Foto bij O15

Ik blijf vol verbazing staan en kijk naar de kist die uit de aarde getild wordt. Ademloos kijk ik toe hoe de kist uit het gat komt en op het grondniveau van de archeologen komen. Volgens mij ben ik minstens net zo gebiologeerd door de kist als de andere archeologen en ik zet een stap naar voren.
Ik zie alleen het hoogteverschil over het hoofd en schuif op mijn billen het gat van de afgraving in.
'Daar ben je!' Max, die rustig doorgelopen was, komt mijn richting opgelopen en de archeologen kijken op door het lawaai wat we veroorzaakt hebben.
"Wat doet zij hier?"
"Wil ze me soms dood hebben? Ik krijg een hartaanval van haar!"
"Ze is wel erg jong voor een archeologe."
Onhandig krabbel ik overeind en klop het stof van mijn broek. Max heeft de afstand tussen ons inmiddels overbrugd en laat zichzelf voorzichtig langs het zand naar beneden zakken.
'Ben je nog helemaal heel?'
'Ja, het gaat prima,'zeg ik. 'Ik was zelf niet op aan het letten, het was mijn eigen schuld.'
'Was je naar de kist aan het kijken?'
'Hm-mm,'mompel ik beschaamd.
'Dan gaan we toch kijken? Kom, dat is mateloos interessant!' Max sleurt me aan mijn arm mee naar de opgraving.
"Great, Max, heb je een stagiaire, zorg je ervoor dat ze zich bezeert. Goed bezig, man."
Bijna wil ik er iets over zeggen, maar ik weet mezelf net op tijd te remmen.
'Kijk, we zijn nog net op tijd.' Max laat me voor, omdat hij gemakkelijker over de mensen heen kan kijken dan ik en dan draait een vrouw zich om.
'Newman is er al, hebben we goedkeuring?'
'Uiteraard,'zegt Max. Meteen komt er een man tevoorschijn die de kist met grootse precisie open begint te maken. Gespannen kijkt iedereen toe en na een tijdje, breekt hij de kist open. Ik houd mijn adem in en dan wordt de deksel voorzichtig opgetild.
'Kijk dit nou!'
'Dit is prachtig!' Ik hoor allemaal kreten van verbazing en enthousiasme en het enige wat ik kan doen, is in de kist staren. Er liggen meerdere lagen papyrusrollen in, waarschijnlijk zijn ze allemaal beschreven. Aan de zijkant van de kist staan enkele kleine beeldjes, waarvan ik enkele figuren direct herken.
En hoewel ik zelf helemaal niet bijgedragen heb aan de opgraving van deze kist, voel ik me minstens net zo trots als de andere mensen hier.
'Wat moeten we hiermee doen, Maxon?'
"Maxon? Leren ze het dan nooit?"
'We brengen de kist direct naar boven, dan kan meneer Lewis beslissen of de inhoud naar het hoofdkantoor gaat of dat ze hier blijven. Caitlyn, ga jij even melden dat we een opgraving hebben gedaan en wat de uitkomst daarvan was, zodat meneer Lewis alvast op de hoogte is?' De vrouw die ik zonet nog een hartaanval bezorgd heb, knikt en verdwijnt. Max en ik blijven nog even bij de kist staan, maar steeds meer mensen beginnen langzaam de kist te verlaten, alsof er niets belangrijks in ligt.
'Jade, je bent ontzettend aan het staren.'
'Vind je het gek, dit is de eerste keer dat ik op een site ben en meteen wordt er een opgraving als deze gedaan. Dit is ongelofelijk!'
'Ik kan kijken of ik kan regelen dat wij ook wat van de teksten in handen kunnen krijgen, misschien kunnen we ermee bezig als ze er hier klaar mee zijn?'
'Echt waar?' Het is dat ik op een site sta en dat je hier gruwelijk voorzichtig moet zijn, maar anders had ik staan springen van enthousiasme.
'Ik denk het wel. Ik kan het in ieder geval wel proberen.' Max haalt zijn schouders op.
'Max, je bent geweldig!'

Als mijn enthousiasme een beetje afgenomen is, laat Max me de rest van de site zien en ik maak kennis met Morrison. Hij is oorspronkelijk Amerikaans, maar voor zijn werk is hij overgekomen naar Engeland. Het is een bijzondere man, hij lijkt net een verdwaalde hippie, maar ik besluit dat ik de archeoloog wel mag.
Ik vind het dan ook niet heel erg als Max en ik onze pauze bij hem, in de schaduw van een graafmachine doorbrengen.
'Je lijkt op de vriendin van mijn zoon,'zegt Morrison als Max even verdwenen is om zijn eigen lunch uit zijn auto te halen.
'Is dat een compliment?'vraag ik glimlachend.
'In zekere zin. Qua uiterlijk vertoon lijken jullie op elkaar en ik moet eerlijk toegeven dat Dallas wel weet hoe een knappe meid eruit ziet. Maar Lana heeft momenteel al een streepje op jou achter qua innerlijk. Af en toe is ze net een heks.' Ik grinnik zachtjes. 'Maar dat heb ik niet hardop gezegd, dat vindt Charming vast niet leuk.'
'Charming?'
'Ach, kom op, meisje, je weet heus wel wie ik bedoel.' Morrison knipoogt en dan verschijnt Max weer. Even gaat mijn blik op en neer tussen Morrison en Max en dan schud ik mijn hoofd. Ik besluit dat -dat vast niet is waar Morrison op doelt en neem een hap van mijn boterham, om niets te hoeven zeggen.

---
Het is veel te lang geleden dat we elkaar hier hebben gesproken!
Maar mijn proefwerkweek zit erop en feitelijk krijg ik over twee weken pas vakantie, maar in die weken moet ik alleen naar school om boeken in te leveren, toetsen op te halen en rapport te halen (:
Hebben jullie ook al bijna vakantie?

Ik heb morgen dansvoorstelling, I'm very excited, maar zondag komt er weer een update. Daarna zullen de updates weer normaal volgen.

Sorry voor de subtiele verwijzingen naar OUAT in het laatste deel van het hoofdstuk, haha. Je krijgt bonus als je ze allemaal vindt (;

Reacties (3)

 • chanyeoI

  Ik had ze niet gevonden. Ik kijk het nog steeds niet. Oeps.
  Ik moet volgende week nog. Met in die week: profielwerkstuk (geen zin in), lagerhuisdebat voor Nederlands (bah, nog veel minder zo'n in), boeken inleveren (ontkaften en een lege kast ^^), woensdag sportdag (welke idioot heeft dat verzonnen met dit weer. Nou ja, gelukkig mag ik kanoën) en donderdag rapport ophalen (en daar mag je dan anderhalf uur voor fietsen, maar daarna is het vakantie, dus ik heb het ervoor over).
  Anyway, leuk stukje! En succes met je dansvoorstelling!
  +kudo

  4 jaar geleden
 • KellyHoranXx

  Bij OUAT ben ik trouwens inmiddels bij seizoen 2, aflevering 12. En deze vakantie ga ik flink doorkijken, haha

  4 jaar geleden
 • KellyHoranXx

  Lana Parrilla, Jennifer Morrison, Prince Charming, heks... I got it;)

  Gelukkig is mijn pww ook voorbij:)ben vanmiddag wezen zwemmen en heb eindelijk een kleurtje gekregen, haha.
  Succes met je voorstelling!:)

  4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen