Revan staat alweer op me te wachten. Ik neem hem een paar seconden grondig in me op. Ook hij is gehuld in de bruine kleur van modder, zand. "Leuke outfit,” zeg ik dan. “Ik denk dat je een hele mooie akker bent."
“Dank je, jij ziet er ook prachtig uit, Engeltje. Helemaal jouw kleur, volgens mij.”
Ik glimlach. “Ik prefereer iets donkerdere tinten. Maar dit is prima."
“Donkere tinten? En dat terwijl je nog wel zo'n zonnetje in huis bent.” Hij lacht schamper. “Zullen we maar gaan dan?”
Ik werp hem een duivelse blik toe. "Ja, kom op." Ik draai me om en begeef me naar de vertrekhal, met Revy op mijn hielen. De hele ruimte staat vol met karren, paarden en tributen die ‘gezellig’ met elkaar aan het praten zijn. Ik denk dat ik misschien maar even mee moet doen. "We hebben nog wel even voor de Parade begint. Ik ga denk ik even kijken of er mensen zijn die ik beter kan leren kennen." Ik keer Revan de rug toe en ga op zoek naar een makkelijk slachtoffer. Mijn oog valt op een meisje in een groene jurk van dennennaalden, Alyssandre uit District 7. Bingo. Zij wordt mijn eerste prooi. Ik neem mijn rol van vriendelijkheid en onschuldigheid aan en stap op haar af. "Hey. Alyss, was het toch?"
Ze kijkt op. "Ja. Klopt."
Ik glimlach. "Aangenaam, ik ben Valerie. District 11."
Het meisje doet een poging tot glimlachen, maar slaagt daar niet echt in. "Alyss, zoals je al wel doorhebt. 7,” zegt ze kortaf.
"Aha. Hoe is het daar, in 7?"
"Beter dan in 11," zegt ze onmiddellijk. Nou nou, iemand is volgens mij een beetje met het verkeerde been uit bed gestapt. Wat schattig. Goed, gewoon meespelen.
"Ja, dat geloof ik wel. Nachtschotstruiken en bloedzoekersnesten zijn zijn niet de beste omgeving om in op te groeien."
"Nee. Naaldbomen zijn beter." Haar gezicht betrekt verder, en ik heb zo'n vaag vermoeden waarom: ons lieve kleine meisje mist haar thuis en haar pappie en mammie. Boehoe, arm ding.
Goed, Valerie, focus. Ze heeft niet door dat ze in mijn val zit, en dat komt mooi uit. Eens kijken hoe ver ik kan gaan. Ik knik. "Het is vast leuk daar. Ik zou het graag nog ooit willen zien." Het is niet eens een leugen, ik zou District 7 graag eens in het echt zien. Op de Zegetoer natuurlijk.
"Tja," snauwt ze. "Dat is een beetje moeilijk als je op het punt staat dood te gaan, of niet?"
Ik knik triest. "Dat klopt. Ik maak geen schijn van kans. Ik weet niet eens hoe ik een mes goed vast moet houden."
"Dan heb je een probleem. Je hebt toch wel geoefend?"
"Geoefend? In 11 oefenen we niet. En dat wil ik ook niet. Ik wil niemand pijn doen."
Ze rolt met haar ogen, slaat haar armen over elkaar en leunt tegen de wagen. "Het zal dan erg moeilijk worden om te winnen.”
Tranen springen in mijn ogen. "Ik weet het, ik... Ik heb Astral kunnen redden, en dat is wat telt."
Alyss knikt, en lijkt plotseling vol te schieten van verdriet. Bingo. We zijn dichtbij een tweede zwakke plek. "Ik snap het. Had je een goede band met dat meisje?”
Ik knik. Eén traan loopt over mijn wang. "Ze was als een zusje voor me. Ze was de enige die ik nog had sinds de dood van mijn broer."
"Ik snap het. Hoe het voelt om iemand te verliezen, bedoel ik."
En daar is het dan: haar tweede zwakke plek; haar verleden.
Ik kijk haar vol medelijden aan. "Het spijt me, ik wilde je niet... Sorry, ik had er niet over moeten beginnen."
"Het is niet erg," liegt ze. De tranen staan in haar ogen.
Ik werp haar een bemoedigende blik toe. "Volgens mij ben jij heel sterk, Alyss. Ik denk... ik denk dat jij dit aankunt." Mijn. stem wordt steeds zachter en vriendelijker. "Nogmaals sorry, ik wist het niet."
Het meisje lacht schril, alsof ze opeens een totaal ander persoon is. "Of ik het aankan? Lieve schat, ik heb twee jaar overleefd nadat mijn zus is vermoord. Zij heeft misschien hier gestaan, op de plek waar ik nu sta. Zij heeft misschien in deze kar gereden, waar ik straks in zal rijden. Of ik het zal overleven? Ik overleef alles."
Ik moet mijn uiterste best doen om niet ik lachen uit te barsten. Ze is niet alleen zielig, zwak, nutteloos en nietig, ze is ook nog eens ontzettend dom. Ze gaat dit niet overleven, daar zal ik wel voor zorgen.
Ik glimlach. "Dat geloof ik wel. Wat je niet doodt maakt je sterker."
Ze glimlacht terug. "Vind ik ook."
"Nou... Ik spreek je nog wel. Tot later, Alyss."
"Tot later."
Ik loop terug naar de kar. Dit wordt té makkelijk. Over District 7 hoef ik me overduidelijk geen zorgen te maken. Die zijn dood voordat de mensen in het Capitool hun popcorn hebben gepakt.
Ik loop terug naar Revan, die bij onze kastanjebruine kar staat. Hij buigt overdreven en gebaart naar de kar. “Na u, mevrouw Crosse.”
Ik maak eveneens een buiging en stap op de kar. "Showtime."
Revan stapt ook op de kar. In de verte zie ik hoe de kar van District 1 begint te rijden. Clara en Jace zien eruit als wandelende diamanten. Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Ik weet niet of dat wel zo verstandig was, afgaande op de outfit van vorig jaar, maar het is in ieder geval beter dan een modderpoel dragen.
District 2 gaat aan me voorbij, en de volgende die ik zie zijn Dawn en Felix uit 3, die gehuld zijn in bijzondere kleding die geheel uit lichtgevende draden bestaat.
District 4 lijkt de magie van regenbogen ontdekt te hebben, en de outfit van 5 is al niet veel beter. Op het moment dat ze beginnen te rijden licht het opeens fel op. Snel wend ik mijn blik af. Mijn hart klopt in mijn keel en ik voel dat ik bleek wegtrek. Snel ga ik met mijn blik de andere districten af. District 6 zijn een stel uit de dierentuin ontsnapte vogels en District 7 zijn gekleed in dennennaalden. District 8 zijn gekleed als bolletjes wol, waarbij te weinig wol en te veel huid zichtbaar is. District 9 draagt weer een niet-zo-creatieve variant op het graankorrel-idee, en District 10 heeft een soort wolvenpakjes aan.
En dan komen wij in beweging.

Reacties (1)

 • Megaeraaa

  Clara en Jace zien eruit als wandelende diamanten. Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Ik weet niet of dat wel zo verstandig was, afgaande op de outfit van vorig jaa
  O ja.
  De glitter!
  Die was ik bijna vergetenxD

  4 weken geleden
  • Samanthablaze

   Er moet altijd glitter zijn uiteraard

   4 weken geleden
  • Megaeraaa

   Zeker!
   Zonder glitter geen Capitool

   4 weken geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Add Your Banner Here