Op mijn vijftiende had ik voor het eerst een teken. Op scoutingkamp in het bos, ik weet nog hoe nerveus ik was. Zou het eruit halen pijn doen? En al die verhalen over de ziekte van Lyme, zou ik dat hebben? Met mijn pech wel, maar hey overdrijven is ook een kunst.

De staflid die hem eruit haalde legde uit hoe het werkte, en dit stelde mij gerust. Het eruit halen was een eitje, je voelde een beetje gekriebel en dat was het eigenlijk wel weer.

De teek werd genoteerd op het tekenformulier en na ontsmetting kon ik weer door. De hele week was ik extra allert op teken, maar het bleef bij die ene teek.
Na een week kamp werd ik opgehaald en vertelde ik over de teek, hij had best wat indruk achter gelaten.

De jaren erna heb ik meerdere teken, maar zo spannend is het allemaal niet. Dagelijks checken op je armen en benen, bij het wc gaan gelijk de intieme zones checken en bij het zwemmen de rug en buik mee pakken.

De teken varieerde van grote en lieten geen indruk meer achter.

Toen ik 18 was ging ik voor het eerst mee op kamp als leiding en ehbo'er. Nu mocht ik teken verwijderen. Door mijn eigen fijne ervaring leg ik de kinderen uit wat ik ga doen en stel ik hen gerust dat de kans op Lyme erg klein is en dat alle ouders ingelicht worden dankzij de brief.

Het tweede jaar was het een groot tekenkamp. Ze liepen over je terwijl je op de bosgrond zat en ik heb er nog nooit zoveel moeten verwijderen. Sommige kinderen hadden er 20 in één week tijd.

Tijdens mijn programma even bij de oudere groep teken weg halen, dag programma en een uur later. Ook dit liet bij zowel de kinderen als mijzelf een groot indruk achter. Zoveel teken, dit moest ergens wel mislopen. Elke dag een controle en extra uitleg aan de ouders.

Achteraf twee kinderen die een antibiotica kuur hebben gekregen.

Inmiddels ben ik zowel muggen als teken expert en dan met name op mijzelf. Afgelopen mei op kamp geweest, het was mega koud en in de nachten tikte het de 0 graden aan. En toch wist ik een teek te hebben.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen