Foto bij O1O

Op zaterdag doen mijn moeder en ik opnieuw boodschappen. Maar deze keer kom ik ons wekelijkse tafereel een stuk beter door dan een week geleden. Het lijkt nu aanzienlijk rustiger in de winkel en slechts enkele gedachten dringen tot me door.
Dus als mama en ik alle boodschappen achterin de auto hebben opgeborgen, rijden we een stukje verder het dorp in om wat te drinken. Ons favoriete café is waarschijnlijk een kleine cafeetje aan de Tyne, wat ouderwets is ingericht en over een groot terras langs het water beschikt. Het is dat het weer zich er vandaag niet voor leent, anders waren we vast aan het water gaan zitten.

'Heb jij nog suiker over?'vraagt mama als we allebei een kop thee voor onze neus hebben staan. Ik glimlach en kijk op. Bijna automatisch denk ik aan gisteren, toen Max en ik ook thee gingen drinken en hij niet genoeg suiker mee had genomen voor ons beiden. Max vroeg me toen ook of ik nog suiker over had. 'Jade?'
'Wat?'
'Of je nog suiker over hebt.'
'Ja,'zeg ik en ik geef haar het halfvolle zakje suiker aan.
'Was je weer aan het dromen?'
'Een beetje,'geef ik toe. Mijn moeder schudt de suiker in haar thee en begint dan te glimlachen.
'Is hem om de jongen van het archeologisch bureau? Jade, wat leuk!'
'Mam!'
'Ja, je kleurt. Is hij leuk? Kan hij je aan het lachen maken?' Ik rol met mijn ogen.
'Maxon mag er best wezen, maar hij is niet te peilen,'zeg ik.
'Je kent hem nauwelijks een dag, dat komt waarschijnlijk nog wel. Wat leuk, Jade.' Een diepe zucht verlaat mijn mond en ik zie hoe een oude man met een knalgele regencape voorbij komt strompelen.
'Ik ben zijn stagiaire, mam. En daarbij, ik zit er helemaal niet op te wachten.'
'Je zondert jezelf af. Nu neem je iedere keer je studie als excuus voor alles, voor je rijbewijs, voor vriendjes, je probeerde het zelfs met je baan,'herinnert mama me. 'Geef hem een kans.'
Ergens heeft ze een punt. Op woensdagavonden geef ik bijles Engels, waar ik wat geld mee verdien, maar dat is niets in vergelijking met een gemiddelde student. Ik weet dat ik verwend ben, maar toch vind ik het niet leuk dat mama dat punt nu tegen me gebruikt.
'We zien wel,'murmel ik en dan draai ik mijn gezicht weer naar het raam, om duidelijk te maken dat deze conversatie ten einde is.
Ik kijk hoe een jong gezinnetje voorbij komt lopen. Moeder en zoon lijken nog enigszins op elkaar, maar de vader van het jongetje lijkt niet in het geheel te passen. Of het jongetje heeft de genen van verdere takken in de familie, of het is een samengesteld gezin, maar in mijn hoofd klopt het niet helemaal.
'Grappig hè,'zegt mama dan, als ze ziet dat ik het gezin nakijk. Ik glimlach kleintjes. 'Sorry dat ik erover begon. Misschien moet je hem gewoon wat beter leren kennen, dat is alles wat ik wil zeggen.'
'Oké,'antwoord ik kort en dan neem ik een slok thee. 'Hoe was jouw week op het werk?' Mama begint te praten en ik luister. Ik was dan misschien wel niet blij met wat ze zei, maar om een of andere reden kan ik niet lang boos op haar blijven.

Als we weer thuis zijn, ruim ik de boodschappen op en leg dan mijn lege mobiel aan de lader. Ik wrik de kabel in het stopcontact en leg dan mijn telefoon aan het snoer. Na enkele seconden beginnen er allemaal lampjes te branden en dan start mijn mobiel zichzelf weer op. Ik wacht even en voer dan de toegangscode in, waarna ik zie dat ik een bericht heb gekregen van een onbekend nummer.

04.22 Onbekend: Ha, ik heb 'm! Bowie komt van David Bowie, die ook twee verschillende oogkleuren heeft.
04.25 Onbekend: Oh, ik ben Max trouwens, mocht je dat nog niet beraamd hebben.


Ik schud mijn hoofd. Beraamd? Wat is dat?
Ik klik het gesprek weg en ga naar Google. Ik typ "beramen betekenis" in en kom erachter dat het ongeveer hetzelfde betekent als "bedenken" en dat hij wil zeggen dat ik dat al bedacht had, dat ik met Max te maken had. Voor even aarzel ik en dan ga ik toch terug naar het gesprek.

16.52 Ik: Hoe kom je aan mijn nummer?

Ik klik het gesprek weer weg en ga dan met mijn spullen aan de keukentafel zitten. Mama kookt, terwijl ik de laatste puntjes op de i zet wat betreft mijn evaluatieformulier.
'Was dat jouw mobiel?'vraagt mama als ik net twee zinnen getypt heb.
'Wat?'
'Dat fluiten. Was dat jouw mobiel?'
'Waarschijnlijk. Maar het kan wel wachten. Ik maak eerst mijn evaluatie af,'zeg ik en ik ga verder met typen.

Maar ik ben nog niet klaar met mijn evaluatie als mama klaar is met koken, dus ik stel het op mijn mobiel kijken uit tot bijna acht uur. Als ik alles opgeruimd heb, zie ik dat mijn mobiel weer opgeladen is en kruip met het ding in mijn hand op de bank.

16.56 Onbekend: Devin had het me toegestuurd zodat ik je eventueel kon contacteren.
16.57 Onbekend: Wist je trouwens dat Diana Ross en David Bowie drie linkjes hebben in het orakel van Bacon?


Ik staar niet-begrijpend naar mijn telefoon en tik dan een berichtje terug. Daarna besluit ik Max aan mijn contacten toe te voegen. Het duurt even, maar dan kom ik eindelijk op zijn achternaam en kan ik zijn nummer naar mijn gevoel goed invullen.

20.16 Ik: Wat hebben ze?
20.18 Max Newman: Een linkje van drie. David Bowie heeft met iemand in een film gespeeld (Michael J. Anderson), die speelde weer in een film met iemand (Jayne Kennedy) en die speelde weer in een film met Diana Ross. Simpel als maar kan.


Ik lach en typ dan hoofdschuddend een berichtje terug.

20.19 Ik: In dat geval kan het veel simpeler. David Bowie en Diana Ross hebben allebei samengewerkt met Nile Rodgers. Eén linkje.
20.20 Max Newman: Dat wist ik dan weer niet. Je bent verdomd slim, Jade.
20.20 Ik: Dank je wel, Newman. Maar ik ken dat hele orakel van Bacon niet. Zo heeft iedereen wel iets.
20.21 Max Newman: Dat is waar. Wat een wijsheid, Diana. Daar kan ik dadelijk rustig van slapen.
20.22 Ik: Ga je nu al naar bed dan?
20.22 Max Newman: Nee, maar dat vond ik wel een mooie om het gesprek mee af te sluiten. Waarschijnlijk heb jij wel andere dingen te doen dan met mij communiceren over de telefoon.
20.23 Ik: Dat valt ook wel mee, maar toch alvast bedankt?


In gedachten hoor ik Max al lachen om mijn onzekerheid en dan krijg ik een berichtje terug.

20.25 Max Newman: Graag gedaan. Geniet nog van je avond en welterusten.
20.26 Ik: Insgelijks. Welterusten.


Dan leg ik mijn mobiel opzij en ga verder met mama een film kijken.

---
Had ik trouwens al gezegd dat we er een abo bij hebben? Ik ben echt zo blij (:
Sorry dat het hoofdstuk zo lang is (of hoef ik me daar niet voor te excuseren, haha)

Reacties (2)

 • Chasing1D

  Heb een bladwijzer genomen en ben alles rustig aan het bij lezen.. binnenkort komt er dus sowieso nog eentje bij (:

  3 jaar geleden
 • chanyeoI

  Leuk gesprek hebben die twee (;
  Diana Ross is toch ook degene die Dorothy speelt in The Wizard of Oz (die versie met Michael Jackson als vogelverschrikker)?
  +kudo

  4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen