Foto bij 082

De dagen leken voorbij te kruipen en toch was het winter voordat ik het door had. Ik bedacht me hoe anders mijn leven er vorig jaar nog had uitgezien. Het was rond deze tijd dat ik begon te beseffen dat niemand terug zou zijn vóór kerstmis. Het was rond deze tijd dat alles uit elkaar begon te vallen.

We vierden kerstmis zonder onze families. Niemand van ons kon terug, ze hadden ons nodig. Ik was er stiekem blij om, want ik had geen familie meer. De meisjes die om de bijna kale kerstboom zaten waren nu mijn familie. Het was niet veel, maar alles dat ik had. Éloïse ontving een pakket met meer boeken, maar er waren geen cadeaus voor mij. Natuurlijk niet.

Emile’s sterfdatum was een afschuwelijke dag. Ik had niet door hoe vers de wond was, totdat ik er weer mee geconfronteerd werd. Het was een dag als alle anderen voor de rest, maar voor mij was het hel. De patiënten kregen weer Emile’s gezicht, en toen één van hen stierf, huilde ik de hele nacht. Maar Éloïse was daar, om me vast te houden en uit te huilen en ze zei niets en dat was precies wat ik nodig had.

En zo gingen er maanden voorbij, en ik begon me steeds meer een toeschouwer van mijn eigen leven te voelen. Het was dat gevoel dat het mogelijk maakte om de constante pijn niet te voelen, maar soms, diep in de nacht, werd ik gedwongen alles te voelen. Dan huilde ik tot ik niet meer kon ademen, zo stil als ik maar kon. Soms was Éloïse er voor me, maar ik wilde haar niet tot last zijn. Misschien, bedacht ik me, moest ik hier weg. Maar waar kon ik heen?

Reacties (5)

 • LilsEvans

  Straks wordt ze nog suïcidaal of zo. Dat gun ik haar echt niet meh.

  4 jaar geleden
 • Croweater

  En zo gingen er maanden voorbij, en ik begon me steeds meer een toeschouwer van mijn eigen leven te voelen.


  Wat een mooie en treffende zin.

  4 jaar geleden
 • Thuria

  Oké ik heb een stappenplan voor haar:
  1. Verkleed je als man
  2. Ga naar het front
  3. Zoek Jean en sleur hem mee
  4. Vlucht weg en ga ergens naar toe waar het veilig is
  En tadaa, het stappenplan naar geluk.

  Nee oke, just kidding. Wel mooi geschreven weer ^^

  4 jaar geleden
 • katl1

  Auw
  Snel verder please!!!

  4 jaar geleden
 • Helvar

  Meeh, arme Justine ):

  4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen