Ben je niet zeker of je verhaal binnen één van de thema's valt, lees de hier een extra woordje uitleg rondom elk thema.

Wat zijn thema’s?
Thema’s zijn de wat “lossere” variant op de genres, die we tot nu toe altijd hebben gebruik bij Story of the Year. Kortgezegd zijn thema's een van de hoofdonderwerpen van je verhaal, in plaats van een categorie waarbinnen je verhaal valt, wat je wat meer vrijheid geeft om je verhaal in te vullen zoals je zelf wilt.

Let op: als je een verhaal binnen een thema schrijft, is het wel de bedoeling dat het thema er duidelijk in terug te vinden is, op wat voor manier dan ook.

Wat wordt er verstaan onder het thema Dromen?
Grote eindbattles, venijnig verraad, en de klassieke slecht-omdat-het-kan-schurken, in welke variant dan ook staan er een boel problemen klaar voor het hoofdpersonage. Bij dit thema gaat het om een contrast tussen twee kanten van een verhaal en hoe die met elkaar in aanraking komen.
Denk bijvoorbeeld aan misdaadliteratuur zoals "Een van ons liegt" waarin de wereld op zoek is naar een moordenaar, of klassieke fantasy zoals "De Hobbit" en sprookjes zoals "Sneeuwwitje". "Harry Potter", "Percy Jackson"; met dit thema gaat het om helden en schurken, hoewel niet per se in die volgorde.

Wat wordt er verstaan onder het thema Goed versus Kwaad?
Komen de jouwe alleen wanneer je slaapt? Van het soort die de Grote Vriendelijke Reus in een flesje kan stoppen en zelfs bij elkaar kan mixen totdat auto’s op tandpasta lopen. Bestaat er een wereld vol van waar je doorheen kan lopen, of kan jouw hoofdpersonage ze zelf creëren? Dan draait dit thema om je onderbewuste, plotlijnen die ineens niet meer zo logisch lijken als je wakker wordt, en iets magisch.
Anders beginnen de dromen met het zinnetje “Als ik later groot ben…”, en gaat het om ambitie, vastberadenheid, en de harde realiteit van maar vijf plaatsen op een prestigieuze kunstschool en vijfhonderd aanmeldingen.
Denk aan “Dreamstrider” en toevallig ook “Percy Jackson”, of “Tiny Pretty Things”, "Formule 1: Drive to Survive", en tot slot “The Queen’s Gambit”: met dit thema gaat het om onmogelijke dingen, die misschien dichterbij zijn dan je denkt.

Reacties (5)

 • Creativitylab

  Behoort tot het thema liegen, iemand die een geheim achter houdt?

  1 jaar geleden
  • Phlegethon

   Verzwijgen/ iets achter houden voor iemand is een vorm van liegen, Dus zolang dit een belangrijk deel van het plot is, past dit zeker bij het thema leugens.

   1 jaar geleden
 • filosofie

  Dacht dat de thema lust alleen over de seksuele of ultieme gebied is, kan ook over wraak of verlangens naar eten gaan. Excuses voor een misverstand

  3 jaar geleden
 • filosofie

  Mag in de thema zoektocht ook over iemand gaan die vermist is?

  4 jaar geleden
  • Slughorn

   Wel, als je die persoon gaat zoeken, gaat het hier om een letterlijke zoektocht, niet? (;

   4 jaar geleden
  • filosofie

   Ja, een soort van.

   4 jaar geleden
 • HopeMikaelson

  Er stromen zoveel ideeen mijn hoofd in!

  4 jaar geleden
  • Qrew

   Yay! Veel succes (:

   4 jaar geleden
 • MacGyver

  Leuke thema's. Dit zijn het soort thema's die ik graag in boeken tegen kom dus ik ben heel benieuwd naar de verhalen van dit jaar.

  4 jaar geleden
  • Qrew

   Wij ook! (: Fijn dat ze je aanspreken. c:

   4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen