Foto bij Proloog

Dood.

Het bestaat uit vier letters. Eén soort klinkers. Eén soort medeklinkers. Eén lettergreep. Maar wat is nu eigenlijk de exacte definitie van de dood? Is er wel een definitie van de dood?
Als je een woordenboek zou openen en tussen de duizenden andere woorden zou zoeken bij de letter D naar het woord dood dan zal je waarschijnlijk zoiets vinden:

dood (de; m en v)
1. levenloosheid

2. het sterven: de dood vinden omkomen; iem. ter dood veroordelen; (ergens) als de dood (voor) zijn zeer bang; om de (dooie) dood niet waarachtig niet; ten dode opgeschrevenzijn (a) moeten sterven; (b) (figuurlijk) geen toekomst meer hebben


Maar dit is allemaal zo technisch, zo opgezocht en op feiten gebaseerd.
Wat is dood nu echt? Is het enkel het einde van het leven of komt daar nog iets na?
Niemand van ons weet het. Niemand is al eens dood geweest. En zelfs al kunnen sommigen zeggen, ‘ik heb oog in oog gestaan met de dood’ , niemand is al echt dood geweest. Ik vraag me af hoe het voelt. Is het vredig en ben je dan gelukkig?

Elke dag denk ik aan dergelijke dingen. Al die vragen en gedachtekronkels hebben te maken met ‘de dood’ en hoe het zou voelen om ‘over te steken’. Een lange tijd heb ik gehoopt dat ik al zou kunnen ‘oversteken’ en de wereld van de levende mensen laten voor wat het was. Als hemel en hel bestaan dan is voor mij de dood de hemel en het leven de hel.

Reacties (6)

 • Chucks

  JE STAAT IN DE TOP 3

  4 jaar geleden
 • deIeted

  Je bent de eerste die me een Harry Styles verhaal laat lezen

  5 jaar geleden
 • JustMe123

  snel verdeeeer:D

  5 jaar geleden
 • Chasing1D

  Looking good!

  5 jaar geleden
 • pcy

  Oh my god 💖 snel verder

  5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen