Foto bij • Chapter 11 •

En alweer; veel leesplezier:D

‘Ik kan dat rotbeest niet vangen!’
Dwalin kijkt woedend naar de pony, die voor de zoveelste keer langs hem heen galoppeerd. Ik barst in lachen uit. Het is een gek gezicht om de dwergen achter de pony’s aan te zien rennen. Ik zit op een bankje voor het huis en kijk naar het vermakelijke schouwspel.
‘Is het misschien een idee om ons te helpen?’ zegt Fili geïrriteerd tegen me. Ik tuit mijn lippen en doe alsof ik nadenk.
‘Nee,’ zeg ik dan, en ik steek mijn tong naar hem uit. De dwerg vloekt wat in Khuzdul, maar lijkt zich daarna er bij neer te leggen.
Op een gegeven moment besluit ik dat het zo wel genoeg is. Ik ga staan en loop op een van de pony’s af. In mijn linkerhand heb ik een hoofdstel. Het dier kijkt me afwachtend aan.
‘Eka aí älfya es un fricai,’ zeg ik zacht, terwijl ik mijn hand naar hem uitstrek. Ik ben een elf en een vriend. Het dier briest even, om vervolgens op me af te stappen. Hij duwt met zijn zachte neus tegen mijn schouder en ik glimlach. Dan doe ik gemakkelijk het hoofdstel om.
‘Ongelofelijk,’ hoor ik dan iemand zeggen, en ik draai me verrast om. Het is Kili. ‘Wij lopen tien minuten achter dat beest aan te rennen, en jij vangt hem binnen een paar seconden.’ De dwerg schudt met zijn hoofd en mompelt ‘Niet eerlijk.’ Ik overhandig hem de pony en vang daarna zonder moeite nog vijftien pony’s. Beorn en ik tuigen ze gezamenlijk op. Wanneer hij mijn pony wil optuigen, zeg ik dat het niet hoeft. Ik rij gemakkelijker zonder zadel en hoofdstel. Als de rest al helemaal klaar is om te vertrekken, besluit ik nog even de huidverwisselaar te gaan bedanken. Ik bedenk me net dat ik het huis dan weer moet binnengaan, als Beorn naar buiten komt lopen.
‘Sé ono waíse ilia,’ zeg ik tegen Beorn. Dat u gelukkig zijt.
Hij lacht naar me, om daarna te antwoorden; ‘Se ontheith huildurers chamethón edtha.’ Dat uw zwaard scherp mag blijven. We knikken elkaar nog even toe, en dan stijg ik op. Dan wendt de huidverwisselaar zich tot Thorin.
‘Je moet de berg bereiken voor de dag van Durin. Anders is alles verloren,’ spreekt hij de dwergenprins toe. Deze knikt, en geeft daarna het sein dat we verder moeten rijden. Het volgende moment schieten de dwergen voor me er vandoor. Gandalf gaat er snel achteraan. Ik knik Beorn nog even toe, en volg dan de anderen. Ik kijk nog even om, en zie het huis van Beorn steeds kleiner worden. En als ik voor me kijk zie ik dat de plek waar ik juist níét heen wil, Mirkwood, steeds groter wordt.

Onderweg ga ik naast de tovenaar rijden. Hij glimlacht me even toe, maar concentreert zich vervolgens op de weg.
‘Mithrandir?’ begin ik zacht. Hij draait zich naar me toe en glimlacht vriendelijk.
‘Wat is er?’ vraagt hij. Ik zucht, en bijt even fel op mijn lip.
‘Ik heb vannacht een rare droom gehad. Ik weet eigenlijk niet eens of het een droom was of een visioen,’ ga ik op fluisterende toon verder. De tovenaar kijkt me geïnteresseerd aan, en gebaart me mijn verhaal verder te vertellen.
‘Het was helemaal duister om me heen. Plotseling kwam er een flikkerend oog uit dit duister op me af. Uit het oog stapte een man die me wurgde.’ Ik slik even. Ik laat bewust stukken weg, omdat ik er eerst zelf achter wil komen wat ze betekenen. De tovenaar kijkt me bezorgd aan.
‘Ik denk dat het niets anders was dan een nachtmerrie. Mocht je meer van dit soort dromen krijgen, meld het dan meteen aan mij.’
Ik knik even en we rijden verder in stilte.

Zodra we bij de bosrand afstappen geeft Gandalf ons de opdracht om onze paarden terug te laten keren naar Beorn. Ik aai mijn paard even over zijn schouder.
‘Elrun ono,’ zeg ik vriendelijk. Bedankt. Het dier hinnikt, om vervolgens in volle galop weg te stormen en uit mijn gezichtsveld te verdwijnen. Dan begint Bilbo te praten.
‘Dit woud voelt…’ begint hij. Ik kijk hem even aan en besef waar hij het over heeft.
‘Ziek,’ maak ik de zin voor hem af. Ik zucht en loop naar de bosrand. Daar strek ik mijn hand uit naar een boom. Zodra ik de stam aanraak, hoor ik allemaal gesis en verschijnen afschuwelijke beelden voor mijn gezicht. Geschrokken spring ik achteruit.
‘Er is iets verschrikkelijks het woud binnen gedrongen sinds ik weg ben, Gandalf,’ zeg ik, terwijl ik de beelden uit mijn hoofd probeer te zetten. De tovenaar kijkt bezorgd, maar knijpt dan zijn ogen tot spleetjes.
‘Jij weet iets dat belangrijk is en wij niet weten,’ concludeert hij dan. Ik aarzel even, maar knik dan. De dwergen en Bilbo kijken me geïnteresseerd aan. Ik loop naar het beeld van de elf, die aan het begin van het pad staat, en in een vloeiende beweging trek ik de klimoprank die ervoor hangt opzij. Maar dan zie ik iets waarvan ik ook schrik.
‘Dat oog,’ zeg ik haperend, ‘Dat was er eerst nog niet. Eerst was er alleen Black Speech.’
Onder de tekst die ik bij mijn vlucht uit het woud al gezien had, is het oog uit mijn nachtmerrie getekend. Als ik dichterbij kom zie ik dat het met mensenbloed is getekend.
‘Dol Guldur,’ mompelt Gandalf dan. Ik kijk hem verbaasd aan.
‘Wat is er met die vervloekte burcht?’ vraag ik aan de tovenaar. Deze geeft geen antwoord, maar beveelt Bifur om zijn pony niet terug te sturen.
‘Je gaat ons verlaten?’ zegt Thorin verontwaardigd tegen hem. De tovenaar knikt.
‘Er zijn belangrijkere zaken die nu mijn aandacht vragen,’ antwoordt Gandalf. Dan richt hij zich tot mij.
‘Kveth malmer du genwaith chuliäch mar frëma né thön eka threya, ach eom néiat,’ roept hij me toe, voordat hij uit het zicht verdwijnt. Je bent nog altijd een erfgenaam van het woud, vergeet dat niet. Ik begrijp wat hij bedoelt; als het echt niet meer gaat kan ik nog altijd mijn titel gebruiken.
‘Volg mij en ga niet van het pad af,’ mompel ik tegen de dwergen, voordat ik het bos binnenloop.

Reacties (14)

 • Artoise

  Ik vind het super dat je elfentaal erin verwerkt enzo:)
  Mooi stuk!

  5 jaar geleden
 • Gisborne

  Snel verder! <3333333

  5 jaar geleden
 • LynnBlack

  Wel nog een geluk dat ze nu een elf van Mirkwood zelf bij zich hebben mag ik dan wel denken, minder geluk voor de elf zelf natuurlijk! ;p

  5 jaar geleden
 • Lermanator

  Hahaha het is echt opvallend dat je dezelfde lezers tegenkomt bij The Hobbit en LOTR stories....

  5 jaar geleden
 • Quies

  Leuk stukje!;)


  zich daarna er bij neer te leggen. --> zich daarna erbij neer te leggen of zich er daarna bij neer te leggen

  5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen