Er zijn zoveel onderwerpen, zoveel feiten, waar ik niemand ooit over hoor, maar die mij keer op keer blijven verbazen. Mensen lijken geen interesse te hebben, omdat het allemaal te veel en te moeilijk lijkt. Om mij heen bijvoorbeeld weten maar weinig mensen dat de mensheid al jaren op het punt staat om eindelijk een beter beeld te krijgen van het universum om ons heen. Een ster of planeet die nu nog zo ver weg is, te ver weg om ooit door ons gezien te worden, komt hopelijk volgend jaar ineens heel dichtbij.

Als kind was ik ook maar weinig geïnteresseerd in de ruimte en het universum om ons heen. Veel was in het Engels, of beschreven in een onmogelijk te begrijpen taal. Ik dacht dat ik het toch nooit echt zou begrijpen, dat mijn wens om het te snappen nooit vervuld zou worden. Op school wordt er niet veel aandacht besteed aan het opwekken van interesse voor ons universum. Een kleine inzage in eens zonnestelsel en verschillende planeten was alles wat ik kreeg, omdat er zoveel zou zijn dat ik nog niet zou begrijpen. Ik krijg toch bijna het gevoel dat wij vanaf jongs worden aangeleerd dat je alleen over sommige onderwerpen mag leren, als je bewijst dat je 'slim' genoeg bent.

Maar het hoeft allemaal niet moeilijk en ingewikkeld te zijn. We hoeven de wereld om ons heen en de dingen die we weten niet te laten beperken doordat een kleine groep mensen bepaald dat veel onderwerpen 'te moeilijk' zijn voor de gemiddelde mens. Moeilijke woorden en ingewikkelde teksten hoeven niet leidend te zijn. In het Engels bestaan er zo veel explainer videos, zodat kennis voor iedereen toegankelijk is. Dus waarom niet in het Nederlands?


Dat is wat mijn vriend en ik voor ogen hadden, toen wij begonnen met Relativatie; Onderwerpen die vaak beschreven worden met veel te moeilijke woorden, of niets over in het Nederlands te vinden is, toegankelijker maken voor iedereen. Te beginnen met de James Webb Ruimte Telescoop.