Oké, de laatste tijd krijg ik heel veel berichtjes of ik tips heb voor het schrijven van een verhaal.
Dus heb ik bij mezelf bedacht, ik maak een blog aan met al mijn tips erin,
zodat ik niet telkens naar iedereen dezelfde tips opnieuw hoef te sturen.

1. Je story.
Je story is erg belangrijk. De voorkant moet er niet alleen erg pakkend uitzien, maar het gaat vooral om je idee.
Begin pas echt met je story als je een idee hebt waarvan je bij jezelf denkt: dit is echt een geweldig verhaallijn!
Het is namelijk best vervelend als je aan een story begint, 3 hoofdstukjes ervan activeert en dan toch bedenkt: Nee, hier ben ik niet tevreden over.
Als je dan met je story stopt is het moeilijk om je abo's terug te winnen, omdat ze dan bij zichzelf denken: Geweldig idee maar dat maakt ze toch niet af.
dus de tip: Begin pas echt aan je story als je van jezelf weet dat je dit idee goed kan uitwerken.

2. De voorkant.
Je voorkant moet pakkend zijn. Het moet aangeven waar je verhaal over gaat en het leukste is als je dit doet met plaatjes en pakkende teksten. Dit kan een stukje zijn waar het verhaal over gaat zonder teveel over het verhaal te verraden, dit kan een songtekst zijn of een quote, of meerdere dingen, als het maar een gedeelte verklapt waar het verhaal over gaat, maar niet teveel. Het moet natuurlijk de lezers nieuwsgierig maken.
Ook moet het er mooi uitzien. Als je voorkant een leuke tekst bevat maar meer ook niet kijkt dat best saai en on-aantrekkelijk, probeer hem dus zo mooi mogelijk op te maken met behulp van plaatjes of gif's.
* Plaatjes voeg je in je story toe door middel van het plaatje met het fototoestel in je werkbalk boven het invoegvlak van het idee voor je story. Dit kan je ook doen door middel van [ img ] [ / img ] uiteraard zonder de spatie's.
dus de tip: Maak een sierlijke voorkant die de lezers nieuwsgierig maakt.

3. De titel.
Persoonlijk vind ik de titel ook erg belangrijk. Dat is namelijk het eerste wat je ziet van een story. De titel moet een beetje verklappen waar de story over gaat, maar niet teveel. Hij moet ook niet te lang zijn. Bedenk iets wat jou aandacht zou trekken. Waarvan jij denkt: Als dat in de spotlicht staat of in de top zou ik die meteen aanklikken. Maar de titel moet wel bij het idee van je story passen. Noem je story dus bijvoorbeeld niet ''Long Distance'' als je verhaal gaat over buren.
dus de tip: Kijkt of het lukt om de titel kort en aantrekkelijk, maar wel passend bij je story te krijgen.

4. Je schrijfstijl.
Daar ga ik niet veel over zeggen. Alleen dat je moet schrijven zoals jij het fijn vind. De ene vind het fijn om alles achter elkaar te schrijven, de ander schrijft liever met witregels. Allemaal prima.
Wat ik je wel wil meegeven, let goed op de leestekens. Dus komma's, uitroeptekens, aanhalingstekens, punten, dat leest veel fijner als dat je hele lange zinnen maakt zonder een punt of komma er tussen te zetten. Ook als mensen iets zeggen, is het fijner als je aanhalingstekens gebruikt, dat maakt het duidelijker lezen en inbeelden. Vergeet ook niet de hoofdletters te gebruiken.
Lees anders eens een keer een boek. Maakt niet uit welk boek, gewoon een boek, en let daar op de leestekens. Wanneer gebruikt een schrijver een aanhalingsteken? Wanneer een witregel? Wanneer een enter? Wanneer een punt of juist een komma?
dus de tip: Hoe je schrijft maakt niet uit, als je maar duidelijk schrijft.

5. Inleven.
Dit vind ik moeilijk uit te leggen maar ik ga het proberen.
Probeer je zoveel mogelijk in je verhaal in te leven. Laat de personage's wat meer op jezelf lijken zodat het wat makkelijker is om ze te laten reageren op situatie's. Of gebruik het karakter van iemand die dicht bij je in de buurt staat waar je eventueel vragen aan zou kunnen stellen, gebruik bijvoorbeeld dat van je zusje, of je beste vriend of vriendin.
Vaak is het inleven in beroemdheden die je voor een fanfiction gebruikt niet zo moeilijk. Kijk wat meer interviews van de popster of lees fanfictions over dezelfde popster, daar kun je ook vaak wat van opsteken.
Muziek helpt mij ook vaak. Als ik een romantisch en lief stukje moet schrijven, luister ik meestal naar slow-songs. Moet het een feestelijk stukje worden, luister ik naar liedjes met een beat eronder die mij een party mood geven.
Ik heb even een lijstje gemaakt met een paar van de liedjes die ik op dit moment luister onder het schrijven. Geen commentaar op mijn muzieksmaak alsjeblieft, hahaha.

Voor romantische en lieve stukjes / treurige, verdrietige stukjes:
*Soldier - Before you exit
* Let it go - Demi Lovato
* We are - Big Time Rush
* Ameze me - Union J
* Not a bad thing - Justin Timberlake
* Never be - 5 seconds of summer
* Amnesia - 5 seconds of summer
* Everything i didn't say - 5 seconds of summer
* Don't forget where you belong - one direction
* Change my mind - one direction
* They don't know about us - one direction

Bij vrolijke, feestende, blije, gelukkige of hoe je het ook wil noemen stukjes:
* Home - Dotan
* Can we dace - The Vamps
* Somebody to you - The Vamps
* Ten feet tall - Afrojack
* We got the world - Inca Pop
* Rainmaker - Emmelie de Forest
* Word up - Little Mix
* She looks so perfect - 5 seconds of summer
* Voodoo Doll - 5 seconds of summer
* Better than words - one direction
* Little white lies - one direction

dus de tip: Leef je zoveel mogelijk in in je personen, dat komt veel echter over tijdens het lezen. Hierbij kun je bijvoorbeeld muziek of filmpjes luisteren/kijken.

6. De opbouw.
De opbouw van een hoofdstuk is ook erg belangrijk. Begin dus je hoofdstuk al pakkend. Begin met een zin die mensen vasthoud. Stel dat ze jou hoofdstukje op internet vinden op dat ze op google naar een bepaald woord hebben gezocht. Als je dan een hoofdstukje met een zin begint als: ''Vandaag was het weer prachtig weer.'' Zullen ze minder snel gaan lezen als dat je er neer zet: ''Met grote ogen keek Amy me aan.'' De lezers worden dan nieuwsgierig waarom ''Amy'' grote ogen heeft. Ze gaan verder lezen en zo blijven ze misschien verder lezen.
Gebruik ook niet overdreven veel enters. Ga niet na elke zin op enter drukken want persoonlijk vind ik dat niet echt fijn lezen. Wel als je ergens anders over begint maar het nog in diezelfde tijd gebeurd, kun je gerust een enter neerzetten, zoals ik hierboven ook gedaan heb. Ik had het namelijk over een aantrekkelijke openingszin, en begon ineens over enter, wat nog wel bij de opbouw van je hoofdstuk hoort. Het gaat dus over iets anders wat valt onder hetzelfde, dan kun je eventueel een enter gebruiken.
Gebruik ook eens witregels als dat kan. Als je bijvoorbeeld een tijdsprong maakt van een uur later op een dag. Ga dan niet verder met een enter maar gebruik een witregel. Dat geeft een wat overzichtelijker beeld en dat leest ook wat duidelijker.
Over de lettertype, lettergrote, kleur ga ik niks zeggen, dat is helemaal naar wat jij mooi vind staan.
dus de tip: Maak de opbouw zo aantrekkelijk en overzichtelijk mogelijk.

7. Cliffhangers.
Jaaaaaa, elke schrijfsters favoriet. Cliffhangers! Dat behoud de abo's. Maar als je van elk einde van een hoofdstuk een cliffhanger maakt, word het erg irritant. Ik gebruik ze persoonlijk alleen als het bij mijn idee past, of als ik van tevoren weet dat ik een tijdje niet kan schrijven. Dat is een beetje vals spelen, ik weet het, maar daarmee behoud je de abo's. Ze zijn ontzettend leuk, cliffhangers, het houd spanning in je story, maar gebruik ze niet te vaak. Als je elk hoofdstukje van je verhaal zou eindige met een cliffhanger word dat best vervelend.
Maak ze ook niet te overdreven. Als je mensen nieuwsgierig achterlaat is het al een cliffhanger. Je hoofdstukje eindigen met de vraag: ''Wat zal ik doen?'' Is bijvoorbeeld al goed genoeg en lang niet zo extreem als de meeste mensen onder het woord cliffhanger verstaan. Ik moet zeggen toen ik voor het eerst een story las en er reactie's onder stonden met cliffhanger ben ik op gaan zoeken op internet wat het inhield. Ik dacht namelijk dat cliffhangers alleen in series voorkwamen en er dan altijd iemand dood moest gaan, maar dat is dus helemaal niet zo.
dus de tip: Gebruik cliffhangers om het verhaal leuk en spannend te houden, maar gebruik ze niet teveel.

8. 16+
Ja, sorry, maar dit wil ik er ook echt even in vermelden, aangezien de 16+ hoofdstukjes best wel populair zijn.
Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Niet iedereen voelt zich er fijn bij om ze te schrijven en je bent ook zeker niet verplicht om ze te schrijven. Je moet juist schrijven wat jij fijn vind, omdat je verhaal dan zo het beste uitpakt, maar geef toe, iedere lezer houd wel van een beetje 16+ in een verhaal...
Ik heb hiervoor dan ook meerdere tips. Je kunt bijvoorbeeld het beste eerst wat 16+ stukjes lezen voordat je er zelf eentje gaat schrijven. Zo creëer je voor jezelf een beetje het beeld waarbij jij je goed voelt om bedeavontuurtjes te schrijven, en wat jij zelf fijn vind om nog een keer over te lezen.
Natuurlijk zijn er ook altijd schrijfsters die je om raad kan vragen want heel quizlet zit er volgens mij vol mee.
dus de tip: Schrijf 16+ zo dat jij je er fijn bij voelt.

9. Houd het bij jezelf.
Je houd je story origineel door het bij jezelf te houden. Hiermee bedoel ik dat je je eigen draai eraan geeft. Natuurlijk is punt een al dat het jou idee is. Maar let ook op dat het jou idee blijft. Ga niet dingen van andere overnemen en blijf het houden zoals jij het voor je ziet. Schrijf zoals jij fijn vind, gebruik woorden die jij makkelijk vind om te schrijven en gebruik een manier waarvan jij dat fijn schrijven en lezen vind. Tips kun je altijd aanvaarden en je mag er ook echt wat mee doen als meerdere het daar mee eens zijn, maar houd het wel bij je eigen voornemens. Mensen waarderen het meer als jij schrijft zoals jij schrijft in plaats van dat je schrijft zoals een ander wil dat je schrijft. Je houd dat toch niet vol en als je dan ineens gaat schrijven zoals jij wil schrijven, terwijl je van tevoren anders schreef omdat die zei dat dit beter was en die zei dat dat beter was valt alles in de soep.
dus de tip: Blijf het bij je eigen creativiteit houden.

10. Geef de moed niet op.
Natuurlijk wil iedereen een bekende story-schrijfster worden op quizlet. Het is een echte kik om 100 abo's op een verhaal te hebben, elke dag 10 kudo's en 2 pagina's vol reacties... Dat is zeker geweldig.
Maar geloof me dat elke schrijfster die dat op Q heeft, ook maar begonnen is met een story waar ook hun maar 10 abo's op hadden. Ga ook niet smeken of mensen je verhaal bekend maken want daar knappen lezers op af. Reclame maken is bijvoorbeeld een optie, en als je gewoon schrijft zoals jij zelf fijn vind, en je idee voor je story leuk is, word je verhaal vanzelf al bekend. Mond op mond gebeurd ook nog wel eens van alles. Ik heb bijvoorbeeld best vaak gehad dat ik tegen mijn vriendinnen zei: ''omg, je moet dat verhaal echt lezen, die is zo leuk!'' Vervolgens gingen zij de story opzoeken en lezen, en namen er ook een abo op. Hoe origineler je bent, hoe meer je schrijft zoals jij je fijn voelt, hoe leuker het schrijven is, en hoe meer aandacht je ervoor zal krijgen.
Maar het komt natuurlijk niet allemaal op eens. Ik kan je vertellen dat het heel wat is als jij op je eerste story 50+ abo's hebt. Dat komt naar mijn weten bijna niet voor. Maak gewoon je verhalen af met plezier en ben trots op je abo's ook al zijn het er 5, ze zijn er voor je.
En hoe meer verhalen je schrijft, hoe meer mensen je in de gaten zullen blijven houden als jij schrijft omdat je het leuk vind. Als jij grote story's maakt gaan mensen deze teruglezen omdat ze nieuwsgierig zijn naar jou, en dan blijven ze misschien bij je hangen. Ooit krijgt jij ook nog wel je story's met 60 of meer abo's, maar heb geduld.
En weet ook, dat het daar niet om draait. Schrijven doe je voor je plezier.
dus de tip: Het komt vanzelf goed!

Ik wil wel even het volgende duidelijk maken:
Het zijn mijn persoonlijke tips, dus ook gebaseerd op mijn mening.
Jij kan je eigen mening over bepaalde stukjes hebben, en het niet met me eens zijn. Ik geloof best dat er mensen zijn die dit lezen en echt denken van: Uhm nee, dat moet je juist niet zo doen. Dat mag je gerust tegen me zeggen, maar weet wel dat ik er geen discussie over aanga.
Als je nog ergens tips voor wil hebben, of je hebt ergens vragen over, kun je me altijd een berichtje sturen!

Succes en ik hoop dat je de tips kan gebruiken!
Liefs, HarrysWife.

Reacties (7)

 • LouTeasdale

  Waarom ontdek ik dit nu pas?
  Super handig dit, thanks for sharing this with us haha! (: xox

  7 jaar geleden
 • Winnie_The_Lou

  Die tips zijn super handig!

  7 jaar geleden
 • Aurea

  Ik ben heel blij met je tips, maar kan iemand me ALSJEBLIEFT uitleggen hoe je een foto in je inleiding plaatst?

  7 jaar geleden
 • Bambie123

  Wow thnx echt goede tips! Maar hoe kan je eigenlijk abonneren haha xx

  8 jaar geleden
 • Bambie123

  Wow thnx echt goede tips! Maar hoe kan je eigenlijk abonneren haha xx

  8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen