Foto bij Sleep

Nadat ik hem helemaal droog heb gewreven, wikkel ik hem in een nieuwe droge handdoek en draag ik hem als een vlindercoconnetje naar zijn badkamer. Daar plaats ik hem op zijn bed en pak een onderbroek van Kars en zijn pyjama met de Union Jack erop.
‘Ik wil het zelf doen!’ zegt Charlie eigenwijs, en dus laat ik hem zichzelf aankleden. Daarna grijp ik hem grommend beet en zwier ik hem in de lucht, wat hem laat gieren van het lachen.
‘Jij gaat je bedje in vliegen, jongeman!’ zeg ik en til hem met een zwierig gebaar zijn bedje in. Hij duikt vrijwel meteen tussen zijn dekens. Ik stop mijn grinnikende zoontje strak in en plaats zijn knuffeltje naast hem. ‘Welterusten, jongen van me.’ zeg ik vertederd en strijk Charlie’s natte haren uit zijn gezicht, waarna ik mijn lippen op zijn voorhoofdje druk. ‘Nee! Op de mond!’ zegt Charlie fronsend terwijl hij zijn wijsvinger op zijn lippen drukt. Ik glimlach en tuit mijn lippen, waarna Charlie een mislukte poging doet me een zoentje te geven. Tevreden zakt hij dan terug in zijn kussen, zijn knuffeltje in zijn armen geklemd. Ik zet het nachtlampje bij zijn voeteneind aan.
‘Good night, sweety. I love you very much.’
‘Love you too, mommy.’
Ik doe het kamerlicht uit en terwijl ik de deur op een kier open laat staan, zie ik Charlie met een tevreden glimlachje op zijn zij draaien en zijn ogen sluiten, terwijl hij zijn knuffel tegen z’n borstje aandrukt. In mijn achterhoofd juich ik dat Charlie zijn vla totaal vergeten is, zodat ik nu even zelf kan bijkomen en mijn benen de rust kan geven die ze nodig hebben.
Ik loop gelijk door naar de keuken, langs de lange zilveren koelkast die volhangt met foto’s; van mij en Charlie toen we voor de eerste keer naar het zwembad gingen; van Charlie toen we op vakantie waren in Frankrijk; en een van mij en mijn moeder, vlak voordat ik naar Nederland vertrok. Mijn beginnende bolle buik was daar al duidelijk te zien. Ik zucht even en ga met mijn vinger over mijn moeders gezicht.
Dan doe ik de koelkast resoluut open, de foto’s aan het zicht onttrekkend. Ik pak het pak melk en schenk dan een glas vol, om daarmee terug naar de woonkamer te lopen. Net wanneer ik mijn laptop opstart en mezelf met een zucht op de bank laat zakken, gaat mijn telefoon. Vlug neem ik op, bang dat het geluid Charlie wakker maakt.
‘Hallo?’
Het is even stil aan de andere kant van de lijn. Ik frons en herhaal vragend mijn groet. Ondertussen log ik in op mijn laptop.
‘Oh, hallo schat! Sorry, ik hoorde je niet, de verbinding is nogal slecht. Hoe gaat het met je? Je praat trouwens fantastisch Nederlands.’
Ik glimlach als ik mijn moeder hoor. Een simpele ‘hallo’ kan iedere buitenlander wel zeggen, maar dat weet zij waarschijnlijk ook niet.
‘Oh, hoi mam. Ja, met mij gaat het goed! Ik ben net terug van een uitstapje naar de speeltuin met Charlie. Hij was weer zijn energieke zelve, dus hij ligt nu moe in bed een dutje te doen.’ zeg ik, terwijl ik op mijn laptop de nodige websites open. Ik neem een slok van mijn glas melk, wat een witte snor achterlaat.
‘Ach, mooi... Nou, Aibileen...’
Ik weet gewoon dat mijn moeder me iets belangrijks wilt vragen. Ik heb zo mijn spectaculaire vermoedens.
‘Ik wilde je vragen om hier op bezoek te komen. Ik heb jou en die kleine jongen al een tijdje niet gezien en ik mis jullie. Kun je niet regelen dat je voor twee weken vrij kan nemen en hier in Engeland kan blijven, of zo?’ En ja, mijn vermoedens zijn juist. Of ze spectaculair zijn weet ik dan weer niet.
‘Dat zou ik super vinden, mam, maar ik weet niet of het schoolbestuur van Charlie’s kleuterschool het goed zou vinden als ik hem voor twee weken meeneem. Daar moet ik dus wel even op checken. Én, momenteel ben ik iets aan het schrijven en het gaat behoorlijk goed.’
‘Oh, echt?! Waar gaat het over?’
Wat ik ook vertel over haar kleinzoon, als ik begin over mijn schrijven, heeft mijn moeder nergens anders oor meer voor. Zij is altijd degene die vooraan staat bij een lezing en dergelijke, en de eerste geweest die me steunde bij mijn besluit om schrijfster te worden. Zo leuk, een enthousiaste moeder hebben!

Reacties (2)

 • Arquitecta

  Omg die gif c:
  Marcel <3
  Super leuk hoofdstukje dit ;D
  Ga snel verder xx

  5 jaar geleden
 • Manonxxx

  Super leuk.
  Waarom denk ik dat haar moeder, iets voor haar achter houd.
  Snel weer verder.
  xx.

  5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen