Hieeeeeeeer zijn ze dan! Als er maffe zinnen in staan - sorry, ik was zwaar onder invloed van neusdruppels en ibuprofen tijdens een gedeelte van deze beoordelingen. Dat doet rare dingen met een mens.

Opdracht 2: Destroy the blue planet
Door: SelenaGomez1
Totaal aantal punten: 78/100


b]• Originaliteit 23/30[/b]

De basis van je idee vind ik erg goed en origineel. Met robots kun je natuurlijk een hele hoop kanten op en dat je menselijke robots hebt gekozen is niet meteen het meest denderende idee, maar het werkt toch. Erg leuk dat dit geen ‘nieuwe’ robots zijn, maar mensen die opnieuw ‘tot leven’ zijn gewekt. Ik heb echter wel mijn vraagtekens bij hoe dit allemaal in zijn werk is gegaan, maar snap dat er echt te weinig woorden zijn om dat allemaal uit te leggen én een goed plot neer te zetten.
Wat ik dan wel jammer vind is dat de mensachtige robots de wereld over willen nemen aan het einde van je verhaal. Dat is iets wat je toch in de meeste robotverhalen terug ziet komen. Zelf had ik het leuker gevonden als de hoofdpersoon nu moest leren omgaan met het hebben van een robot als beste vriend en wat dat allemaal met zich meebrengt.

• Spelling en Grammatica 13/15

Wanneer het doek openging --> Toen het doek openging.
Na een gesproken zin schrijf je twee keer een komma waar het een punt moet zijn.

• Het houden aan de opdracht 16/20

De robots zitten er absoluut goed in. Dat was erg duidelijk en heb je ook goed gedaan. Je hebt ook mooi gebruik gemaakt van het woordenlimiet. Wel mis ik de kleur een beetje in je verhaal. Ik neem aan dat het blauw moet zijn en Bart noemt het op het einde ook, maar als ik de titel niet had gelezen had ik dat er niet uit kunnen halen. Het zit erin, maar ik had graag meer gezien. Of misschien meer duidelijkheid.

• De opbouw van het verhaal 11/15

Oké, met jouw verhaal heb ik echt de meeste problemen gehad. En voordat je schrikt: dit ligt niet aan jou. Je verhaal was blijkbaar slachtoffer van het Quizlet ‘ik eet je verhaal op’ drama. Gevolg: ik miste een cruciaal stukje uit je verhaal! Nu dat er weer gewoon in zit is je verhaal ineens een stuk logischer en krijg je toch ineens een hoop punten erbij ;-)
Zo, en nu back to the point. Je opbouw is goed, maar staat naar mijn idee niet helemaal in de juiste volgorde. Of misschien is het niet compleet genoeg. Zo vind ik wat je schrijft heel goed, maar mis ik nog het verhaal daarachter. Je beschrijft heel goed het moment dat ze haar beste vriend moet neerschieten, maar wie dwingt haar? En waarom? Misschien had je dat iets meer kunnen opbouwen, maar verder vind ik het wel goed.

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 5/5

Die vind ik goed. Ik leef echt mee met de hoofdpersoon en ik voel haar verlangen, angst, geluk en wanhoop. Tijdens de vorige opdracht heb ik heel vaak geschreven dat ik de emoties miste in het verhaal, iets wat voor mij heel erg belangrijk is om me goed in te leven. Je focust je niet alleen maar op de emoties maar weet het heel goed over te brengen door middel van simpele zinnetjes. Goed gedaan!

• Vlotheid 10/15

Goed, ook hier had ik een heel stuk geschreven over dat stuk dat miste in je verhaal, maar dat halen we dan maar gauw weg. ;-)
Je verhaal is zeker heel vlot geschreven en leest fijn, op een bepaald puntje na.
Ergens in het verhaal is plotseling het zusje van Bart dood (?) en zijn alle robots op het podium om iedereen uit te roeien (?). Je ziet, ik heb her zo mijn vraagtekens. Ik zie wel dat je met dit stukje een soort chaos probeert te creëren, maar voor mij is het mislukt. Het is namelijk te plotseling en had een erg hoog ‘huh, wat heb ik gemist’-gehalte. Heel jammer, want hierdoor heb ik het toch een paar keer opnieuw gelezen om te kijken wát ik nu precies gemist heb. Jammer genoeg heb ik daar geen antwoord op kunnen vinden en daarom trek ik toch wat punten af van je vlotheid.


Opdracht 2: The White Lie
Door: Billywig
Totaal aantal punten: 92


• Originaliteit 30/30

Holy shit. Hóly shit. Ik zal heel erg eerlijk zijn. In het begin had ik wat moeite met je verhaal. Het leek een erg lange opstart te zijn, met veel voorstellen en nog maar weinig actie. Ik twijfelde of zij de robots waren maar toen Leugen haar uiterlijk omschreef was ik er eigenlijk al van overtuigd dat de robots er dan op een andere manier in zouden zitten. Je einde had ik dus écht niet zien aankomen. Het hele idee vind ik gewoon ontzettend goed en zou het dan ook niet erg vinden mocht je besluiten om dit verder uit te werken. Je bent goed met plottwist en daar hou ik echt van!

• Spelling en Grammatica 13/15

zonder connectie meer met het Centrum --> Deze zin loopt niet helemaal lekker. Ik zou het woordje ‘meer’ in dit geval dan ook weglaten.
Kijkk --> Deze lijkt me vanzelfsprekend. Zonde, schoonheidsfoutje!
Ook de figuren hebben geen vlekje op zich --> Deze zin zou ik iets aanpassen. “Ook hebben de figuren geen vlekje op zich.”

• Het houden aan de opdracht 20/20

Dit heb je helemaal top gedaan. Je zit bijna aan de max voor het woordenaantal, maar ik moet wel zeggen dat het zo niet voelde. Ik had zo nog 1500 woorden kunnen lezen. Je robots zitten er natuurlijk en vooral heel duidelijk in. Menselijke robots zijn voor mij een ietwat voor de hand liggende keus, maar het gaat er meer om hóe je ze erin verwerkt. Jij hebt dit echt op een hele originele en vooral leuke manier gedaan. Daar gaat dit onderdeel niet over, maar ik wilde het toch wel even noemen. De kleur vind ik het leukst van allemaal. Het woordje wit komt natuurlijk een aantal keren letterlijk terug, maar eigenlijk is het veel groter dan dat, want het hele verhaal gaat om die leugen. Die white lie. Echt heel goed gedaan!

• De opbouw van het verhaal 12/15

Hier is het bijna perfect. Je verhaal loopt lekker en is zeker goed, maar ik vind de opbouw ietwat traag en de afsluiting ietwat kort. Zo ben ik halverwege je verhaal, voor het eerste stukje van Mark, even gestopt om wat drinken te pakken. Achteraf bedacht ik me dat het eigenlijk een heleboel zegt over het verhaal en de opbouw ervan. Halverwege had ik nog niet de behoefte om gauw verder te lezen en voelde ik ook niet dat er iets spannends aan zat te komen. Het nodigt niet uit om meteen verder te lezen of zo snel mogelijk terug te gaan naar het verhaal als je toch onverwacht onderbroken wordt. Dat is jammer, want de lezer die dat overkomt mist dan een hele hoop. Persoonlijk denk ik dat het al heel anders was geweest als je was begonnen met het stukje van Mark en daarna pas met Leugen. Na het eerste stukje van Mark is de opbouw absoluut goed en daar heb ik dan ook niets op aan te merken.

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 5/5

Ik vind de sfeer erg prettig. Het is niet zozeer een positieve sfeer, maar het leest fijn en zodra Mark in beeld komt bouw je de sfeer gestaag maar goed op. Het voelt niet gehaast en dat is fijn. Door de stukjes van Mark zit er zeker spanning in het verhaal. Eigenlijk is de sfeer precies goed in dit verhaal.

• Vlotheid 12/15

Afgezien van je opbouw loopt je verhaal best lekker. Je zinnen zijn voor mij precies goed. Niet te lang, maar ook niet te kort. Je schrijft heel duidelijk en gebruikt niet al te veel poespas in je zinnen. Dit is positief, maar ik zou het niet erg vinden om af en toe iets meer gevoel terug te zien. Iets meer beschrijvende zinnen. Dat zou het nét wat mooier maken, maar het heeft verder niets te maken met je vlotheid. Gewoon een kleine tip tussendoor.
Het enige puntje is dat de vlotheid er iets uit gaat zodra er gesproken wordt. Dat is jammer, maar geen schande.


