Ik werd geboren met het eerste licht, toen de wereld nog een belofte was. Een belofte van vele dagen die zouden komen. En er kwamen vele dagen. Ik keerde naar de zon, degene die mij groot en sterk maakte. Ik zag haar verdwijnen en verschijnen, en verwonderde me, maar vroeg me nooit af waarom. Dat was hoe de dingen gingen.

Toen ik voor het eerst uit mijn ogen keek, was ik zo verwonderd om de wereld om me heen. Hier, in de hoge bomen, keek ik toe hoe het leven zich afspeelde en hoe de natuur ontwaakte met mij. Mijn eerste levensdagen werden begeleid met de liederen van de neerstrijkende vogels. Om me heen werden de dieren wakker uit hun lange slaap. Jonge vogels kwamen uit het ei, en ze vulden de lucht met hun gekwetter. Dat was lente, begreep ik later. Lente was geboorte.

Toen ik op een dag mijn ogen weer opendeed, vlogen de vogels uit. Ik volgde ze, alleen met mijn ogen, en ik vroeg me af of ik ooit zou vliegen. In de wereld onder me renden de jonge konijnen over het sappige groene gras. Meer dan ooit was de natuur wakker, met de heldere zon die mij groener en blijer dan ooit maakte. Ik dacht dat het eeuwig zou duren. Dat was zomer, begreep ik later. Zomer was leven.

Toen die tijd voorbij ging, werd het kouder en verdween de zon steeds vaker achter de wolken. Ik miste haar, miste de vreugde die ze meebracht. Ik voelde hoe ik begon te veranderen, en met mij mijn broeders en zusters. We werden rood en goud en ik baadde in die pracht. De natuur was aan het veranderen. De vogels vlogen weg, om nooit meer terug te keren. De konijnen verdwenen in hun holen. Ik was bang. Dat was herfst, begreep ik later. Herfst was sterven.

Toen ik voor het laatst uit mijn ogen keek, viel ik langzaam van mijn boom naar beneden, als in een dans. Ik was de laatste van mijn broeders en zusters. Ik had het groen zien verdwijnen, en toen het rood en toen het goud en toen zag ik alles vallen. De dieren waren verdwenen. De natuur was gestorven, de wereld kwam tot een halt. Dat was winter, begreep ik op het laatst. Winter was de dood.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen