Foto bij 080

Het waren maar dromen geweest, realiseerde ik me toen de eerste brief van Jean kreeg. Hij leefde. Alweer had hij mannen om hem heen zien sterven, maar de oorlog had het noodzakelijk gemaakt voor de blanke mannen om zijn aanwezigheid te accepteren. Tot op zekere hoogte.

Hij probeerde niet te klagen, merkte ik. Hij praatte vooral over hoe hij me miste en hoe hij zijn kameraden soms vertelde over mij bij kaarslicht. Dat maakte me aan het lachen, tussen de tranen door. Hij was zo afschuwelijk lief, hoe hij om me gaf in zijn eigen hel.

Natuurlijk schreef ik meteen terug. Ik probeerde net zo te zijn als hij, lief en grappig, maar ik besefte dat ik alleen maar eerlijk kon zijn. Dus ik vertelde hem over de dagen in het hospitaal en de dromen, maar ook over Éloïse en haar onuitputbare steun, en over de brief die ik naar Anna had gestuurd.

Ik kreeg snel een brief van Anna terug. Ze was weer terug aan het werk en Jérémie had een rustige kantoorbaan gevonden. Hij werkte niet al te veel, want hij was snel vermoeid. Maar ze redden het. Ze waren gelukkig. En ze hadden een toekomst. Ze wilden kinderen.

Met hulp van hun beide ouders waren ze nu op zoek naar een huis. Het zou lastig worden, gaf ook Anna toe. Ze zou moeten werken en kinderen opvoeden. Het zou een vreemde samenstelling worden, maar Jérémie had beloofd haar overal mee te helpen. Wat een verhaal was het, hun liefdesverhaal. Wat een prachtig verhaal.

Als laatste schreef ik naar François. Ik wist niet precies wat ik moest schrijven eerst, maar toen vertelde ik hem alles over Jean en vroeg ik naar de gezondheid van mijn vader. Maar ik vertelde hem niet wat er echt was gebeurd die dag bij mijn vader. Dat zou tussen mij en de man die ooit mijn vader was geweest zijn.

Reacties (3)

 • LilsEvans

  Ik vind het zo fijn dat Justine ook zoiets kent als jaloezie, want dat maakt het zo heerlijk realistisch en herkenbaar. Hartstikke leuk dat je beste vriendin een geweldige man heeft en daar gelukkig mee is, maar het maakt haar wel extra alleen.
  Wel blij dat Jean nog leeft though. Nog wel... :c ik ben echt zo bang dat hij dood gaat.

  4 jaar geleden
 • Croweater

  Door de nieuwe kudoknop ben ik de hele tijd geneigd nog meer kudo's te geven en het is stom dat dat niet kan. :/

  4 jaar geleden
 • katl1

  Snel verder please!!!

  4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen