Ik ben het zo verschrikkelijk zat dat ik overal moet lezen dat wij als Nederlandse bevolking toch echt veel meer moeten doen aan klimaatverandering. We worden bijna dagelijks onder de neus gewreven dat wat we al doen nog niet goed genoeg is. Tegelijkertijd valt het mij op dat er vaak geen goede alternatieven zijn, dus wat wil de overheid/journalisten/open-brievenschrijvers/zeikerds dan nog meer van ons?
      Als ik even grotendeels uit eigen ervaring spreek doen de meeste mensen al het volgende:
- Over elke aanschaf buiten boodschappen om wordt altijd gesproken, hebben we het wel echt nodig? Zijn er betere alternatieven? Kunnen we de aankoop nog uitstellen?
- Kleding aanschaf is beperkt, of komt uit duurzame tweedehands winkels. De kleding die weg kan gaat naar een goed doel. Er zijn ook mensen die zelf kleding maken.
- Bij boodschappen wordt gekeken naar de herkomst van een product en of de verpakking recyclebaar is, natuurlijk kunnen we daar niet altijd alles goed in doen, want de producten die in glas of papier worden verpakt zijn vaak duurder en dat kunnen we niet altijd betalen. We kopen producten als het even kan op de markt, waar we herbruikbare linnen tassen gebruiken in plaats van het aangeboden plastic.
- We hebben moestuinen en dragen op die manier ook weer bij aan een goede omgeving voor insecten, bijen en vogels.
- We rijden buiten het woon-werk verkeer minder met de auto.
- We maken meubels zelf, nemen dingen over die familieleden willen wegdoen, zoeken kringlopen af en kopen bij groothandels als IKEA, waar producten zo duurzaam mogelijk geproduceerd worden.
- We lopen thuis in dikke truien, want de verwarming mag niet te hoog.
- We isoleren, leggen zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen aan. We douchen korter, om niet teveel water te verspillen.
- En voor de die-hards onder ons: we gebruiken geen rietjes meer, tenzij ze van metaal, glas of bamboe zijn gemaakt. We gebruiken duurzaam geproduceerde shampoo, zeep, make-up, schoonmaakmiddelen en als het even kan maken de dames onder ons zelfs hun menstruatie nog duurzaam door een diva-cup te gebruiken of zelfs hun eigen maandverband te handwerken!

En toch komt er dan zo’n betuttelende trut van een autoreclame in mijn beeld, die dan vervolgens wel de fiets laat staan om veel te hard weg te rijden met een hybride auto… Alsof dat de betere keuze is. Flikker toch alsjeblieft op met de dubbele standaard.
Waarom mogen bedrijven eindeloos blijven produceren en ons aanpraten dat wij hun product keihard nodig hebben? Waarom wordt de frisdrank niet meer in glazen flessen geleverd? Waarom moet elk melkpak een plastic dop hebben? Waarom moet vrijwel elk product verpakt zitten in een materiaal wat er nooit voor is gemaakt om kortstondig te worden gebruikt?
      We hebben ooit bedacht dat plastic hét nieuwe materiaal is. Het is ook geen slecht materiaal, sterker nog, ik ben een grote fan van plastic. Het wordt simpelweg verkeerd gebruikt. We hebben een materiaal in handen wat de eigenschap heeft dat het niet wegrot in ons ecosysteem. Waarom worden er in hemelsnaam boterhamzakjes van gemaakt, terwijl we prima een broodtrommel of een papieren zak kunnen gebruiken? Ga er huizen van bouwen, meubels die erfstukken kunnen worden, zorg dat het herbruikbaar is; doe er iets nuttigs mee!
*Sidenote: Ik lees steeds vaker dat de PET-fles in de ban moet. PET is hét plastic product dat keer op keer omgesmolten en steeds opnieuw gevormd kan worden. Het is het best recyclebare plastic, we zouden het juist meer moeten gebruiken in plaats van minder.*

      Het grote probleem in de supermarkt is de strijd tussen de merken. Als het bedrijven minder zou uitmaken hoeveel mensen buiten de supermarkt de naam van het product voorbij zouden zien komen, is het geen probleem om bijvoorbeeld voor rijst een wand te maken waaruit we verschillende soorten rijst kunnen tappen, in een pot of zak die we van huis meenemen. We zouden noten kunnen scheppen uit bakken zoals bij een snoepwinkel en de aanpassing voor de supermarkt zelf hoeft niet eens groot te zijn.
Ze hebben toch al weegschalen bij de kassa, het enige wat er zou moeten zijn is een systeem waar je bij binnenkomst je pot, bak of zak zou moeten wegen, er een kaartje aan hangt met dat gewicht en dan je boodschappen doet. Bij de kassa kan het dan worden verrekend. Er zijn in het buitenland veel meer verpakkingsloze supermarkten te vinden. Vroeger gingen we naar een kruidenier, dat werkte bijna hetzelfde. Maar vandaag de dag moet alles sneller, we willen snel, makkelijk en veel. Tenminste, er wordt ons voorgehouden dat we dat willen.
      Ik durf te betwijfelen dat we er werkelijk van genieten om steeds maar haast te hebben.

Natuurlijk blijven er mensen die zullen mopperen om een dergelijke verandering, want het is anders dan wat we inmiddels gewend zijn. Het feit blijft dat we als gehele wereld meer moeten doen voor het behoud van de aarde.
*Sidenote: We kunnen als Nederland nog zoveel doen, maar op een gegeven moment is het ook genoeg. Waarom moeten wij elk minuscuul dingetje in de juiste vuilnisbak gooien, erop letten wat we kopen, dragen en gebruiken terwijl er in andere delen van de wereld troep argeloos in de oceaan wordt geflikkert, simpelweg omdat dat makkelijk is.*
Ik vind echter dat we er ook wel eens bij mogen stilstaan dat wij als Nederlanders al ontzettend veel doen. We zijn bewust en actief bezig met het oplossen van de klimaatcrisis. Meer dan dat kunnen wij zonder aanpassing van grote bedrijven niet doen.
Daar mag ook wel eens aan gedacht worden.

Reacties (1)

  • SonOfGondor

    Ik denk dat je helemaal gelijk hebt: de grote bedrijven stoten veel meer uit dan de gemiddelde mens en ondervinden hier nauwelijks consequenties van. Daarnaast dwingen ze ons keuzes te maken zoals je al zegt: ik wil niet elke keer een nieuwe fles shampoo hoeven kopen, maar ik moet wel. Daarnaast maken heel veel bedrijven hun spullen zo dat ze binnen een jaar weer uit elkaar vallen. Dan is het toch niet de schuld van de consument dat ze iets nieuws kopen? Nee, wij als Nederlandse bevolking doen inderdaad al heel wat, maar (Nederlandse) bedrijven? Ho maar.

    3 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen