Foto bij 081

Jean was de eerste waarvan ik een brief terug kreeg. De herfst vorderde verder en het begon koud te worden. Ik maakte me zorgen om zijn gezondheid, maar hij verzekerde me dat het allemaal goed zou komen. Het was niet al te koud meer in de loopgraven, nu ze steeds verder uitgebouwd werden, sommige tot complete kamers onder de grond. Natuurlijk zag hij die nooit van binnen, maar het was warm genoeg om te overleven. Het stelde me nauwelijks gerust.

Maar hij leefde nog. Hij vertelde me dat hij zijn generaal had gevraagd het mij te laten weten als er iets met hem gebeurde, iets dat eigenlijk alleen was weggelegd voor familie. Het betekende veel voor me. Hij zag me als familie. Als iets heel belangrijks.

Als tweede kwam de brief van François. Hij liet me weten dat hij voor Jean bad, en dat hielp. Ik was zo blij met zijn steun. Misschien zou God eerder zijn gebeden verhoren dan de mijne, omdat de mijne egoïstisch waren en de zijne niet. En hij had zijn eigen vader niet verteld naar de hel te lopen.

Hij vertelde me dat de gezondheid van mijn vader er bepaald niet op vooruit was gegaan. Er waren meer mensen van de kerk langs geweest en aangedrongen op een ziekenhuisbezoek, maar hij had alleen maar geijld en naar mijn moeder gevraagd. Het verbaasde hem, schreef François, dat hij nog niet dood was. Het zou waarschijnlijk niet lang meer duren, bedacht ik me. Hij had dat niet opgeschreven, maar ik wist het diep van binnen wel.

Anna vertelde me dat ze een klein huisje op het zicht hadden, in een buitenwijk. Het was niet te ver van hun werk, en het zou de ideale plek zijn om één of twee kinderen op te voeden. Anna had altijd al een grote familie gewild, wist ik, maar ze was te bang dat ze te veel kinderen niet aan zouden kunnen, vooral Jérémie niet. Dus ze had die wens opgegeven, met pijn in haar hart.

Reacties (4)

 • LilsEvans

  Haha ik ben het zo met Natas eens. Soms pleit ik zelfs voor dood en verderf, maar Justine heeft dat al gehad hahaha. Ik ben echt benieuwd waarin dit gaat eindigen ^^

  4 jaar geleden
 • Croweater

  Ik sluit me bij degene onder mij aan. Al hoef ik niet altijd happy endings. Maar nu wel, please. Ze heeft al zo'n shitleven.

  4 jaar geleden
 • Thuria

  Ik voel een soort nadering naar een ontknoping. (Geen idee of dat waar is, maar goed) Een ontknoping waarin of Jean dood gaat, of bij haar terug komt.
  Ik hoop dat laatste.
  Want jaa, ik hou nou eenmaal van happy endings ^^

  4 jaar geleden
 • katl1

  Snel verder please!!!!

  4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen