“Ik ben gewoon de hele volgerslijst gaan volgen van Laura, hopelijk volgen mensen me dan weer terug, want nu heb ik er zo weinig! Echt maar 200, dat is bij de helft van wat Emma heeft!” Deze onzin werd uitgekraamd door een eersteklasser die tijdens de halfuur durende fietstocht naar mijn school. Samen met haar, nu nog, o zo leuke BFF, bespraken ze hun Social Media struggles op Instagram, Facebook, Snapchat en noem maar op.

Tijdens de eerste tot derde klas verander je als persoon enorm, is niet erg, waarschijnlijk heeft iedereen deze periode meegemaakt. Deze periode is leuk, aangezien je jezelf leert kennen, maar deze periode brengt ook heel veel onzekerheid en de daarbij komende stress met zich mee. Je maakt je zorgen over hoe je overkomt, wat mensen van je vinden en welke uitstraling je hebt.

En daar heb je het fenomeen, Social Media Stress (SMS). Veel jongeren hebben hier last van, ze houden zich bezig met hoeveel volgers ze hebben, of hun bericht wel genoeg geliked wordt en of ze wel leuk genoeg overkomen. En al deze bezigheden brengen enorm veel stress met zich mee.

SMS kan bij de ene heftiger zijn als bij de ander, maar het heeft zeker zijn gevolgen. Het bewezen gevolg van Social Media is dat bijna 50% van de gebruikers
het concentratievermogen hierdoor achteruit gaat en dat de nachtrust hierdoor minder wordt. Wel wordt er gesproken over een verbeterd contact met vrienden, familie en collega’s, waarbij je je kunt afvragen of een digitaal contact wel de relatie opbouwt die je wilt hebben. 1 op de 5 jongeren geeft zelf aan dat ze verslaafd zijn aan Social Media waarbij meisjes Social Media wel belangrijker vinden dan jongens.

En nee, ik ben absoluut niet tegen Social Media. Ik hou ervan als ik via de app iets aan mijn moeder kan vragen of als ik via Instagram kan zien wat voor een geweldige vakantie sommige mensen hebben gehad. Maar toch zit het me ergens super dwars dat alle jongeren die eigenlijk van hun jonge jaren zouden moeten genieten, in plaats van gemiddeld 1,5-3 uur stress te hebben om het jezelf showen op Social Media.


(Dit column is een inzending voor 'column of the month' in de maand mei)

Reacties (1)

  • Promare

    Mijn leerkracht Engels zei vroeger altijd dat social media mensen altijd ongelukkig maakt, omdat ze altijd foto's zien van mensen die zogezegd 'happy' zijn, terwijl zij dan bv helemaal alleen thuis zitten. Ik heb zelf geen social media, dus kan er niet echt over meespreken, maar ik vind het wel belangrijk dat we erover nadenken en dat het ons leven niet overneemt. Het is eigenlijk toch bizar dat 'kinderen' al stress hebben over zo'n kleine dingen.

    2 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen