De volgende dag hielp ik Agathe met het karnen van boter. Toen ik die avond klaagde om spierpijn, moesten Agathe en Éloïse daar allebei hard om lachen. Ik besefte dat me nog heel veel spierpijn te wachten zou staan. Agathe’s man was er niet zoveel, hij was vooral aan het werk op de velden.

Na het eten voerden we de restjes aan de varkens en gingen we vroeg op bed. Ze hadden me een eigen kamer gegeven, die in het oogstseizoen voor de knechten bedoeld waren. Mijn hele lichaam deed pijn, maar ik voelde me voldaan. De werkzaamheden leidden me af van mijn angsten. Jean was altijd in mijn achterhoofd aanwezig, maar ik kon niet constant alle rampscenario’s aflopen als ik druk bezig was.

Mijn uitgeputte lichaam viel al snel in slaap, en voor het eerst sinds tijden sliep ik ononderbroken door. Ik kon me geen dromen herinneren.

Voordat ik het doorhad, was de eerste week voorbij. Het werk was uitputtend, maar afwisselend. De stilte deed wonderen voor mijn humeur en in mijn hoofd leken de gedachten niet meer constant te zoemen, roepend om mijn aandacht. Éloïse was een geweldige vriendin, en ik kwam erachter dat ze werkelijk een wonder met dieren was. Zelfs als ze geen eten bij zich had, verzamelden ze zich allemaal om haar heen. Het was geweldig om te zien.

Eén ding zat me nog dwars, en dat was dat ik nog niets van Viviënne had gehoord. Ze had beloofd me op de hoogte te houden, en ik wist dat ze geen loze beloften deed. Éloïse vertelde me dat de post altijd verlaat aankwam en dat ik me geen zorgen moest maken.

Natuurlijk maakte ik me wél zorgen, maar het was niet zo erg als ik verwacht had. Ook Éloïse’s ouders hadden alle begrip van mijn situatie en waren meer dan behulpzaam. Toen ik vertelde van de situatie, boden ze me aan ons naar het dichtstbijzijnde dorp te brengen om het postkantoor daar te bezoeken. Dus de volgende dag vertrokken Éloïse en ik naar het dorp met de kar.

Reacties (2)

 • Croweater

  Er is vast een brief en andere komt hij snel :3

  4 jaar geleden
 • Helvar

  Aaaahw, wat fijn dat ze daar haar rust redelijk weet te vinden ^^
  En ben benieuwd of er een brief is!

  4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen