Tegenwoordig is de meest voorkomende vraag niet, hoe heet je? Of, wie ben jij? Maar de vraag is, hoe slim ben jij? Mensen die studeren op een lager niveau dan MBO-4 worden vaak als 'dom' aangezien, en veel afgesloten van de 'slimme' mensen. Maar, wat is slim zijn? Is dat goed kunnen hoofdrekenen? Is dat de beste cijfers halen bij Economie? Nee.

Slim zijn is jezelf kennen. Waarvan krijg ik de kriebels? Waarvan krijg ik vlinders? Waar krijg ik buikpijn van en wat zijn mijn grootste angsten? Slim zijn is de wereld (ver)kennen. Inclusief de mensen die in de wereld leven. Want hoeveel mensen kunnen tegenwoordig de vraag "wat is het lievelingseten van jouw buurvrouw?" beantwoorden? Slim zijn is verstandig denken maar soms toch verkeerde beslissingen maken. Wetend dat je van deze beslissingen zal leren. Slim zijn is om anderen denken maar nooit jezelf vergeten. Slim zijn is andere mensen helpen als die dat nodig hebben. Want wie weet zal jij ooit die hulp nodig hebben.
Ik kan zo nog wel boeken vol schrijven met wat slim zijn eigenlijk écht is, maar ik denk dat mijn vier regels wel duidelijk zijn.
En natuurlijk, mensen die aan de universiteit studeren noem ik absoluut niet dom! Ik heb bewondering voor wat jullie doen om zo'n niveau. Maar, die bewondering moet er ook zijn voor de mensen die voor automonteur studeren, of kapper!

Want uiteindelijk, zijn we allemaal maar mensen. We zijn allemaal mooi, en slim! Het is alleen jammer dat sommige mensen dit niet willen zien. Want slim zijn is ook een stukje levenservaring, een stukje mensen kennis.

Dus vandaar ook de titel 'slimme mensen, domme wereld' want we zijn stuk voor stuk allemaal slim! Alleen het is de samenleving, de wereld die daar een mening over heeft, en daardoor ook jouw eigen mening beïnvloed! Ook al heb je speciaal onderwijs gedaan, en studeer je nu MBO-2. Je kan altijd door! Haal je examen en begin aan niveau 3! Je hebt je hele leven nog om te gaan werken, nu is de tijd om te studeren! Je bent niet 'dom'. Domme mensen bestaan niet!

Dit is natuurlijk wel tegenstrijdig wat ik nu opschrijf, ik spoor jullie aan om verder te studeren. Maar ik probeer meer te zeggen, dat als jij een droom hebt maar (nog) niet het goede niveau, dat niks jou mag tegenhouden om voor die droom te gaan. Want je kan nu stoppen met school en gaan werken, maar over 5 jaar werken zal het heel moeilijk zijn om veer een voltijd studie te gaan volgen.

Dus, asjeblieft, geloof in jezelf! Kijk eens in de spiegel en noem minimaal 10 punten waarvoor jij jezelf bewondert en waarom jij zoveel meer verdient! Schrijf deze punten op, en stop ze in jouw onderbroeken la. Je zal dit briefje later weer vinden en weer dat kleine beetje zelfvertrouwen over je heen krijgen.

Want als jij niet in jezelf gelooft, als jij niet van jezelf houd en als jij niet om jezelf geeft, (ook al is het maar een klein beetje van alles) dan zullen andere mensen het ook moeilijk vinden om in jou te geloven, van jou te houden of om jou te geven.Als je dit hebt gelezen, dit is mijn eerste 'blog'. Superleuk dat je dit leest. Laat even een reactie achter! Ben benieuwd hoe dit zal uitpakken.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen