Foto bij 36 • Moeders archief

HAPPY NEW YEAR HOOFDSTUK!!

Eleanor liep langs Luna de poort door het school terrein op, waardoor ze in haar haast bijna tegen haar aan botste, maar zich nog net op tijd kon herstellen. Ze riep nog een gehaaste verontschuldiging en rende door. Onder haar arm hield ze haar moeders archief, die ze een paar minuten geleden uit de bibliotheek had meegenomen. Het kon niet anders dan dat er iets mis was gegaan 20 jaar geleden. Eleanors moeder kon toch niet zomaar verdwenen zijn. Waarom had ze haar diploma niet opgehaald? En waarom stond er niks over haar carrière in de archieven?
Het was elke keer hetzelfde liedje. Over de eerste zes jaar is genoeg te lezen over haar moeders leven, maar het zevende jaar hing met lapjes aan elkaar. Er was geen duidelijke tijdlijn en geen zekere informatie. Elke leraar zei wel wat anders en sommige zelfs helemaal niets. Eleanor vroeg zich af waarom het nooit is benoemd dat haar moeder zonder diploma van school is gegaan en waarom niemand er zelf op kwam om het haar te vertellen.
Toen ze bij de kassen aankwam, klopte ze op de deur en wachtte op een antwoord.
'Binnen,' riep toen een vriendelijk, maar toch strenge stem.
Eleanor opende de deur en stapte het kantoor van Pomona Sprout binnen. Ze keek even vluchtig om zich heen, want elk jaar richtte Pomona het kantoor anders in. Langs elke ruit stonden potten met planten en prachtige bloemen, sommige dansend en sommige rustend. Het was verrassend licht in de kamer, terwijl buiten de lucht grauw was en de zon was verdoezeld door de wolken. Het mollige vrouwtje dat achter haar bureau zat, keek op toen Eleanor naar binnen stapte. 'Dag Eleanor, wat kan ik voor je doen?'
Eleanor liep naar haar toe en legde het archief op het bureau neer. 'Ik was in de bibliotheek en ik kwam dit tegen.'
Professor Sprout pakte het archief op en begon te lezen. 'Je moeders schoolarchief?' vroeg ze verbaasd, zich duidelijk afvragend hoe Eleanor hier aan kwam.
Eleanor knikte. 'Ik denk dat er wat fouten in het archief zitten,' legde ze uit en ging naast haar afdelingshoofd staan. 'Kijk, er staat hier aangegeven dat mijn moeder het laatste jaar slechte cijfers haalden bij de praktijklessen van Herbology en Care of Magical Creatures, maar bij haar N.E.W.T.S. is ze met slag en wimpel geslaagd voor de theorie lessen. Dat kan toch niet kloppen? Ze heeft al die jaren hoge cijfers gehaald voor theorie en praktijklessen en dan ineens faalt ze in het behalen van al haar praktijklessen?'
Pomona keek haar aan, maar zei niks. Ze slaakte een zucht en legde het papier neer. 'Niemand weet waarom dat zo is gegaan, maar er staat geen fout in het archief, Eleanor. Dit zijn de cijfers die je moeder heeft gehaald, er is niet mee geknoeid.'
'Maar dat kan toch niet? En hier, hier staat dat ze haar diploma niet in ontvangst heeft genomen, terwijl ze gewoon geslaagd is. Dat moet toch een fout zijn geweest? Ik bedoel, je gaat toch niet zomaar weg zonder diploma?' Ze trok het blad gefrustreerd uit het archief en legde deze op tafel neer. 'Hier, kijk. Daar staat het.'
'Eleanor,' klonk Professor Sprouts stem opeens veel strenger en Eleanor keek op. De vrouw legde de blaadjes terug in het archief en sloot deze. 'Er staan geen fouten in het archief.'
'Maar- En haar diploma dan?'
'Die heeft ze niet in ontvangst genomen, precies zoals het daar staat. Als dit alles was, Mevrouw Whelan, dan zou ik nu graag verder gaan met mijn werk. Ik heb het erg druk.' Professor Sprout schoof de map naar haar toe en Eleanor pakte het aarzelens op van de tafel. De professor noemde haar nooit bij haar achternaam, niet wanneer ze één op één waren althans. 'U gaat me dus geen antwoord geven op mijn vragen?'
De vrouw schudde haar hoofd en Eleanor knikte. 'Goed dan. Dan zoek ik het zelf wel uit,' zei ze bars. 'Ik zie dat mijn interesse in mijn familie zoals gewoonlijk weer aan de kant wordt geschoven. Hartelijk bedankt.' Eleanor griste boos het archief van het bureau en beende op deur af.
'Eleanor, kindje,' klonk toen Pomona's stem weer wat vriendelijker en Eleanor draaide zich om. 'Het is beter als je hier niet meer naar vraagt, oké?'
Eleanor beet op haar lip en probeerde haar blos weg te slikken, maar haar woede liet dit niet toe. 'Goed dan. Ik zal voortaan niemand meer lastig vallen met mijn vragen.' Ze draaide zich om en toen ze het kantoor uit liep, sloeg ze met een harde klap de deur achter zich dicht. Waarom gebeurde dit tocht telkens weer? Waarom mocht ze nooit iets over haar moeder weten? Eleanor had niet eens meer zin om er nog over te beginnen, bij geen enkele docent. Ze kreeg toch telkens dezelfde reactie of hetzelfde antwoord.
Eleanor ging zuchtend op de rand van de fontein zitten op het plein voor de ingang van het kasteel. Ze legde het archief naast zich neer en staarde vooruit. Om haar heen was het stil en naar wat zij had gezien, was het plein leeg. Iedereen zat vast nog te eten. Ze had die stilte en rust even nodig, zodat ze zich even kon bedaren. Dan hoefde ze straks niet met een knalrood hoofd de Great Hall binnen te lopen, waardoor iedereen zou weten dat ze ruzie heeft gehad met iemand. Ze staarde naar de bossen verderop en zag de boomtoppen langzaam heen en weer bewegen in de wind. Ze voelde hoe haar hartslag kalmeerde en haar ademhaling langzamer werd. Ze slaakte een diepe zucht en sloeg haar ogen neer.
Plotseling klonk er een zacht gesnif achter zich en ze keek om. Er zat een jongen aan de andere kant van de fontein. Hij was haar eerst niet eens opgevallen, waarschijnlijk omdat ze te diep in haar gedachten verzonken had gezeten. Toen de jongen rechtop ging zitten, herkende ze hem aan zijn haar, het was Draco. Ze slaakt een geërgerde zucht, het laatste waar ze nu zin in had was een onenigheid met hem. Er klonk nog een zacht gesnif en Eleanor bleef als versteend zitten, was hij aan het huilen?
Langzaam stond ze op en liep naar hem toe. Haar hoofd schreeuwde dat ze bij hem weg moest lopen, maar dat deed ze niet. Ze kon hem daar toch niet zomaar laten zitten? Of wel? Wat als er echt iets mis was?
'Draco?' Ze sprak zijn naam uit met twijfeling, bijna spijt-hebbend van haar daad. Ze zag de contouren van zijn gezicht en bestudeerde hem aandachtig. Hij zag er vermoeid uit, maar niets duidde erop dat hij had gehuild.
Bruusk draaide hij zijn hoofd naar haar om. 'Moet jij niet op zoek naar je vriendjes? Wat wil je?' vroeg hij snibbig. Ook zijn stem klonk opvallend vermoeid. Hij leek totaal niet de energie te hebben om een argument met haar aan te gaan, maar van alle argumenten die ze met hem heeft gehad, leek dit toch het meest op een gesprek.
Ze reageerde niet op de grove opmerking die hij maakte en beantwoorde alleen zijn laatste vraag. 'Niks,' antwoordde Eleanor. 'Waarom ben je niet binnen?' Ze had het eruit geflapt voordat ze het doorhad. Ze wilde helemaal niet met hem praten, waarom deed ze dat? Ze vervloekte haar vriendelijk- en hulpvaardigheid.
'Oh ja, dat zal ik jou aan je neus hangen, grondgraver. Alsof dat jouw zaken zijn,' antwoordde hij bars.
Eleanor rechtte haar rug. 'Zoals je wilt. Fijne middag, Draco.' Ze griste het archief van de rand van de fontein en liep naar binnen. Haar hart bonsde tegen haar ribbenkast aan, maar het was geen angst of woede. Spanning, dat wel, maar ze kon er geen emotie aan verbinden. Had ze zojuist een gesprek gevoerd met Draco Malfoy?

Eleanor liep de Great Hall binnen en ging aan de Hufflepuff tafel zitten.
'Daar ben je! En? Heeft Pomona iets losgelaten?' vroeg Susan nieuwsgierig, maar Eleanor schudde haar hoofd. 'Alleen dat er geen fouten in het archief staan. Ik heb het helemaal gehad! Ik ga niet eens meer mijn best doen om iets aan de leraren te vragen. Blijkbaar moet je het hier maar zelf doen als je iets wil weten.' Ze legde het archief op tafel neer en pakte een sandwich.
'Werd ze boos?' vroeg Jenna toen en Eleanor knikte. 'Op haar manier, ja. Laat maar zitten, Jen, het kan niemand toch wat schelen.'
'Dat is niet waar,' zei Susan streng. 'ons maakt het wel wat uit.'
Eleanor glimlachte. 'Ja, maar jullie hebben de antwoorden niet die ik zoek.'
De beide meisjes keken elkaar peinzend aan. Er was inderdaad niets dat ze konden doen. Eleanor slaakte een diepe zucht.
'Waar hebben jullie het over?' Justin en Ernie voegden zich in het gesprek, maar Eleanor wuifde het weg. 'Niks, laat maar jongens.' Ze had geen zin om het hele verhaal opnieuw te moeten vertellen. Ze was al chagrijnig genoeg.
De twee keken elkaar aan en haalden hun schouders op. 'We respecteren je privacy, Ella, maar je weet dat je bij ons alles kwijt kan, hé'?'
Eleanor knikte. 'Dat weet ik, dankje.' Ze begon te eten en liet het onderwerp voor wat het was. Ze luisterde naar Justin, die vertelde over de Quidditch training van Gryffindor, blijkbaar was Ron weer van zijn bezem af gevallen. Hij had er niks ernstigs aan overgehouden gelukkig, maar Cormac was daarna niet meer te genieten. Hij bleef maar aasen op Ron's status. En volgens Ernie heeft Professor Flitwick alle Halloween vallen weten weg te halen. Hij baalde er van, maar de rest van de school was opgelucht. De grappen brachten altijd een hoop puinhoop tijdens de lessen. Toen het toetje op tafel verscheen en Eleanor een een puddinkje uit de schaal pakte, zag ze een blond figuur naar de Slyterins tafel toelopen en plaats nemen. Ze trok haar hand met de pudding terug en volgde hem. Draco keek even naar haar op en sloeg toen zijn ogen weer neer. Ze voelde zich wat opgelaten, maar mede omdat ze de laatste tijd zoveel onenigheden met hem had gehad, dat het nu raar aanvoelde om hem aan te kijken en niet boos te worden. Ze schudde de gedachten uit haar hoofd en at in stilte haar pudding.
Na het eten liep Eleanor terug naar de kelder met de andere Hufflepuff leerlingen. Ze had Hermione het archief meegegeven, aangezien zij nog langs de bibliotheek moest. Eleanor was behoorlijk uitgeput na deze dag en was daarom maar wat blij dat ze eindelijk weekend hadden. Morgen had ze Quidditch training en daar wilde ze goed voor slapen.
'Ik vind het echt vervelend voor je, Ella,' zei Jenna toen ze in de slaapkamer op de bedden zaten.
Eleanor haalde haar schouders op. 'Ik had er niet op moeten rekenen dat ik antwoorden zou krijgen, Jen.'
Susan trok haar sokken uit en ging in bed liggen. 'Maar toch, wij zijn net zo nieuwsgierig als jij hoor. Ik bedoel, het is inderdaad apart hoe de docenten zich gedragen als je het over je ouders hebt. Ze zijn ongelukkig gestorven, maar dan hoeft er nog niet zo raar gedaan te worden, toch? Over Harry's ouders wordt ook gewoon gesproken.'
'Maar bij Harry ligt het anders, Suus,' zei Jenna, 'niemand weet wie Ella's ouders om het leven heeft geholpen.'
'Jullie hoeven niet bang te worden dat ik emotioneel wordt omdat jullie het woord "vermoord" zeggen, hoor,' grinnikte Eleanor toen Jenna voor de zoveelste keer ongemakkelijk om zich heen keek nadat ze over Eleanors ouders sprak.
'Sorry,' lachte ze. 'Het frustreert mij gewoon ook zo dat niemand jou iets verteld.'
Eleanor stond op van haar bed en omhelsde Jenna. 'Dankjewel.' Ze glimlachte en liet haar los. 'Waar heb ik jullie vriendschap aan te danken, echt waar.'
Jenna begon te lachen en hield haar handen op in de lucht. 'Alle dassenpoten in de lucht, toch?'
Susan hield haar handen omhoog en lachte. 'De afdeling waar we thuishoren.'
'En nu moet Ella gaan slapen, want ze heeft morgen training. Ik wil Zach niet op mijn dak hebben omdat zij morgen te moe is om te Keepen.' Jenna duwde Eleanor van haar bed af en grinnikte. Eleanor ging in haar bed liggen drukte het lampje naast haar bed uit. Ze wenste haar vriendinnen een goedennacht en staarde uit het raam. Ze had er wat moeite mee om in slaap te vallen, omdat ze nog wat met haar hoofd bij haar moeders archief zat, maar uiteindelijk lukte het haar om in slaap te vallen. De volgende dag kon ze gaan genieten van het weekend.

Reacties (6)

 • zwadderaartje

  Is dit een Draco malfoy love story? Of een andere soort story?

  4 jaar geleden
 • Histoire

  Oeh, nu maak je me erg benieuwd, over wat er aan de hand is met haar moeder. Ik vond de koele reactie van Sprout erg eigenaardig en bot. Ik begrijp dat Ella boos was!

  5 jaar geleden
 • Altaria

  Alle dassenpoten in de lucht?
  So put your badger paws up in the air?
  Cuz its the house where i belong?

  Denk ik nu teveel na of heb ik nou precies gezien wat jij daar deed ^^
  Anyway::
  GELUKKIG NIEUWJAAR

  5 jaar geleden
 • Shaybuttah

  Ik word zo nieuwschierig ga verder!!!

  5 jaar geleden
 • chanyeoI

  Ik ben te slaperig en moe om hier en fatsoenlijke reactie te schrijven, dus ik houd het maar op: gelukkig nieuwjaar!
  +kudo

  5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen