Foto bij Darkness 22.

Give me honorable enemies rather than ambitious ones, and I'll sleep more easily by night.
- George R.R. Martin, A Game of Thrones

'Sommigen zeggen dat er een nobele queeste op handen is. Een zoektocht om een thuisland terug te winnen, en een draak te doden.' Thranduil laat een dramatische pauze de afstand tussen hem en Thorin vullen, terwijl hij de dwergenkoning scherp in de gaten houdt. Die geeft geen krimp.
Aya daarentegen ziet eruit alsof iemand tegen haar gezicht geslagen heeft en hapt naar adem. Ze weet natuurlijk wel dat de dwergen naar iets op zoek zijn, maar ze heeft altijd aangenomen dat er ergens een pot goud onder de aarde begraven lag.
Dat de dwergen een draak, Smaug dan nog wel, zouden willen uitdagen, was nog nooit bij haar opgekomen, zó dwaas is dit plan. Als Thranduil de kleine beweging van haar hoofd opmerkt, de zwarte ogen ziet die zich op Thorin richten en ongelovig tot spleetjes worden geknepen, verraadt een bijna onmerkbare plooi in zijn mondhoek zijn zelfvoldaanheid.
Die kleine verandering in Thranduils masker is ook het enige dat Aya ervan weerhoudt iets stoms te doen, zoals bijvoorbeeld Thorin tegen de muur pinnen om hem eens goed duidelijk te maken hoe gek hij eigenlijk wel niet is.
Ze laat haar schouders ontspannen en Thranduil besluit dat het tijd is om zijn zin af te maken. 'Ikzelf vermoed een meer... prozaïsch motief. Een poging tot diefstal, of iets in dezelfde aard.'
Aya denkt aan Bilbo, die door de dwergen "de inbreker" wordt genoemd. Natuurlijk had ze het al moeten weten, dagen geleden, op de top die uitkeek op de Eenzame Berg. Waarvoor zouden de dwergen anders het lef hebben om elfengebied te doorkruisen, als het niet enkel om hun hebzucht gaat?
Thranduil buigt op een langzame manier naar voren. Aya zweert dat ze interesse van hem af voelt golven. 'Je hebt een doorgang naar binnen gevonden. Je zoekt hetgeen dat je het recht te regeren zou kunnen geven. Het Juweel van de Koning, de Arkenstone. Het is je bovenmate kostbaar, dat kan ik begrijpen. Er zijn edelstenen in de berg die ook ik begeer. Witte stenen van puur sterrenlicht. Ik bied je mijn hulp aan.'
Aya voelt een grijns om haar mondhoeken spelen en kijkt snel weer naar beneden. Natuurlijk laat de elfenkoning zich leiden door zijn hebzucht. Natuurlijk hoopt hij dat hij onder de berg een lang verloren Silmaril, of iets anders dat waardevol is kan opeisen.
Ook Thorin ziet het materiële motief van de elf in en glimlacht. 'Ik ben aandachtig aan het luisteren.'
'Ik zal je laten gaan, als je teruggeeft wat van mij is.'
Thorin steekt zijn kin naar voren. 'Een gunst voor een gunst.' Thranduil knikt langzaam. 'Je hebt mijn woord. Een koning tegen een andere koning.'
Thorin wacht even, terwijl zijn linkerhand even trilt. Tot haar verbazing merkt Aya op dat hij niet opgewonden, of zelf maar een beetje opgelucht is. Hij is kwaad. Wrokkig.
'Ik zou de grote koning Thranduil niet vertrouwen op zijn woord. Tot het einde der dagen nog niet!'
Thranduil knippert, oprecht verbaasd, en Aya rolt met haar ogen. Het is echt iets voor de koppige dwerg om zo'n veelbelovend voorstel in het water te kieperen.
'U hebt geen eer! Ik heb reeds gezien hoe u uw vrienden behandeld! We kwamen al een keer, hongerig, dakloos, op zoek naar uw hulp. Maar u keerde uw rug naar ons, u draaide zich weg van het lijden van mijn volk, weg van de hel die ons vernietigde!' schreeuwt Thorin genadeloos verder. Aya wenst dat ze door de grond kan zakken, aangezien ze de bewapende elfen rondom hen niet vergeten is. Thorin trekt zich er niets van aan en kijkt de elf voor hem moordlustig aan terwijl hij iets in het Khuzdul mompelt.
'Hopelijk sterf je door het drakenvuur!'
Thranduil buigt zich naar voren, zijn lengteverschil met de dwerg duidelijk onderstrepend terwijl hij sist: 'Spreek me niet van het drakenvuur! Ik ken zijn toorn en vernietiging! Ik heb het opgenomen tegen de grote serpenten uit het Noorden!'
Hij laat een illusie vervagen, zodat Thorin en Aya een glimp opvangen van zijn ware gelaat, vervormd en verbrand. 'Ik waarschuwde je grootvader over wat zijn hebzucht zou oproepen, maar hij wilde niet luisteren. Je bent net zoals hij.'
De elf neemt elegant plaats op zijn troon, en staart de twee groezelige personen voor hem kil aan. Hij maakt een klein handgebaar en Thorin wordt gegrepen door enkele wachters, terwijl Aya omhoog gesleept wordt. 'Blijf hier, aangezien je dat wenst en rot. Honderd jaar is slechts een oogwenk in het leven van een elf. Ik ben geduldig. Ik kan wachten.'
Hij kijkt hen na terwijl ze weggesleept worden.
De halfelf en de dwerg worden terug in dezelfde cel gesmeten. Aya bromt als ze merkt dat er lange krassen over haar armen lopen door de ruwe aanpak van de wachters, maar ze doet er niets aan om het bloeden te stelpen. In plaats daarvan doet ze iets wat ze al veel eerder had moeten doen.
Ze houdt haar arm tegen Thorins keel en tilt hem op. Haar stem is laag en sissend terwijl haar ogen gevaarlijk oplichten in het donker.
'Oh, een elf wil met mijn gezelschap meereizen. Dat vind ik niet leuk. Gandalf, ze moet weg, ik vertrouw haar niet. Oh nee, het is Aya Faënonighean. Ze is veel te verderfelijk om in onze buurt te zijn. Ze moet zeker weg, want ze is zo kwaadaardig en gevaarlijk dat ze vast en zeker onze dood wordt. Wat niet wegneemt dat ik binnen afzienbare tijd toch zal geroosterd worden door Smaug. Want, zoals ik misschien niet meer zo goed doorheb, is dat een draak. Ik maak me liever zorgen over Aya Faënonighean, want die heeft een keer een mens gewurgd, waartegen Smaug, die enkel mijn volledige volk heeft uiteengedreven en uitgemoord, maar een schattig hagedisje lijkt.'

Reacties (7)

 • Croweater

  Meh doe niet zo moeilijk kind. Je kunt Smaug vast wel even wurgen.

  5 jaar geleden
 • LynnBlack

  Aya laat los! Laat.Het.Los! Je vermoord hem! Los laten nu!

  5 jaar geleden
 • DeroGoi

  Snel verder! Kheb het echt gemist xo
  Natuurlijk kudo, dus snel verder! x

  5 jaar geleden
 • Allysae

  omg omg omg

  5 jaar geleden
 • Katalante

  Ik heb dit verhaal zoooooooooooooooooooooooooooo gemist ;D
  En die laatste zin heb ik echt 20x overnieuw gelezen, aangezien die echt onwijs grappig is. HahaxD

  Supersnel Verder. PLEAAAAAASSSSSEEEEEE......
  Ik heb al zo lang zonder dit verhaal moeten doen.... ):
  Gun mij (ons) dan nog een stukjeeeeeeeeeeeeehhh..... (:

  5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen