Dag Sonder!

Ik ben heel erg blij dat ik jou mag interviewen! Hoe gaat het met jou?

Hey, Met mij gaat het prima (:

Jij bent met onder andere bekend van de stories: 'Gebroken Vleugels', 'Geschonden' en 'Levenslang'. Een voor een prachtige verhalen, maar wat doe je naast het schrijven van stories?
Ik ben momenteel bezig met mijn opleiding psychologie. Als ik niet aan het schrijven of met mijn studie bezig ben, spreek ik af met vrienden, kijk ik naar series tot diep in de nacht of ben ik aan het prullen of lezen

Zou je graag ooit een boek uitbrengen?

Het staat op mijn bucketlist, maar ik heb nog geen idee gehad waarvan ik dacht: ja, dat wordt hem.

Soms zijn schrijvers op Quizlet geïnspireerd door bekende schrijver. Wie zou jouw drie favoriete schrijvers?

Stephen King en Roald Dahl zijn mijn favoriete schrijvers én grote voorbeelden. Ik heb niet meteen een derde schrijver, al heb ik bewondering voor al die grote schrijvers die zomaar even een heel nieuwe çwereld neerpennen.

Heeft het schrijven jouw persoonlijke leven veranderd?
Niet echt, gezien ik al verhalen verzin sinds ik kan schrijven. Het is altijd al een deel geweest van mij én mijn persoonlijke leven. Iedereen die me goed kent, heeft ondertussen wel al iets van me gelezen. Enkele vriendinnen zijn zelfs fan, wat wel heel fijn is, al is het ook wel vreemd als ze tegen me beginnen te fangirlen.

Jou schrijversstijl is echt geweldig! Mijn complimenten ervoor, maar hoe heb jij het schrijversvak geleerd?
Goh, ik vind eigenlijk dat het een vak is dat je nooit echt geleerd kunt hebben. Je stopt namelijk nooit met evolueren en leren. Ik vind wel dat ik al veel verbeterd ben sinds een jaar geleden en zeker sinds twee jaar geleden. Dat komt vooral door veel te oefenen, niet bang te zijn voor en echt te luisteren naar feedback en commentaar, en vooral nieuwe dingen uit te proberen en niet bang te zijn voor het resultaat. Als schrijver moet je niet je grenzen verleggen, je moet ze doen verdwijnen.

Hoe onderscheid jij je van andere schrijvers?
Net zoals ik me onderscheid van andere mensen: door mezelf te zijn en mijn eigen ding te doen. Het maakt me niet zo veel uit of dat nu beter is of slechter dan anderen.

Schrijf jij met de lezer (doelgroep) in je achterhoofd?
Wel, je hoort wel vaak dat je eigenlijk voor jezelf moet schrijven, maar ik vind dat dat niet helemaal klopt. Natuurlijk schrijf je lekker wat je zelf wil, maar het kan nooit kwaad om naar anderen te luisteren. Wie weet wat voor ideeën je dan krijgt! Dus ja, ik houd ze zeker in mijn achterhoofd, al heb ik niet echt een doelgroep bij het begin van mijn verhalen. Ik zie wel wie het leest.

Hoe kies je het genre waarin je schrijft?
Ik kies niet echt genres voor ik begin. Het is meer iets dat ik er later aan geef. Vaak blijkt het genre toch iets anders te zijn dan ik eerst had verwacht. Zo zijn Levenslang en Better Half, beide veel meer misdaad en detective-achtig geworden dan ik oorspronkelijk had gedacht.

Hoe komt jij aan ideeën voor je stories?
Heel eerlijk? Ik heb geen idee. Soms heb ik ze als ik buiten loop, soms midden in de nacht... Enkel voor speelplein (een kinderopvanggedoe in de vakanties) verzin ik spellen en verhaaltjes door me echt in te spannen. Hoewel dat inspannen nu ook overdreven is; het komt vrij vanzelf bij me. Veel vrienden komen ook altijd bij mij langs voor ideeën als ze het nodig hebben. Ook voor smoesjes (':
Mijn verhalen groeien meestal uit korte scènes die ik verzin of zijn gewoon ideeën voor personages. Soms zit er ook een groot idee bij, of een 'wat als,' vraag. Als iets blijft hangen, dan komen er meer ideeën en ingevingen bij totdat ik min of meer een goed begin en rode draad heb. Dat werk ik dan ook verder uit terwijl ik schrijf.

Hoe bewaar en verwerk je deze ideeën?
Ik ben een chaoot en dat merk je ook aan hoe ik mijn verhalen en ideeën bijhoud. Ik denk dat ik drie mappen, heel veel post-its, twee muren van twee verschillende kamers (mijn ouders zijn gescheiden), zes ideeënboekjes, heel veel losse papieren, twee GSM's en drie computers heb met allerlei prullen die verband houden met mijn schrijven.
Ik heb geen idee hoe ik dat allemaal verwerk, en ik ben meestal ook van alles kwijt, maar het lukt me. Ongeveer.

Sinds kort kan je ook het verhaal 'Better Half' aan je lijstje toevoegen. Een zeer apart, maar bijzonder mooi verhaal. Hoe ben je op het idee voor 'Better Half' gekomen?
Ik kan niet helemaal vertellen hoe ik er op kwam of waarover het echt gaat, in verband met spoilers en omdat ik suck in samenvattingen, maar het komt erop neer dat ik gewoon buiten zat en door de omgeving een ingeving kreeg. Het was een scène (waarvan ik nu al niet meer weet of hij nog in het verhaal komt of niet) en die scène bleef hangen op weg naar huis. Daar zag ik weer andere dingen en de scène en personages kwamen meer tot leven.
Daarna heb ik er enkele maanden niets mee gedaan, totdat ik op het idee kwam om het te combineren met mijn voornemen om Gebroken Vleugels te herschrijven. Even voor de duidelijkheid: het is erdoor geïnspireerd, maar het is geen herschrijving van dat verhaal. Uiteindelijk ben ik dingen blijven verzinnen totdat ik min of meer een verhaal had. Ook nu nog wordt er veel aan gesleuteld, maar het heeft al een mooie vorm gekregen.
Het verhaal gaat over een jonge seriemoordenaar, een toegewijde, maar vermoeide FBI-agent en een paranormaal meisje. Meer kan ik niet echt zeggen.

Wist je al hoe het verhaal “Better Half” zou aflopen toen je eraan begon?
Nee, dat merk je ook aan mijn uitleg bij de vorige vraag. Feitelijk weet ik het nu ook nog niet helemaal zeker. Ik weet wel waar ik naartoe moet werken, maar ik heb nog niets echt vastliggen. Dat heb ik nooit helemaal, want wie weet wat er in me opborrelt.

Zijn er dingen die je hebben verrast tijd het schrijven van 'Better Half' of andere verhalen die je schrijft?
Mhm, sommige ingevingen vond ik best wel verrassend en de vele positieve reacties - hier op Quizlet en van mijn vriendinnen - waren zeker een aangename verrassing.

Baseer je wel eens personages op mensen die je in het echte leven kent?
Nee, ik gebruik soms wel kenmerken, maar ik heb denk ik geen echte mensen in mijn verhalen. Ik gebruik wel graag clichés om ze ofwel net iets anders te maken ofwel zo diep op ze in te gaan dat ze bijna echt worden, meer dan hun cliché alleen.

In welke persoonsvorm heb jij voorkeur en waarom precies ?
Dat hangt van het verhaal af. Soms wil ik het personage heel dicht bij de lezer hebben en dan gebruik ik de ik-persoon, maar in andere verhalen maakt de afstand het juist beter en dan houd ik het op de hij/zij-persoon. Ik moet toegeven dat ik het tweede tegenwoordig het aangenaamste vind, net zoals de verleden tijd - iets wat een jaar geleden juist omgekeerd was. Zelf heb ik wel altijd liever de hij/zij-persoon gelezen.

Het is natuurlijk altijd fijn als er lezers jouw verhaal lezen en er dan uiteindelijk een reactie op plaatsen. Wat betekenen de reacties van de lezers voor jou?
Ze betekenen echt heel veel voor me. Buiten motivatie, geven ze me ook veel feedback en nieuwe ingevingen. Ze wijzen me op de plus- en minpunten van het verhaal en dat is fijn. Ook als ze vragen hebben, weet ik wat nog niet duidelijk is en kan ik er iets aan doen.

Bij elke story hebben de lezers wel eens wensen. Voldoe je vaak aan hun wensen of juist helemaal niet?
Als hun ideeën iets hebben en als het past in het verhaal, dan gebruik ik ze zeker. Anders blijf ik liever bij mijn eigen ding, ook al kan dat tegenvallen bij de lezers.

Sonder, echt bedankt voor het interview! Nog heel veel succes met 'Better Half'!

Ben jij bekend met de verhalen van Sonder? Welke is jouw favoriet?

Reageer (4)

 • Slughorn

  Ooit hoop ik dat ik nog een keer het einde kan lezen van 'Gebroken Vleugels.'
  Ik weet dat de story nu inactief staat, maar dat verhaal vond ik echt geweldig!

  7 jaar geleden
 • Altschmerz

  Gooo Liesje!

  7 jaar geleden
 • MacGyver

  Levenslang vind ik tot nu toe het beste verhaal van haar. Maar eerlijk gezegd ben ik het meest fan van haar schrijfstijl.

  7 jaar geleden
 • Tiefling

  I don't read stories of her, but I know she's awesome #MeetingPersons ^^

  7 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen