Foto bij Hoofdstuk 19

Wow, ik heb veel inspiratie vanavond.xD
Bedankt aan alle lezers!
x Nina

Sister don't let go,
Sister don't let go of us...
Sister don't let go,
Sister don't let go of us...!

- Mumford and Sons / SisterMijn ogen vermeden de beelden van sentiment. Anna op een schommel. Ik met een roos in mijn haar. Mijn moeder met haar armen om Anna heen. Anna in haar communieoutfit. Ik en Anna op de fiets. Anna die in haar mini-ballerinajurkje over de keukentegels huppelde. Mijn moeder aan de keukentafel, met mijn vader naast haar.
De volgorde klopte niet helemaal, waardoor we op de ene bladzijde nog rondfietsten en op de volgende in een kruippakje op mijn oma’s arm lagen. Na de foto’s van de twaalfde verjaardag kwamen opeens vale beelden van mijn moeder als twintiger met een bolle zwangerschapsbuik die twee baby’s herbergde. Het was vreemd om te zien, maar ik hield even halt om ernaar te kijken.
En opeens lag er een hand op mijn schouder. ‘Judy, hey! Je moeder heeft me binnengelaten.’
Zac. Mijn verstand stopte even en het fotoalbum schoof bijna vantussen mijn vingers. Dit is goed, zei de ene helft van mijn verstand, nu kan je hem meteen de foto laten zien. De andere helft propte zichzelf in een bunker.
‘Is dat een fotoalbum?’
De tweede helft ging nog snel een pak cornflakes en een kleurboek halen omdat het er niet meer op leek dat die er in de eerste uren nog uit zou komen.
‘Mag ik eens zien?’
In plaats van te communiceren met de woorden die mijn voorvaderen zo zorgvuldig bedacht hadden na jaren en jaren van evolutie, piepte ik. Een echte, betekenisloze piep. Geen ja, geen nee, geen woord, amper een echte lettergreep. ‘Ik…’ Mijn blik sloeg zich vast aan de foto die voor me open lag. De linker bladzijde was leeg, alles wat er te zien was, was een foto van Anna op haar zestiende, aan de rechterkant. ‘Vind je dit een mooie foto van me?’
‘Laat ’s zien?’
Mijn eerste reactie was schreeuwen dat hij niet naar haar mocht kijken. Anna was van mij, van niemand anders. Zijn ogen zouden haar knappe gezichtstrekken volgen en haar ogen beroeren. Misschien zou hij zich afvragen waarom ik er nu in godsnaam niet meer zo knap uitzag.
‘Je ziet er anders uit,’ stelde hij slechts vast. ‘Ik weet niet precies wat het is, maar… Niet slechter of beter, gewoon… anders. Ik weet niet…’ Toen hij het dikke, uitgebladerde boek vastnam, rukte ik het terug naar me toe. Beheersing, hield ik mezelf voor, beheers jezelf gewoon. Eén en al kalmte, overhandigde ik hem het boek. ‘Er is iets anders aan je.’ Alsof ik een zoek-de-zeven-verschillen was, blikte hij van de foto naar mijn gezicht.
‘Nee, helemaal niet,’ katte ik, maar zijn aandacht werd geabsorbeerd door het fotopapier.
‘Er is echt iets heel anders…’ De foto schoof hij voorzichtig uit het boek om die beter te kunnen bekijken. Nog voor hij de foto goed en wel uit het album gehaald had, zagen we een tweede foto omlaag dwarrelen.
Voor mijn ogen zag ik mezelf al in een snoekduik omlaag tuimelen om de foto van de grond af te trekken en te voorkomen dat Zac het fotopapier kon bekijken, maar mijn lichaam weigerde. Doodstil bleef ik staan, alsof mijn bloed ter plekke bevroren was in mijn aderen.
‘Er zat een tweede achter.’ Kalm en nietsvermoedend bukte Zac om de foto op te rapen en me die aan te bieden, maar halverwege tussen hem en mij stopte hij zijn hand in zijn beweging. ‘Wat…?’ Fronsend bleef hij ernaar te staren.
Ik hoefde niet eens te kijken om te weten welke foto het was. Anna en ik op onze zestiende verjaardag, ik onder haar arm, beiden recht in de lens blikkend.
Zacs lippen die als rozenblaadjes waren, vielen uiteen en vormden klanken die hij niet uitsprak. ‘Twee…?’ stamelde hij slechts. ‘Twee Judy’s?
Shit.

Reacties (2)

 • TheBestDay

  Waauw zoo moooi

  5 jaar geleden
 • xLenox

  Awhhh.. ik vind het kut dat zij het kut vind ;c
  wauw die zinsopbouw
  Ik hoop dat hij niet boos wordt op Judy!! Dat mag niet!
  Want dan stort zij weer in en uiteindelijk hij ook weer en dan.. dan.. dan *hyperventilatie geluiden*
  mwheeeee! snel verder pls?(flower)

  xoxo

  5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen