Sinds bijna anderhalf jaar heb ik een lange afstand relatie. Mijn vriend woont niet zomaar ver weg, maar zelfs op een ander continent. Ik heb hem nog nooit face-to-face ontmoet en dit brengt zowel voor als nadelen. Als je in een soort gelijke relatie zit kan het moeilijk zijn hier over te praten. Niet iedereen neemt het serieus en je krijgt al gauw opmerkingen zoals: "Het word toch niks in de toekomst." of "Joh, praat je nou nog steeds met hem?". Ik krijg soms zelfs opmerkingen die aansporen tot vreemdgaan; "Hij komt er toch nooit achter.".

Dit maakt praten erover moeilijk en er zijn maar weinig mensen die de situatie begrijpen. Persoonlijk vertel ik bijna niemand over mijn relatie, ik vind het iets persoonlijks en heb wel betere dingen te doen dan te luisteren naar de bovenstaande opmerkingen. Maar af en toe is het zwaar, heel zwaar. Daarom leek het me fijn om het een beetje van me af te schrijven en misschien zelfs mensen te helpen die zelf ook een lange afstand relatie of vriendschap hebben. In deze blog wil ik dus een aantal tips geven en een aantal FAQ beantwoorden over dit soort relaties. Mochten jullie ook nog vragen hebben of jullie verhaal van je af willen schrijven dan zijn reacties altijd welkom!

1. Wat is het leukste van een lange afstand relatie?
Het leukste aan een lange afstand relatie is dat jullie twee verschillen. Dat klinkt logisch want ieder mens verschilt. Maar in dit geval kan er ook een groot cultuurverschil of taalbarriere tussen jullie in liggen. Dit zorgt ervoor dat je kennis maakt met een totaal andere wereld. Andere tradities, ander soort eten, andere kledingstijl en een andere taal. Als je met elkaar praat in een tweede taal, bijvoorbeeld in het Engels, kan dit ook nog grappige of lastige situaties leiden. Ga bijvoorbeeld maar eens uitleggen wat pakjesavond is aan iemand die geen idee heeft wie sinterklaas is. De relatie heeft ook de voordelen van een gewone relatie; steun, iemand om je hart bij te luchten, plezier, liefde... kortom een maatje.

2. Wat leer je van zo'n relatie?
Zoals ik al een beetje in het vorige stukje vertelde leer je voornamelijk een andere wereld begrijpen. Daarbij kan het ook heel erg helpen met je taal ontwikkeling en je gaat creatiever denken. Je moet namelijk andere activiteiten bedenken om de tijd op te vullen en het leuk te houden. Ook kan het lastig zijn om situaties uit te leggen als je nog nooit bij elkaar thuis bent geweest. Daarbij je leer je ook dingen die je in een gewone relatie zou leren. Je leert de ander en jezelf goed kennen omdat de hele relatie gebaseerd is op communicatie alleen.

3. Hoe communiceer je?
Als je net iemand leert kennenn is het belangrijk om het rustig aan te pakken. Persoonlijk zijn ik en mijn vriend begonnen met chatten, daarna zijn we gaan audiobellen en weken later pas gaan videobellen. Mijn tip is om op zoveel mogelijk verschillende platformen te communiceren. Gebruik een aantal websites of apps om ervoor te zorgen dat je op verschillende aspecten kan communiceren. Gebruik bijvoorbeeld Whatsapp voor chatten, audiobellen en videobellen en Instagram voor het sturen van foto's en leuke posts. Wees creatief en gebruik zoveel mogelijk verschillende platformen totdat je iets vind wat voor jullie werkt. In tip 8 noem ik nog meer voorbeelden.

4. Hoe ga je om met ruzies/meningsverschillen
Communicatie is het enige wat jullie hebben. Je kunt een ruzie niet goed maken met een spontaan etentje of een knuffel. Zorg daarom dat je altijd in contact blijft. Ook al ben je nog zo boos op elkaar. Het kan zijn dat je even tijd voor jezelf nodig hebt, maar probeer nooit het contact stil te leggen voor meer dan een paar uur. Praat conflicten altijd uit en laat het daarna met rust, dit zorgt ervoor dat jullie spanningen achter jullie laten. Persoonlijk heb ik hier zelf nog een hoop te leren.(blush)

5. Wat zijn de nadelen?
Je raad het al; het belangrijkste nadeel is dat je elkaar weinig ziet. Dit klinkt simpel maar valt veel zwaarder dan je ooit verwacht. Wel is dit voor de een moeilijker dan voor de ander en het ligt ook aan de afstand tussen jullie in. Daarbij scheelt het ook of jullie elkaar af en toe zien of helemaal niet. Houd er rekening mee dat er af en toe breakdowns zullen zijn. Er mag gehuild en gescholden worden omdat je elkaar mist. Probeer toch sterk te blijven en elkaar positief te houden. Het plannen van een ontmoeting (dus het hebben van een doel) kan een hoop schelen. Hierdoor krijgen jullie samen een positievere kijk op de toekomst. Andere nadelen kunnen zijn; tijdsverschillen, lange verzendtijden, hoge kosten voor bezoekjes of verzenden pakketjes, negatieve reacties van omgeving ect.

6. Hoe denk je over de toekomst?
Persoonlijk probeer ik daar niet al te veel over na te denken. Wel denk ik dat het belangrijk is om een doel te stellen, zoals ik hierboven ook al zei. Dus zorg ervoor dat je een ontmoeting probeert te plannen of toekomst plannen maakt. Dit zorgt ervoor dat je geen hoop verliest en blijft vechten voor je relatie.

7. Wat maakt jullie band sterk/speciaal?
Lange afstand relaties zijn vaak sterker dan gewone relaties. Dit komt omdat je elkaar weinig ziet en alles af hangt van communicatie en vertrouwen. Je zult eerlijker tegen elkaar moeten zijn en meer tijd moeten steken in het omschrijven van situaties. Daarbij is het moeilijker om uit een ruzie te komen dan wanneer je partner gewoon op de bank zit. Je moet altijd hoop houden ook al zit alles tegen. Je moet elkaar steunen als één van de twee het even niet meer ziet zitten. Dit alles zorgt ervoor dat je een sterke band hebt en dat nog veel gelukkiger bent wanneer je elkaar eindelijk kan bezoeken. Bij een ontmoeting zijn zelfs de kleinste activiteiten, zoals samen een film kijken, speciaal.

8. Een aantal tips of activiteiten die je kunt doen met je partner
Websites/apps
- Whatsapp (chatten, videos, foto's, audiobellen, videobellen)
- Whatsapp web (handig voor het delen van links of grotere bestanden via computer)
- LetsGaze (samen in sync video's kijken via youtube of via een document op jullie computer. Met chatfunctie. Zorg wel voor stabiele internetconnectie)
- Instagram (deel memes/posts/videos die jullie interessant vinden via priveberichten)
- Skype (video en audiobellen, werkt niet overal)
- Drive/cloud (bijvoorbeeld; google drive, dropbox of onedrive,maak samen en account. handig voor het delen van grote bestanden)

Activiteiten
- Luister samen naar muziek (stuur elkaar youtube links of deel het muziekbestand en speel het tegelijkertijd af)
- Kijk een film of serie (LetsGaze is hiervoor handig)
- Stuur elkaar kaarten (lange verzendtijd, handgemaakt is extra persoonlijk)
- Stuur elkaar pakjes
- Help elkaar met huiswerk als dit mogelijk is
- Begin samen een blog/website/account/verhaal/collage ect.
- Video date (dress up en eet samen)
- Stuur voicememo's als je weinig tijd hebt (leg jouw dag in het kort uit zodat je toch contact houd)
- Maak elke dag tenminste 30 minuten tijd voor elkaar
- Maak foto's van jouw dagelijkse activiteiten om elkaar een beter beeld te geven
- Vier speciale dagen of betrek elkaar bij nationale feestdagen (verjaardagen, valentijnsdag, koningsdag ect.)
- Slaap samen (klinkt raar maar persoonlijk kan ik niet meer zonder. Je kunt dit doen door gewoon te gaan slapen met oordopjes in en een whatsapp audiogesprek lopend. In het begin misschien wat apart maar voor koppels die elkaar lang niet hebben gezien kan het een vertrouwd en beschermend gevoel geven)
- Houd het spannend (sex is een belangrijk deel van een relatie, probeer dit op te vangen door te flirten of de spanning er op andere manieren in te houden. Doe dit echter alleen als je de ander 100% vertrouwd en doe nooit iets waar je je niet prettig bij voelt)

Cadeau's om op te sturen
- verjaardagcadeau's (let op waar jouw partner van houd en kijk of je dit op kan sturen)
- snacks die niet bederven (let wel op regels van postbedrijf)
- handgeschreven letters
- stof of katoen met persoonlijk parfum erop
- sieraden die je aan elkaar herrinnert
- voorwerpen die ander nog nooit gezien heeft
- kleding van elkaar zodat je iets hebt wat jullie beiden hebben gedragen
- foto's

9. Meer informatie
Een aantal handige websites zijn;
https://www.lovingfromadistance.com/
https://letsgaze.com/#/


Ik hoop dat jullie hier iets aan gehad hebben. Ik vond het in ieder geval erg fijn om dit alles van mij af te schrijven en te delen.
Mochten jullie zelf ervaring hebben met lange afstands relaties of mocht je zelf tips hebben, deel ze dan alsjeblieft in de reacties. Ik ben benieuwd waar jullie mee komen!

- Esmée(doeg)

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen