Foto bij Brief aan twintig

Ik word volgende week (17 december) twintig (wat ik verschrikkelijk oud vind klinken, ugh :c ), dus daarom heb ik besloten een brief aan mezelf over een jaar te schrijven, if that makes sense. Mogelijk is dit een soort begin van een serie brieven aan mezelf en mogelijk schrijf ik over een jaar een antwoord op deze brief, maar dat moet ik natuurlijk nog maar zien. Here's to getting older, whether you like it or not! c:

Lieve bijna 21-jarige Charlotte,

Je schrijft deze brief aan jezelf vlak voordat je twintig wordt. Ik wil dat je deze brief leest en dat je er antwoord op geeft vlak voordat je eenentwintig wordt. Er zijn een aantal zaken waar ik je gewoon even bij stil wil laten staan. Probeer daarom de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:

- Hoe gaat het met je? Op dit moment en in zijn algemeen, de laatste tijd. Eerlijk antwoord geven.
Op dit moment, als bijna twintigjarige, gaat het namelijk goed met je, hoewel je de afgelopen tijd wat verdrietig bent zonder echte reden, maar niet op een vervelende manier. Je weet dat dat weleens anders is geweest, dus hoop ik dat het als je bijna eenentwintig bent nog steeds goed met je gaat.

- Vond je twintig een goed jaar?
Negentien was best een goed jaar, namelijk. Achttien was een jaar van gigantische ups en downs, zeventien was vooral prut als je erop terugkijkt, zestien was niet geweldig maar ook niet verschrikkelijk, vijftien was wel oké, maar had ook een paar echte downs.

- Noem iets waar je met oneindig veel enthousiasme over kunt praten, maar wat niet je studie (of taal, of hersenen) is. De laatste tijd heb je daar namelijk wat moeite mee: je hebt het gevoel dat je bijna niks anders meer doet, niet zoals vroeger in elk geval.

- Heb je al een nieuwe hobby gevonden voor komend jaar?
Want op je achttiende begon je met keyboard spelen, negentien was ukelele en op je twintigste ben je van plan om meer met fotografie te gaan doen. Op je zeventiende begon je met stencil art. Dus, wat is het plan voor als je eenentwintig wordt?

- Ben je nog tevreden met waar je woont (ik ga er vanuit dat daar niet veel in veranderd is, toch?)? En zo nee, wat zou er moeten veranderen om je wel tevreden te krijgen?

- Heb je nog steeds contact met al je vrienden van nu? Wie zie je nog vaak en wie minder? Met wie moet je eigenlijk weer eens praten? En wie van je huisgenoten wonen er nog?

- Loop je nog steeds op koers om dit jaar af te studeren en heb je al besloten welke master je wil gaan doen? Vind je het studeren nog steeds even leuk? Zo niet, wat kan je veranderen? Denk eraan dat je jezelf altijd hebt beloofd dat je gewoon stopt als het niet meer uit te houden is, ook al ga ik er niet vanuit dat dat zo is.

- En hoe zit het met de studievereniging? Doe je nog steeds commissies, zo ja, welke, andere of dezelfde (of doe je misschien zelfs bestuur? Vast niet, maar je weet maar nooit)? Is het anders nu zoveel mensen met wie je in je eerste jaar vooral omging afgestudeerd zijn? Of heb je vriendjes gemaakt onder de nieuwe eerstejaars of de nu-eerstejaars? Of ander soort contacten met mensen uit je eigen jaar?

- Ben je de laatste tijd verdrietig geweest? Zo ja, waarover? Was het een goed soort verdriet of niet?

- Probeer je kledingstijl te beschrijven. Ik hoop dat je inmiddels weer wat meer durft, of dat je een nieuwe stijl gevonden hebt of hebt teruggevonden wat je leuk vindt. Op dit moment heb je toch wat struggles qua kledingkeuze.

- Heb je het gevoel dat je je persoonlijkheid kent? Dat je jezelf snapt? Denk je dat je jezelf misschien beter snapt dan een jaar geleden?

- Welke dingen zou je willen dat je negentienjarige zelf je gevraagd had, die ik niet gevraagd heb?

- Hoe zit het met je liefdesleven? Is dat aanwezig?

- Wat zou je graag willen doen dat je nog niet gedaan hebt? (Ga ervoor!)

- Wat is belangrijk voor je?

- Hoe zit het met je zelfvertrouwen? Nu, op je bijna-twintigste is je gedachtegang daarover: 'weet je wat, je bent best wel een oké/misschien zelfs wel leuk persoon', maar je moet jezelf daar alleen af en toe aan herinneren. Is je zelfvertrouwen nu op je bijna-eenentwintigste beter, hetzelfde, minder? En als je er niet tevreden over bent, hoe kun je het veranderen?

- Hoe zit het met to do-lijstjes? Heb je al beter leren plannen, kom je minder te laat, of zul je daarin nooit veranderen? Nog extra vakken gevolgd, extra hooi op je vork genomen? Kun je alles nog handelen, geen mental breakdowns gehad? Nog nieuwe projecten begonnen, of misschien zelfs voltooid?

- Vind je je negentienjarige zelf irritant? Denk je dat je überhaupt iets met deze brief gaat doen?

Deze vragen zijn vooral om jezelf even aan het denken te zetten, over hoe het met je gaat, hoe je je voelt, wat belangrijk voor je is. Verder wilde ik alleen nog even zeggen: blijf vooral doorgaan (op de manier waarop je het nu doet waarschijnlijk, omdat ik denk dat je het allemaal wel goed doet, maar anders gewoon op de manier die werkt), want je kunt alles aan wat er maar op je af wordt gegooid. Tot nu toe is dat namelijk ook altijd gelukt.
Ik hoop dat je van twintig een goed jaar gemaakt hebt en dat 21 ook heel goed wordt.

Liefs,
Je bijna-twintigjarige zelf.

Reacties (3)

 • Duendes

  Heel leuk!!

  3 jaar geleden
 • Chasing1D

  Dit is echt een leuk concept! Love it^^

  3 jaar geleden
 • Dowager

  I love this!

  Ik ben begin juli 20 geworden, maar er is vrijwel niks veranderd, to be honest. :')

  3 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Add Your Banner Here