Foto bij Darkness 66.

"There is only one god, and his name is Death. And there is only one thing we say to Death: 'Not today'."
- George R.R. Martin, Game of thrones

Dit verhaal heeft een soundtrack! https://www.youtube.com/watch?v=x--J4DdLpuw

Aya lijkt wel een spook. Ze zit roerloos in de tent en staart alleen maar naar de dwerg voor haar. Haar gezicht is kleurloos, en haar zwarte ogen zijn leeg.
In haar gedachten speelt maar één ding, namelijk de beelden die de Duisternis haar eerder getoond had.
Een dode Thorin en een dode Ash. Hij had altijd al gelijk gehad, die schim, die Duistere.
Even lijkt het wel alsof ze Hem kan zien in de weerspiegeling van een schild dat achteloos op de grond ligt. Hij haalt zijn schouders op en kijkt haar met wijze ogen aan..
Duisternis noemde ik je, denkt ze, omdat ze niet de moed vindt om de woorden luidop te spreken, maar een Fluisteraar ben je.
De Fluisteraar knikt, verdwijnt glimlachend en Aya Faënonighean is weer alleen.
Haar schouders schokken even, maar er lopen geen tranen meer over haar wangen. Het is moeilijk om te bevatten dat de dwergenkoning dood is. Maar zijn hand is ijskoud, en zijn wangen zijn bleek.
Hij is dood.
Hij komt nooit meer terug.
Aya sluit haar ogen, en denkt aan de goden die Vean aanbeden had. Aya had Veans geloof altijd twijfelachtig gevonden, maar nu besluit ze dat er helemaal niets bestaat als een hogere macht die de touwtjes van alles en iedereen in de handen heeft. Die zou niet zo wreed zijn.
Als er schuifelende voetstappen klinken, kijkt Aya op, en buiten rommelt de donder. Haar uitdrukking is vlak en doods.
Negen dwergen komen langzaam de tent binnen. Dwalin, Oin, Gloin, Bifur, Ori, Dori, Bombur, Dain en Balin, die hevig op een wandelstok leunt. Bij de meeste zijn hun wonden verbonden met grove lappen stof.
Niemand komt de oorlog ongeschonden uit, fysiek of mentaal.
Bombur slaakt een klagerige zucht als hij zijn koning dood in de ruimte ziet liggen. 'Dit was het dan', mompelt Oin en hij buigt zijn hoofd.
Bifur legt zijn hand op Aya's schouder. Haar stem is vreemd afstandelijk, schor en raspend. 'Ik hield van hem.'
De dwerg knijpt zachtjes. 'We hielden allemaal van hem.'
En dan heerst er een stilte.
'Nooit gedacht dat we heel die weg naar hier zouden reizen voor...'
Er rollen tranen over Dwalins wangen. Niet veel later komt Nori binnengewandeld, met zijn omzwachtelde stompje voor hem uit. Hij zal nooit meer een bijl kunnen hanteren, maar dat is hij ook niet van plan.
'We moeten een begrafenis regelen', zegt Dain, die als enige het hoofd koel weet te houden. 'Alle mensen en andere bondgenoten moeten...'
'Ik wil dit nu niet horen', Aya's stem is klankloos en ze gaat rechtstaan, zodat ze hoog boven de anderen uit torent. 'Het spijt me, ik...'
Ze loopt de tent uit en laat de anderen beduusd achter.
Nu is het kamp leeg en verlaten. Alle menselijke soldaten zijn terug naar hun woonsten, om hun families te tonen dat ze nog leven. Enkele dwergen zijn er nog wel aanwezig, die ongemakkelijk rond de tent scharrelen waar Thorin opgebaard ligt.
Als ze Aya zien is het even stil.
'Dat is Aya Faënonighean.'
'Ik heb gehoord dat ze Thorin Oakenshields hoer was.'
Een blik van de halfelf legt hen al gauw het zwijgen op. Ze knijpt haar ogen tot spleetjes, maar loopt dan maar gewoon door. Het geroezemoes begint weer zodra ze haar rug naar hen toegekeerd heeft.
De halfelf voelt zich niet goed genoeg om er op te reageren. Ze zakt in elkaar tegen een tent, en slaat haar armen over haar opgetrokken benen. Diep inademen. Langzaam uitademen. Diep inademen. Niet gek worden.
De schaduw danst uitgelaten om haar heen, want niets is op dit ogenblik zo duister als Aya Faënonighean.
Ze leunt met haar hoofd tegen de koude tentflappen aan, maar gaat dan weer rechtstaan.
Deze slachtofferhouding lost niets op. Niets. Waarom zou ze deze rol dan aannemen?
Ze dwaalt door het kamp, als een rusteloze, vrije geest. Ù-idh faelain.
Als ze geluiden hoort, houdt ze stil. Enkele dwergen lopen haar voorbij, met in hun handen een draagbaar, met daarop een dwerg, gehuld in doeken. De dragers zingen zachte rouwliederen.
Onzichtbaar staat Aya in de schaduwen, maar de drang om de anderen te volgen is sterker dan haar wens om alleen te zijn. Ze glijdt achter de dwergen aan, die nerveus blikken achterom werpen als ze haar opmerken.
Een wolk duisternis daalt neer nabij de tent waar ze de gevallene binnen brengen, en als Aya in de Duisternis kijkt, ziet ze een dode Fili, die bewegingloos onder Azogs lichaam ligt. Ze wendt haar blik af. 'Fluisteraar', mompelt ze zacht, en loopt dan de tent in, terwijl de andere dwergen zich naar buiten haasten.
Binnen zit Kili, met zacht schokkende schouders. Hij maakt een kreunend geluid en krabt met zijn nagels in zijn slapen.
'Mijn oom, mijn broer... Wie is daar?'
Hij kijkt haar recht aan. 'Wie is daar?'
Aya ziet, en Aya begrijpt. Ze loopt naar hem toe, en gaat voor hem op haar hurken zitten.
'Ik ben Aya.'
'Ik herken je stem', mompelt hij, en hij strekt zijn vingers uit naar het dode lichaam van zijn broer.
'Wie moet de oorlog nog allemaal van ons af nemen?'
Aya kijkt naar Fili, naar het enorme gapende gat in diens voorhoofd, en is blij dat Kili nooit zal weten hoe vreselijk zijn broer is verminkt.
'Waarom ben je zo stil, Aya Faënonighean?'
'Omdat ik geen woorden weet om te spreken.'
'Spreek, Aya. Verlos me van deze blindheid? Wat heb je gezien?'
Aya kijkt omhoog. 'Tauriel is dood.'
Kili is even stil en knijpt krampachtig in het hand van Fili.
'Natuurlijk is ze dat. We zitten blijkbaar allebei in hetzelfde schuitje.'

Reacties (6)

 • Croweater

  Omg. Kili blind?:(
  Jee we teisteren die arme jongen wel. :/

  5 jaar geleden
 • Schack

  You know, I'm actually still only talking English. It's all because of you.
  These chapters are so filled with sorrow, reading them is breaking me down. Everyone is so sad and doesn't know what to do anymore. Aya has lost the man she loved, her elvish friend died in front of her, and she has to see all the others sorrow. I would rather die, than go through everything she has to go through.
  And omg, poor Kíli... He has lost the woman he loved, or still loves, his brother, his uncle and king... And he's blind. Geez, why is he still talking? How is he able to talk? I'd only be able to cry if I was him.
  I'm depressed now.

  5 jaar geleden
 • Glorfindel

  dit hoofdstukje brengt tranen in mijn ogen!(huil)(huil)(huil)(huil)

  5 jaar geleden
 • LynnBlack

  OMG nee Kili, hij leeft maar hoe, oh dear ik had gisteren nog de vraag gekregen als je doof of blind kon zijn wat zou je kiezen en geloof me ik koos met alle plezier voor doof, ook al zal ik dan nooit meer muziek of gelach horen zo hoor ik tenminste ook al het slechte niet meer, de muziek en het gelach zal je je wel herinneren en op een goede ouwe dag gewoon vergeten en de gebarentaal kan ik toch al deels maar stel je voor hoe het moet zijn als je blind bent, als Kili, niet eens je broer kunnen zien, als je je vrienden en familie niet meer kan zien, je nooit weet of je veilig bent, nooit je kinderen kunnen zien, ik heb zelf de test gedaan 10 minuten blind en 10 minuten bijna volledig doof gemaakt en dat was al erg genoeg! Ergens mogen Thorin en Fili blij zijn dat ze stierven, zelfs Tauriel wie wil er nu nog leven na zo'n oorlog...AND STILL I'M GONNA MISS THEM!!!

  5 jaar geleden
 • Allysae

  omg neeeeee
  laat ze weer ;leven
  en dit een nachtmerrie zijn

  5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen