Foto bij 040

Zenuwachtig liep ik naar het bed waar de nieuwe patiënt in lag. Zijn naam was Jean, had Vivienne me verteld. Hij was deel van de niet-vechtende troepen, die vooral ondersteunende klussen deden: telefoonlijnen aanleggen, loopgraven uitgraven en ammunitie laden. De meeste mannen die dat deden werden meteen gedood, en niet verwond. Maar Jean was besmet geraakt met de koorts en zo hier terecht gekomen.

Toen ik hem voor het eerst zag, leek hij een helder moment te hebben. Hoewel hij er nog steeds uitzag alsof hij doodziek, glimlachte hij naar me.
“Bonjour,” zei ik. “Mijn naam is Justine en ik ben je vaste verpleegster, voor zolang je hier bent.”
“Ik ben Jean.”
Ik keek hem nieuwsgierig aan. Hij had donkere ogen, donkerder dan zijn huid, dat eerder bruin was. Het gaf hem een soort mysterieuze schoonheid dat ik bij geen enkele Franse man had gezien.
“Goed,” zei ik. Ik probeerde niet te staren. “Ik zie dat de griep en koorts je te pakken heeft gekregen. Hoe voel je je nu?”
“Niet zo vreselijk als de afgelopen dagen.”
Ik glimlachte. “Dat is goed. Maar ik zal eerlijk zijn: de staat waar je in bent, kan maanden duren. Langer, zelfs.”
Hij zuchtte. “Ik weet niet of dat geluk is of niet.”
Ik zweeg. Zoiets had ik eerder gehoord, uit de mond van Jérémie. Ik wist niet wat ik moest zeggen. Gelukkig sprak hij eerst.
“Het is goed je te ontmoeten, Justine. Vergeef me mijn eerlijkheid.”
“Het is niet de eerste keer dat ik zulke eerlijkheid hoor. Mensen worden openhartig op momenten als deze. Momenten van pijn, en kwetsbaarheid. Ik heb ze vaak gezien.”
Op de één of andere manier dacht ik aan mijn moeder. Hij was zo anders dan zij, maar toch leden ze aan een soortgelijke ziekte. En hij was vriendelijk en eerlijk, zoals zij. Hij was anders dan ik verwacht had.

“Hoe waren de afgelopen dagen?” vroeg ik.
“Ik droomde veel,” antwoordde hij. “Eerst weigerden ze me hierheen te brengen, zoveel kreeg ik mee. Maar in mijn koortsdromen was ik thuis.”
“Waar is thuis?”
“Algerije.” Hij glimlachte melancholisch. “Het waren mooie dromen.”

Reacties (3)

 • LilsEvans

  Oeh ik vind hem een interessant nieuws personage ^^ super leuk!

  4 jaar geleden
 • Heronwhale

  Ooohw ik mag jean wel!

  5 jaar geleden
 • katl1

  Snel verder please!!!!

  5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen