Foto bij Haakwerkjes van Krull

We kennen allemaal Krulls (Emma) haakwerkjes, maar hier in dit interview wordt alles nog uitgebreider uitgelegd, hoe ze het allemaal doet en maakt.

Ik ben Emma, administrator van Quizlet en mijn username is Krull. Mijn hobby is haken. Veel mensen zullen de begrippen haken en breien wel kennen. Vaak wordt gevraagd; wat is het verschil tussen die twee? Breien doe je met twee 'stokjes' met daaraan een punt. Haken daarentegen doe je met één 'stokje', waar een haakje aan zit; een 'haaknaald'. Bij beide technieken tover je een bol garen om tot een creatie waarbij de garen op een bepaalde manier in elkaar gezet zijn, door middel van de naald.

Met de haaktechniek kun je ontzettend veel mooie creaties maken. Dekens, mutsen, sjaals, een 'zakje' voor om een glazen potje, een kussensloop, een tas, en natuurlijk knuffels in de rondte gehaakte diertjes.Ik doe voornamelijk dat laatste. Bij het maken van knuffels moet het werk geen gaten bevatten. Daarom wordt gebruik gemaakt van de vaste steek. Door twee steken in één steek van de vorige toer te maken, doe je aan 'meerderen'. Hierdoor word het haakwerk groter, of in het geval van minderen, kleiner. Bij haken wordt aan alles gedacht. Zelfs de plaats waar je meerdert doet er toe. Als je steeds op de zelfde plaats meerdert, ziet dat er anders uit dan wanneer je steeds op een andere plaats meerdert.

Voor het maken van knuffeltjes wordt met name katoen gebruikt. Dit pluist niet snel en is niet zo zwaar. Wil je een sjaal maken en moet die lekker warm zijn, dan kun je het beste agryl of wol gebruiken. Bij het maken van een deken telt dan weer vooral de zwaarte van het garen. Hoe dikker het garen is, hoe groter je haaknaald moet zijn. Wil je los haken, moet je een grotere haaknaald hebben. Ikzelf haak vooral met haaknaald 2,5 en dan gebruik ik het garen Catania.

Ik zat op een opleiding waar veel tijd in ging zitten en ik deed haast niets anders dan studeren. Een docent adviseerde me om iets creatiefs te gaan doen. Dan zie je gelijk of dat wat je doet goed gaat of niet, terwijl je bij een toets pas na een paar weken het resultaat weet. Ik herinnerde me dat ik een haken boekbox had gezien, maar dat ik het nogal een grote stap vond om er aan te beginnen. Door wat mijn docent zei, besloot ik die box toch maar te kopen en het te gaan leren. Een andere reden is dat in die boekbox een boekje zat met patronen van eten, waaronder een cupcake. Ik dacht 'Nu ga ik cupcakes haken in plaats van bakken!' is toch wat gezonder. Uiteindelijk heb ik maar één cupcake gemaakt, en deze weggegeven. Elke keer als ik een project af heb, geeft dat zo'n gevoel van trots! En als ik met het project bezig ben dan denk ik al steeds 'Wat wordt ie toch leuk'. Verder ben ik dol op vrolijke kleuren en die vind je toch wel vaak terug in de haakwerkjes. Ik word er vrolijk van. Ik ben begonnen in februari 2012 en doe dit al 3,5 jaar.


Ik ben er langer mee bezig dan dat ik zelf denk. Ik denk dat ik met zo'n diertje wel 30 uur bezig ben, met alles er op en er aan. Het haken zelf kan ik best snel. Je moet alleen de onderdelen precies goed aan elkaar vast maken. Dat soort dingen duren wel lang. Thuis; bij de tv of op m’n kamer werk ik aan mijn haakwerkjes. Als ik een lange treinreis maak, gaat mijn haakwerkje ook wel eens mee. Ik heb altijd wel verschillende projecten lopen. Een deel daarvan is voor mijzelf, omdat ik dat ene onderwerp echt gewéldig vind. Het andere deel is voor iemand anders; als verrassing of voor de verjaardag. Het begint nu te komen dat ik iets op bestelling voor iemand haak.

Als amateur verkoper zou ik me nog wel verder willen ontwikkelen. Mensen blijven maar zeggen dat ik ook moet gaan verkopen. Een leuk zakcentje is altijd mooi meegenomen, deze hobby is niet goedkoop (wel goedkoper als je je garen bij de wibra koopt). Echt verder in de zin van dat ik een garen winkel zou openen of creaties zou gaan ontwerpen, nee dat ben ik niet van plan.

Ik raad iedereen aan om ook te gaan haken! Het maakt je leven echt kleurrijker. En ik wil iedereen erbij helpen, waar het ook maar nodig is.

Als jij ook zo'n zulk hobby hebt, dan kun je mij (AngelFall) een mailtje sturen!

Reageer (9)

 • Puellae

  Verkoop je de knuffels ook? Op aanvraag dan zeg maar

  7 jaar geleden
 • Phlegethon

  gaaf om zo te lezen!

  7 jaar geleden
 • Scandal

  Goh, wat doe je dit nu eigenlijk al lang. Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren dat je met je eerste projectjes kwam zoals die cupcake. =D

  7 jaar geleden
 • Derks

  Wauw, ik vind dit echt geweldig.

  Ik heb ook van die haakboekjes maar ik mis het talent om te kunnen haken :')

  7 jaar geleden
 • Avarosa

  Ik vind het echt leuk om te lezen hoe dit haar passie is geworden en de resultaten zijn ook echt prachtig.

  7 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen