Hallo allemaal!

Zoals jullie weten ben ik begonnen aan mijn eerste boek.
Maar hoe vind je daar nou eigenlijk inspiratie voor?

Je hebt personages nodig, en een goede plot. En wat gebeurd er nou eigenlijk nog meer in dat verhaal?
Hoe laat je je personages zich ontwikkelen zodat ze kunnen zorgen voor een goed einde?

Wat ik heb ervaren, is dat inspiratie niet te forceren is.
Je kunt hals-over-kop gaan nadenken en brainstormen over het probleem waar je mee zit, maar om eerlijk te zijn heeft dat mij nooit geholpen.
Wat mij wel helpt daarin is het kijken naar films, het spelen van videospellen, het lezen van andere boeken en zelfs wat je dan ook maar tegen kunt komen op straat!

Een ander iets wat de inspiratiestroom beïnvloed is de mate van stress.
Hoe meer stress je hebt, hoe minder je ideeën in beweging komen. En dan krijg je dus een (writers)block. En de stress hoeft niet per sé wat te maken te hebben met het schrijven. Het kan gaan over school, je werk, relaties, familiezaken... Alles wel.
Het positieve hieraan is dat wanneer het weer voorbij is, je ernaar terug kunt kijken en zelfs inspiratie kunt halen uit je eigen moeilijkheden.

Dingen kunnen werkelijk uit een onverwachte hoek komen, zolang je je maar openstelt voor de mogelijkheden.
Als je bezig bent met een verhaal, gaat het niet alleen om het verhaal zelf. Het gaat ook om dingen uitproberen. Maak een apart bestandje aan en geef de personages een plottwist. Hoe zouden ze daarop reageren? Misschien ontdek je op die manier wel hele nieuwe eigenschappen. Eigenschappen waarmee je ineens wel verder kan. Of moeten ze die eigenschappen nog ontwikkelen? Hoe doen ze dat dan?

En als je eindelijk inspiratie hebt, is dat niet altijd voor het stuk waar je mee bezig bent...
Maar is dat erg? Natuurlijk niet! Begin gewoon te schrijven. Je kunt het altijd later nog aan elkaar plakken. Zo creeërt het verhaal zichzelf in kleine delen die langzamerhand steeds samenhangender worden. En de ene keer gaat dat nou eenmaal wat vlugger dan de andere keer...

~ Chayenne Zanthé

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen