Veranderingen zijn als water: Ze zijn er in ieders leven, bij sommigen meer aanwezig dan bij anderen, en je kunt ze niet tegenhouden, wat een heel goede zaak is, als je het mij vraagt.

De laatste tijd heb ik heel wat verandering gekend in mijn leven. Ik veranderde met de aanvang van het nieuwe schooljaar van richting, mijn beste vriendin veranderde van school en ik kreeg een nieuwe beste vriendin, met wie ik zowat elke week wel eens ruzie had. Nu praten die vriendin en ik al helemaal niet meer met elkaar, dus echt vriendin kan ik ze niet meer noemen. De veranderingen zullen de komende tijd niet stoppen: De kans is groot dat ik van school verander, waar ik amper iemand ken en dus weer helemaal opnieuw moet beginnen. Als ik nu niet verander van school, dan doe ik het volgend jaar met juni, en is het dan niet nog lastiger? In de tijd dat ik nog op mijn school van nu zou doorbrengen, zou ik dan niet nog dichter naar mijn echte vrienden toe groeien en zou het niet nog meer pijn doen om dan afscheid te nemen?
Dat is iets wat ik enkel zal achterhalen als ik het doe, en het is een stap die ik moet zetten, maar ook één stap die ik wíl zetten, een verandering die ik wil brengen in mijn leven, zelfs al moet ik er zoveel voor achterlaten. Mijn school, mijn vrienden, de gezellige fietstochtjes die ik elke ochtend met mijn zus maak op weg naar school. Ik wil niet leven volgens het motto "never change a winning team", soms moet je goede dingen laten varen om ervoor te zorgen dat ze nog beter worden en of ik dat nu doe of in juni, het maakt geen verschil, ik wil deze verandering tot stand brengen en ik zal het ook doen.

Mijn punt is maar, veranderingen kun je niet tegenhouden en het proberen heeft geen zin. Je kunt niet leven zonder veranderingen, zo zit het niet in elkaar en, om eerlijk te zijn - het zou nogal saai zijn. Moest mijn leven hetzelfde gebleven zijn sinds mijn derde kleuterklas, had in nu nog een vriendje gehad omdat ik er koekjes van wilde, had ik nu nog allerlei vrienden gehad die me later hebben laten vallen alsof ik een gevoelloze baksteen was waaraan je niet kunt zien of het hem pijn heeft gedaan, en had ik ook nog helemaal niets geleerd over het leven - hoe spiritueel en lachwekkend dat ook mag klinken uit de mond van een veertienjarige. Door de veranderingen in mijn leven heb ik geleerd dat het leven er zonniger uitziet als je sommige dingen laat passeren in plaats van ze tegen te houden. Doe je energie niet op aan onmogelijke dingen, maar spaar het voor de dingen die je echt wilt verwezenlijken, voor de echte doelen in je leven.

Reacties (1)

  • Avarosa

    Waarom ga je wel van school veranderen? Mooie slot trouwens. Veranderingen zijn er nu eenmaal altijd en soms zijn ze wel voor het goede, al hebben we het niet altijd door.

    5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen