Foto bij 002

Een maand later verklaarde Oostenrijk-Hongarije Servië de oorlog en dat was wanneer heel Europa zeker wist dat de spanningen nog dit jaar tot uitbarsten zouden komen. Dat waren natuurlijk dingen die ik veel later hoorde. Mij bereikte in die tijd alleen maar snippertjes informatie, maar ik wist dat dit belangrijk was.

Mijn gewone leven was ondertussen gewoon doorgegaan. Mijn opleiding tot verpleegster was bijna afgerond, en het leek erop dat ik een succesvolle carrière tegemoet ging. Mijn zoektocht naar een huwelijkspartner was echter wat minder succesvol. De meeste mannen verwachtten van me dat ik meteen zou stoppen met werken na mijn huwelijk, maar ik wilde niet dat mijn opleiding voor niets was geweest. Hoewel mijn vader me graag gelukkig zag, was hij het met me eens. Mijn moeder vond me te kieskeurig, maar zij moest ook toegeven dat ze niet wilde dat ik mijn opleiding verspild zou worden. Het ziekenhuis had beloofd me niet te ontslaan als ik zou trouwen, maar het leek erop dat een huwelijk nog even op zich liet wachten.

De snippertjes informatie die ik opving, werden al snel complete krantenartikelen. Op een dag pakte ik de krant op en niemand stopte me. Ik las hoe Rusland mobiliseerde en Duitsland, Oostenrijks oude bondgenoot, oprukte naar ons land, via het neutrale België. Het bericht jaagde me angst aan, en ik merkte hoe de banlieus van Parijs veranderden. Er was nog steeds opwinding, maar ik las angst in de ogen van vrouwen en kinderen. Mijn vader was echter bijna blij met de opmars van Duitsland. Hij stond te trappelen revanche te nemen voor de Frans-Duitse oorlog en zijn zoons konden niet wachten hem trots te maken.

Ook Engeland verklaarde Duitsland de oorlog, en Rusland steunde ons vanuit het Oosten. Het zou niet lang meer duren voordat mijn broers opgeroepen zouden worden.

Reacties (2)

 • LilsEvans

  Ik vind haar nu al een leuk hoofdpersonage ^^

  4 jaar geleden
 • Thuria

  (:
  (Smiley die blij wordt van dit hoofdstukje)

  5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen