Foto bij 083

Toen er een brief van François arriveerde, wist ik eigenlijk al wat er in stond. Ik had een paar nachten geleden een droom over mijn vader gehad, en hoewel ik het me het nauwelijks herinnerde, had ik me daarna zo leeg gevoeld dat ik vermoedde dat God me een teken had gegeven.

Ik kreeg gelijk. Toen mijn buurvrouw langs kwam, had ze hem dood in het bed aangetroffen. Hij had het veel langer volgehouden dan ik had verwacht. Misschien had hij nog altijd gehoopt dat mijn moeder leefde en hem zou komen bezoeken. Misschien herinnerde hij ons hele gesprek niet meer. Eigenlijk wist ik het wel zeker. Hij was te ver weg geweest.

François informeerde dat hij de begrafenis aan het regelen was. Hij nodigde me uit om die bij te wonen, maar hij realiseerde zich ook dat het niet meer dan een formaliteit was. Ik zou er niet bij zijn. het zou een eenzame begrafenis zijn, waarschijnlijk. Niet zoals die van mijn moeder. Kaal ook.

Het was vreemd om te beseffen dat hij nu echt dood was. Het veranderde niets. Ik had verwacht dat ik me anders zou voelen: verdrietig, natuurlijk, maar ook minder bang. De herinneringen van zijn opgeheven hand en giftige woorden waren er nog altijd, even sterk. Ze deden nog steeds pijn. Maar er veranderde niets.

Ik schreef François terug dat ik inderdaad niet naar de begrafenis zou komen vanwege mijn verplichtingen hier, en dat ik hoopte dat mijn vader de hemel had bereikt. Ik wist niet of ik dat echt hoopte. Het voelde slecht om tegen hem te liegen, maar het was niet de eerste keer. Maar al te goed wist ik dat ik niet het goede Christelijke meisje was dat ik moest zijn, maar dat had ik dan ook al lang geleden opgegeven.

Reacties (4)

 • LilsEvans

  Ik denk nog steeds dat het beter was geweest als ze dit anders had aangepakt. Maar ja. De beste stuurlui staan aan wal. Ik kan dat leuk zeggen maar misschien had ik wel exact hetzelfde gedaan. Het is alleen zo naar voor haarzelf dat ze het niet goed kan afsluiten.

  4 jaar geleden
 • katl1

  Snel verder please!!!

  4 jaar geleden
 • Thuria

  Oh arme Justine, ookal zat het er wel een beetje aan te komen.
  Snel verder!

  4 jaar geleden
 • Helvar

  We hadden dit geloof ik allemaal wel zien aankomen..
  Maar ondanks alles, hoop ik echt voor Justine dat ze nu net wat meer rust kan vinden.

  4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen