Foto bij Hoofdstuk 2

Drie jaar geleden was Marty een van hen, maar hij bleek nog zwakker te zijn dan ik al dacht. Zo'n beetje alle beroeps van de afgelopen drie jaar waren waardeloos. Maar dan ook écht waardeloos. Neem nou de Beroeps van drie jaar geleden. Ze kwamen allemaal de eerste dag door, maar daarmee is dan ook wel zo'n beetje alles gezegd. Josephine Richmont en Davy Eck uit District 2 bijvoorbeeld. Op de tweede dag waren ze allebei morsdood. Levi en Winter, de tributen uit District 1, stierven de dag erna, net als Kay Wain uit 4. Zodoende was Ronja Sel de enige beroeps. Ze was oké met wapens, maar daar hield het dan ook wel op. Ja, ze was sterk, snel en dodelijk, maar toen haar bondgenoot Winter stervende was, bleef ze gezellig met het halfdode meisje staan babbelen, hoewel er een paar meter verderop nog een tribuut in de struiken zat, die ze makkelijk had kunnen vermoorden. En dat noemt zichzelf een beroeps. Wat nog erger was, is dat ze uiteindelijk -zegt men- verdronken is. Serieus? Ze kwam uit District 4, ze kon zwemmen als de beste. Hoe krijg je het dan voor elkaar om toch te verdrinken? Ze dook gewoon onderwater en is nooit meer boven gekomen.
Mijn broer, de grote schande van onze familie, deed dat jaar mee aan de Spelen. Hij gebruikte een dom trucje om zijn ‘bondgenoot’ Levi -dat was trouwens ook echt een sukkel. Jemig, wat een tunnelvisie had die gast- te vermoorden, maar hij kreeg zijn districtsgenote, een vrij klein en niet erg sterk meisje, niet eens het graf in. Integendeel, uiteindelijk wist zij hém zonder aarzeling te vermoorden. Gewoonweg hopeloos. Ik schaam me dood dat dat stuk ongeluk familie van me was.
Het jaar daarna was minstens zo dramatisch, te beginnen bij de meisjes uit 1 en 2, Victoria Lustri en Sofiya Bizina. Die twee deden niets anders dan de jongens al het werk laten doen en zelf achter Robert Gardner aan huppelen. En zodra de Beroeps uit elkaar gingen was het gedaan met de pret. Sofiya werd in dat gevecht neergestoken door Robert en Victoria werd dezelfde dag nog vermoord door Claire Ashlyn Lewis, het domme wicht uit 12.
Dan had je ook nog Sarah Sel uit 4, de nicht van Ronja Sel en een potentiële winnaar. Helaas gaf ze nét iets te veel om haar kleine broertje, Josiah, de mannelijke tribuut van dat jaar. Het was de tweede dag in de arena toen Robert haar vermoordde. En al had ze dat overleeft, dan had ze zich waarschijnlijk in de afgrond geworpen om haar lieve kleine broertje te beschermen.
Robert uit 2 was weer een heel ander verhaal. Ik dacht -nou ja, ik hoopte- dat we tenminste nog één waardige Beroeps hadden. Hij leek alles in zich te hebben: de kracht, de vaardigheden, de persoonlijkheid en de drang om niet alleen te overleven, maar om te moorden. Hij had de meeste doden op zijn naam staan en alles ging goed tot aan de vijfde dag. Maar toen puntje bij paaltje kwam verloor hij van Josiah en Luna, het meisje uit mijn district, wat hem een miezerige derde plaats opleverde.
Josiah kun je al helemaal geen waardige Beroeps noemen. Eerst loopt hij te flikflooien met Elizabeth uit 6, vervolgens weer met Claire en als ik het me goed herinner had hij ook al een vriendin in zijn thuisdistrict. Als het doel van de Spelen was om zoveel mogelijk meisjes te misleiden en hun harten te breken, had hij vast en zeker gewonnen. Eerst was het dat kind uit 4, die achteloos opzij geschoven werd voor die 6, die weer zonder pardon werd afgedankt toen die 12 ten tonele verscheen. En ook het Capitool was dól op hem. Josiah dit en Josiah dat, hoewel ze zijn naam niet eens fatsoenlijk konden uitspreken. Dat hij eigenlijk gewoon een overspelige, achterlijke, egoïstische, minderwaardige tribuut was, leek niemand door te hebben. Het Capitool en al zijn vriendinnetjes kropen als kwijlende hondjes achter hem aan, maar uiteindelijk maakte het niets uit. Josiah kreeg waarschijnlijk ook genoeg van Claire, want hij vermoordde haar. ‘Om haar uit haar lijden te verlossen’. Ware liefde. Ik moet er bijna van kotsen.
Zodra Claire dood was, kwam Luna in beeld. Ze was veel bloed verloren door een mutilantenaanval en ze was al praktisch dood, maar daar kwam Josiah de reddende engel, die haar leven redde. Ze sloten een bondgenootschap om Robert uit te schakelen, maar toen dat gebeurd was, waren ze plots nog maar met z'n tweeën. Josiah was echt waardeloos, als tribuut en als mens. Hij en Luna spraken af alles nog een dag uit te stellen en het dan te beslissen. Elke denkende tribuut had Luna's leven niet gered, laat staan een bondgenootschap met haar sluiten of voor haar in het ravijn springen. Want dat was wat hij deed. Hij sprong recht in de armen van de dood, en weg was hij. Misschien was hij wel bang voor de woede van zijn vriendin in 4 -wat best begrijpelijk is- maar het zou ook goed kunnen dat hij gewoon helemaal was doorgedraaid door de dood van zijn zus en de dood van zijn zoveelste ‘vriendin’.
Het jaar daarna was nog veel erger. Net een slecht soap, maar dan nog erger. Ik haat liefde en vriendschap en meer van dat soort dramatisch gezeik. Maar Aderyn Caelie Dúfort uit District 1 en Edeline Maiti Zosima uit District 4 dachten daar heel anders over. Ze waren beide hele goede beroeps geweest, maar Aderyn besloot verliefd te worden op meneer Miezerige Graankorrel uit 9, en Edeline viel voor de lasagne-jongen uit 5. Uiteindelijk vermoorden de meisjes elkaar en zodoende stonden hun vriendjes in de finale -die overigens door de Graankorrel gewonnen is. Als ze die jongens nou gewoon meteen vermoord hadden, had dat een hoop drama gescheeld. Echt, ze verpesten hun Spelen op deze manier. Ik wil bloed en pijn zien, niet de kookkunsten van zo'n sukkel en twee verliefde Beroeps die bijna kwijlend naar de jongens staren.
En dan had je ook nog Naeve Cynara Divitae, het meisje uit 2. Die was misschien nog wel erger. Ze was niet groot of sterk, ze was niet héél erg goed met wapens en bovendien speelde er iets tussen haar en de begeleider van haar District. Afgezien van dat, was ze sowieso behoorlijk snel dood, vermoord door haar districtsgenoot Samuel Selem Onys. De komkommer-gast, zoals hij bijna overal in Panem genoemd wordt, omdat hij twee keer over een komkommer is gestruikeld in relatief korte tijd. Nadat hij Naeve vermoord had, stortte hij mentaal in, die sukkel. Uiteindelijk was hij zelfs zo dom om zijn teamgenoot -de Miezerige Graankorrel- te vertrouwen, wat hij met de dood moest bekopen.
Ik dacht dat Cabe Zedoary Flatway wel beter zou zijn, maar helaas. Die sukkel werd een paar minuten na de gong vermoord door zijn ‘beste vriendin’ Aderyn. Nog een reden dat vriendloos zijn zo slecht nog niet is.
Als laatste had je nog Hendrik Stone. Oh God. Hem wil ik het liefst meteen vergeten. Het is gewoonweg schandalig dat hij zichzelf een beroeps durft te noemen -dat geldt overigens ook voor een paar andere ‘Beroeps’, zoals Samuel en Josephine. Een paar minuten na de gong, en ook hij was door zijn districtsgenote vermoord. Alsof hij een miezerige 12 is in plaats van een waardige 4.
Stuk voor stuk hopeloos, allemaal. Dit jaar gaat daar eindelijk verandering in komen, daar zorg ik wel voor. Dat eindeloze drama van vriendschap, familie en ‘ware liefde’ mag nu wel eens afgelopen zijn. We maken er gewoon een regel voor beroeps van: Als je graag met de andere tributen wil flirten en ze gaan dood, dan ga je maar ergens in een hoekje zitten janken. Bij de Beroeps hebben we zulke mensen niet nodig.
Dit jaar is het mijn beurt. Dit jaar ga ik de puinhoop, de schande die mijn broer veroorzaakt heeft opruimen. Ik ben altijd al beter geweest dan hij, en dit jaar ga ik het bewijzen.

Reacties (6)

 • Megaeraaa

  Dat commentaar op de vorige spelen!
  GeweldigxD

  4 weken geleden
  • Samanthablaze

   Dat doet Val graag, commentaar leverenxD

   4 weken geleden
 • Duendes

  Ik vind dit zo fantastisch HAHAHA
  Al dat commentaar, geweldig! Vooral dat ene hehe
  Ik hou hier echt van :')

  3 jaar geleden
 • Incidium

  Whoo commentaar op Samuels komkommerverhalen

  Ik heb het verdient tbh

  3 jaar geleden
 • Effy_Stonem

  Hup, hup, hup Valerie! Om de een of andere reden vind ik dat kind best awesome, haha. Oeps?

  Je schrijft echt geweldig:Y)

  3 jaar geleden
 • cookiefantasy

  Heerlijk geschreven(Y)

  3 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Add Your Banner Here