Opdracht 2: I would change the colour of the sky
Door: Underscore
Totaal aantal punten: 81


• Originaliteit 20/30

Ik vind je verhaal zeker prachtig, maar ik heb het gevoel dat ik iets mis. Ja, het is origineel, maar het is ook vrij veilig. Er springt niet iets uit waar ik nou echt heel enthousiast van wordt. Niet qua robots, maar ook niet in de rest van het verhaal. Het is natuurlijk meer vertellen over het verleden van de hoofdpersoon dan dat er daadwerkelijk actie is. Je robotkeuze is leuk, maar niet erg gewaagd. Wat ik wel leuk vind is dat het mode is om een robot onderdeel te hebben in plaats van noodzaak.

• Spelling en Grammatica 11/15

dus ze bungelde heen en weer --> Dit gaat over haar benen, dus bungelden, meervoud.
Daarna knapte de lampen --> Zelfde verhaal. Lampen zijn meervoud, dus knapten.
daarin tegen --> Daarentegen.
me aan hem herinnerd --> Herinnert.

• Het houden aan de opdracht 18/20

Robots? Check! Kleur? Check! Woorden? Check! De robots en je kleur zijn heel duidelijk en vind ik allebei goed gedaan. Ik hoefde niet na te denken welke kleur je gekozen had, maar het kwam ook niet overdreven of geforceerd over. Je woorden zijn nét voldoende en ik denk dat als je iets meer had geschreven je er ook wat meer sci-fi in had kunnen stoppen, maar het is natuurlijk gewoon voldoende.

• De opbouw van het verhaal 13/15

In principe is er niet echt wat mis met je opbouw en toch is het ook niet goed. Dat zit namelijk zo; in je verhaal werk je eigenlijk nergens naar toe. In het begin heb je wel in de gaten dat er iets met haar (of zijn :-)) vader is gebeurd, maar dat wordt al vrij snel duidelijk en dan eindigt je verhaal eigenlijk ook al. Dat hij of zij rondloopt en anderen met een robotdeel ziet is niet iets waar naartoe gewerkt kan worden, als je begrijpt wat ik bedoel. Nu was dat ook niet de opdracht, dus het niet per se fout, maar daardoor mis ik toch wel wat. En toch… je verhaal is wel volledig. Ja, nu vind je vast dat ik zit te bazelen, maar dit onderdeel vind ik bij jou dan ook echt een lastige. Ik mis de opbouw en tegelijkertijd is de opbouw goed. Dit is namelijk eigenlijk een soort stand-alone, met een prima einde. Als ik het zo bekijk is je opbouw naar dat einde prima. Maar als ik kijk naar wat er nu eigenlijk gaande is in je verhaal is er geen opbouw, want er gebeurd niets. Ik lees over de gedachtes en het verleden van het hoofdpersonage en meer ook niet. Ik mis wat en toch is het compleet.

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 4/5

Er hing echt een droevige sfeer in je verhaal. Ik voelde echt mee hoe de persoon na tien jaar nog steeds zijn of haar vader enorm mist en iedere nog altijd met hem geconfronteerd wordt. Dat vind ik erg goed gedaan, want ik leef heel graag mee met de hoofdpersoon. Wel mis ik wat sci-fi gevoel en zoals eerder genoemd had je qua woorden daar best nog wat mee had kunnen doen, om het nét even dat beetje extra te geven.

• Vlotheid 15/15

Hier heb ik niets op aan te merken. Keurig gedaan!


Opdracht 2: De kleur van morgen
Door: Necessity
Totaal aantal punten: 85


• Originaliteit 27/30

Oh, wow, die zag ik even niet aankomen. Dat was dus niet het romantische einde wat ik verwacht had! Ik vind het erg leuk dat je niet geschreven heb uit het oogpunt van de rebellen. De meeste verhalen zijn namelijk vanuit die kant geschreven, maar nu eens niet. Dat vond ik best een welkome verademing. Ook heb ik erg genoten van die losse zinnetjes steeds tussendoor. Dat voegt toch echt wat toe en is weer eens iets anders. Wel zou ik graag meer willen weten van het hele ‘zien van kleuren’ als je de ‘ware’ vind, want dat vond ik erg leuk.

• Spelling en Grammatica 15/15]

Ik heb eerlijk gezegd geen fouten kunnen ontdekken. Dus, of ik ben scheel, of je schrijft gewoon erg netjes!

• Het houden aan de opdracht 13/20

De robots heb je er goed in verwerkt. Ze zitten niet direct op de voorgrond, maar dat was gelukkig ook niet de opdracht. Langzaam maar zeker werden wij de robots – deze zin vond ik zelf erg mooi. Toch ook een bijzondere manier om er ‘robots’ in te verwerken, hoewel dat natuurlijk geen echte robots zijn. Je zit ook ruim onder het limiet, dus daar ook niets verkeerds.
Wel heb ik wat problemen met je kleur. Zo komt dat woordje heel erg vaak terug in je tekst en verwerk je ‘kleur’ op zich echt heel goed in je verhaal, zonder twijfel. Toch denk ik dat je de opdracht misschien niet helemaal hebt begrepen. Er moest namelijk één kleur duidelijk naar voren komen in je verhaal. Bij jou zie ik dat niet. Ik zie veel kleur, maar niet overduidelijk rood, blauw, groen, geel enzovoorts. Om welke kleur gaat het eigenlijk? De laatste zin doet me vermoeden dat het om rood gaat, maar dit komt niet goed terug in de andere zinnen. Ook was de opdracht dat het duidelijk moet zijn om welke kleur het gaat en dat is dit zeker niet. Heel erg jammer, want je verhaal is goed, maar hij voldoet dus niet geheel aan de opdracht.

• De opbouw van het verhaal 12/15

Je verhaal start voor mijn gevoel ergens in het midden. Het voelt als een onlogische start en ik had een beetje het idee dat ik een stuk of vier hoofdstukken had overgeslagen. Je intro pakte me dus niet echt. Maar zodra de vrouw begint te spreken doe je het heel goed. Ik vroeg me direct af wat zij zag en wat dat zou betekenen voor hen en wat er dan zou gaan gebeuren. Je bouwt het daarna ook redelijk rustig op naar het eind, zonder het eindeloos uit te rekken. Tijdens het gesprek worden er langzamerhand meer dingen duidelijk over de wereld waar ze in leven, zonder dat het me afleid. Het einde is, hoe vreemd dat ook klinkt, heel bevredigend. Het voelt afgesloten en niet cliché. Goed gedaan!

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 5/5

Dit vind ik eigenlijk je beste onderdeel. Sfeer is voor mij heel belangrijk en daar ben ik dan ook best kritisch in. Het zijn echt die schuine zinnetjes tussendoor die naar mijn idee een hele hoop doen voor de sfeer in dit verhaal. Ook merk ik dat ik best wel een soort van nerveus was tijdens het lezen. Wat gaat hij doen? Of zij? Ik voelde een soort spanning tussen de twee personages en dat is zeker positief.

• Vlotheid 13/15

Om de een of andere reden voelt je verhaal een beetje poëtisch aan. Prachtige lange zinnen en veel gedachtes en beschrijvingen. Normaal gesproken ben ik hier niet gek op, maar hier werkt het wel. Het past er gewoon helemaal bij. Hetzelfde verhaal zou lang niet zo sterk zijn als het heel simpel geschreven was, terwijl ik daar zelf juist iets meer van houd.
Toch heb ik wel een klein puntje. Je verhaal zit dichter bij het minimum aantal woorden dan het maximum. Dat is niet erg, maar in die paar honderd woorden gebruik je heel vaak het woordje kleur. Deze komt 17 keer terug. Dat klinkt niet als veel in een verhaal met 900+ woorden, maar dat is het wel. Een woord als ‘een, het, de, hij, zij’, dat valt niet zo op. Een woord als ‘kleur’ valt echter wel heel erg op en ik merkte dat ik me daar op een gegeven moment een beetje aan begon te storen. Er zijn zeker een aantal momenten waarbij je het beter weg had kunnen laten of de zin iets aan kunnen passen zodat je maar één keer dat woordje hoefde te gebruiken in plaats van vier keer. De zinnen op zich zijn heel mooi, maar je gebruikt het iets te vaak.


Opdracht 2: Code Rood
Door: Square
Totaal aantal punten: 93


• Originaliteit 29/30

Oké, je hebt de lat echt heel erg hoog gelegd. Wat heb ik enorm genoten van je verhaal, zeg! Het idee dat robots nu heersen en de mensen onderdanig zijn is niet meteen het meest originele, maar je uitwerking… ja, die is gewoon perfect. Ik vind vooral je woordgebruik echt geweldig. De manier waarop je zinnen die je hier op het forum ook regelmatig leest zo even omtovert alsof het door een robot wordt gezegd… heerlijk! Het zijn eigenlijk de details die het zo leuk maken en vooral ook echt ontzettend creatief. Mijn moeder heeft ook even zitten meegenieten, want ik kon het niet laten om een stukje voor te lezen. Geweldig gedaan!

• Spelling en Grammatica 15/15

Dit leest natuurlijk heel anders dan een ‘standaard’ verhaal. Je schrijft het echt heel realistisch, alsof je het zo overgenomen hebt van een echt forum. Inclusief ‘lolololol’, ‘dude’ en een hele hoop leestekens. Ik vermoed dat als spelling en grammatica geen onderdeel was van deze schrijfwedstrijd dat je nog meer los had kunnen gaan met de geweldige (kuch, treurige) spelling die je soms tegenkomt op een forum. Ik heb geen fouten kunnen ontdekken die niet met opzet waren.

• Het houden aan de opdracht 20/20

Vandaag is róóód, de kleur van de modbot? Je kleur kwam in ieder geval heel duidelijk naar voren in de tekst, zelfs als ik het enorme felrode plaatje aan het begin gemist zou hebben. ;-)
Over de robots ook geen twijfel en je zit keurig onder het limiet!

• De opbouw van het verhaal 14/15

Onee, een hersenkraker. Met name omdat dit natuurlijk geen standaard verhaal is. Dit is niet iets waarin je echt kunt toewerken naar een bepaalde gebeurtenis, want het speelt zich allemaal online af. Maar omdat het zich online afspeelt, verwacht ik toch weer een ander soort opbouw dan in een wat meer ‘standaard’ verhaal. Dit gaat over de start van een topic tot hij gesloten wordt en alles daar tussenin. In die zin is je opbouw dus wel goed, want het is een logisch gesprek, eh, topic. In hoeverre een gesprek tussen robots logisch kan zijn dan en … oké, nee, dit gaat lekker zo. Ik hoop dat je een beetje begrijpt welke richting ik hiermee op wil – ondanks dat het niet standaard is, is je verhaal wel logisch, lijkt alles te kloppen en loopt het goed. Dus. Om een lang en vooral erg ingewikkeld verhaal kort te maken: goed gedaan ;-)

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 5/5

Ik heb echt hardop gelachen om jouw verhaal. En nee, dat was niet uitlachen. Wat ik erg leuk vond (en al eerder heb benoemd) zijn die zinnen die je erin hebt gestopt, met die lichte wijzigingen om het robot-achtig te maken. Goed, je ziet, mij uitleg hiervan is niet top, maar om even een paar voorbeelden te noemen:

(bloed is vergelijkbaar met koelvloeistof of hydraulische vloeistof, maar dan voor levende wezens).
Bij wijze van spreken dan, want ik ben ook maar wat regels code en heb dus geen keel, voor de duidelijkheid, voordat ik allerlei virusscanners op me afkrijg.
Het niveau van sommige programma's ligt wel erg laag tegenwoordig...
Dude, wat is er met je spraakmodule gebeurd?


En zo kan ik er nog een heleboel noemen! Deze zinnen waren gewoon heel erg soepel. Het voelde totaal niet geforceerd en het leek bijna ‘normaal’. Er hing dan ook een heel ontspannen sfeertje. Heel alledaags, eigenlijk. Ik vind het knap hoe je dat voor elkaar hebt gekregen, want robots zijn natuurlijk allesbehalve alledaags.

• Vlotheid 10/15

Hoe leuk je verhaal ook is, qua vlotheid vind ik het niet perfect. Waar je met het forum-idee absoluut punten scoort op originaliteit, verlies je ze hier. Een gewoon, standaard verhaal is iets wat je lekker soepel doorleest. Er zijn acties en woorden en gevoelens en noem maar op. Hier lees je eigenlijk een reeks aan berichten en tussendoor staat daar dan een username en wat tekst wat je eigenlijk gaat overslaan. Dit haalt de vlotheid er wel een beetje uit. Je leest namelijk van tekstje naar tekstje, als je begrijpt wat ik bedoel. Hier moet ik dan toch (met pijn in mijn hart) wat puntjes van af trekken.


Opdracht 2: Een kans
Door: Azraq
Totaal aantal punten: 76


• Originaliteit 23/30

Ik mis het wow-effect. Mensachtige robots die blijkbaar toch een soort macht willen over andere mensen, ik heb het vaker gezien. Dat Elly vervolgens ook in een robot veranderd is wel leuk bedacht, maar ik denk dat je hier echt origineel had kunnen zijn. Bijvoorbeeld door uit te werken hoe dat proces dan in zijn werk gaat. Wat voelt Elly? Nu lijkt het net alsof het zomaar plotseling gebeurd. Dat zij al robot is en dat niet eens doorheeft tot ze zichzelf in de spiegel ziet. Het lijkt mij dat je zoiets wel voelt en daardoor voelde het niet helemaal geloofwaardig, zeg maar.

• Spelling en Grammatica 11/15

te bewonderen. Tot het licht van --> Daar moet echt een komma tussen in plaats van een punt.
In mijn gedachte --> Gedachten.
Ook lopen een aantal zinnen gewoon niet goed. Je probeert dan een hoop te beschrijven en dat eindigt dan in een verwarrende zin. Jammer!

• Het houden aan de opdracht 20/20

Je zit mooi onder het limiet. Je robot is ook erg duidelijk en je kleur komt goed naar voren. Good job!

• De opbouw van het verhaal 9/15

Ik vind je begin niet sterk. Eerlijk gezegd snap ik ook maar heel erg weinig van het eerste stukje van Jaymi en hoe dat bij de rest van het verhaal past. Ik kreeg wel een soort van indruk dat zij misschien een robot was, maar… het is een beetje te vaag. Het lijkt net alsof je verhaal daar nog niet echt begint. Het stukje van Elly is al beter, maar nog niet perfect. Zo gaat het ineens heel snel en snap ik nog altijd helemaal niets van Jaymi en haar beweegredenen. Ook niet van hoe het daarna met Elly gaat. Door deze verwarring loopt de opbouw ook niet lekker.

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 3/5

Een hoop mysterie en een hoop verwarring, vooral. Een stukje goed en een stukje wat minder goed. Ik mis heel erg het gevoel van Elly. Dat is toch een stukje sfeer wat zo enorm belangrijk is. Ik leefde niet zo met haar mee als ik graag zou willen. Jammer!

• Vlotheid 10/15

Op zich leest je verhaal best lekker. Door die paar kromme zinnen is het af en toe wat minder vlot, maar over het algemeen doe je het hier goed. Er is zeker ruimte voor verbetering, maar het is ook zeker niet slecht.


Opdracht 2: De paarse veer
Door: _Martyr
Totaal aantal punten: 82


• Originaliteit 24/30

Huh, wat? Oké, dat was een heel bijzonder verhaal. Het doet me echt heel erg denken aan Inception. Erg leuk dat er droomrobots zijn, maar verder… het slapen, de droom, het niet ontwaken… het blaast me niet omver, zeg maar. Wat ik ervan begrijp is dat ze steeds opnieuw wakker wordt in een nieuwe droom? Dat is namelijk niet het meest originele, maar ik twijfel of ik het wel goed heb begrepen. Het is zeker iets wat vaker gelezen moet worden en dat is niet altijd een goed teken. Als we praten over losse elementen en niet over de rode draad, dan vind ik zeker dat je er heel leuke dingen in hebt gestopt!

• Spelling en Grammatica 12/15

bloed door lopen --> Het klinkt raar, maar dit is toch echt één woord.
Benauwt --> Benauwd.
de stress zorgde jarenlang --> Zorgden.

• Het houden aan de opdracht 17/20

Bijna perfect. Eigenlijk klopt alles aan de opdracht, maar mis ik het element van de wedstrijd zelf. Dat gaat namelijk over de sci-fi. Je droomrobots wijzen daarnaar, maar verder… ja, in een droom kan natuurlijk alles, maar dat is niet per definitie sci-fi. De robots, woorden en de kleur zijn natuurlijk duidelijk en goed!

• De opbouw van het verhaal 10/15

Van de eerste helft snapte ik eigenlijk helemaal niets. Daar ben ik heel eerlijk in. Vanaf het moment dat de droombot in beeld komt gaat het al iets beter en als ze eenmaal wakker wordt (of nou ja, niet echt dan, maar je snapt wat ik bedoel) is het ineens veel duidelijker. Vanaf dat moment vind je verhaal ook echt veel beter. Eigenlijk gewoon goed. Het is alleen heel jammer dat je begin zo ontzettend verwarrend is, want daar moet je eigen je lezer te pakken krijgen.

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 5/5

Hier kan ik niets anders op zeggen dan: perfect. Jouw schrijfstijl past echt perfect bij je keuze om het over dromen te doen. Het klopt, het werkt, het voel goed, het is goed. Heel erg goed gedaan!

• Vlotheid 14/15

Afgezien van dat ik er niets van begreep in het begin, schrijf je wel goed. Waar ik bij de vorige opdracht wat punten af trok van je poëtische manier van schrijven vind ik het hier echt heel erg goed passen, ook al is het nog steeds niet mijn stijl. Gewoon super!


Opdracht 2: Synethesia
Door: Incidium
Totaal aantal punten: 76


• Originaliteit 22/30

Hmm, dit vind een lastige. Zo vind ik het idee van een intelligente hoofdpersoon die een robot bouwt eigenlijk heel erg cliché. Dit zie je in heel erg veel verhalen over robots terug. Jammer, want zo vond ik je idee met de getallen en kleuren echt heel erg leuk. Je einde was ook zeker origineel.

• Spelling en Grammatica 15/15

Ik heb geen spelfouten kunnen ontdekken!

• Het houden aan de opdracht 12/20

Je kleur liet jammer genoeg heel lang op zich wachten. Dat je gekozen kleur groen is wordt uiteindelijk wel duidelijk, maar dit had er best iets meer in mogen zitten. In de opdracht staat ook dat hij duidelijk naar voren moet komen in je verhaal. Dat gebeurd hier ook wel, maar echt pas op het einde. De laatste zinnen. Ik denk dat je hier tussendoor ook nog wel iets mee had kunnen doen.
En dan nog de sci-fi. Die mis ik eigenlijk in zijn geheel. Iedereen zou een robot kunnen bouwen die ontploft. Het zien van getallen als kleuren is natuurlijk wel uniek, maar niet per se sci-fi en zeker niet voldoende.
Je robot is natuurlijk wel goed en qua woorden zit je ook mooi.

• De opbouw van het verhaal 11/15

Je verhaal lijkt in eerste instantie eigenlijk nergens naartoe te gaan. Het lijkt meer een kijkje in het leven van een zeer intelligent meisje dan een sci-fi verhaal met actie. Een beetje highschool, maar dan anders. Je einde maakt echter een hele hoop goed. Ik ben ook blij dat het niet heel spontaan is, maar dat ze haar fout realiseert en dat het dan pas misgaat. Zo heb je iets meer opbouw en dat was fijn.

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 2/5

Hier wil ik eigenlijk weer terugkomen op dat ‘highschool’ gevoel. Dat kan best leuk zijn, maar deze wedstrijd is toch meer gericht op de sci-fi kant. Dat miste ik hier wel en daardoor leek de sfeer ook niet helemaal te kloppen. Tot het mis lijkt te gaan met haar uitvinding is er weinig sfeer. Geen spanning, mysterie of iets anders en dat mis ik. Jammer!

• Vlotheid 14/15

Hier vond ik eigenlijk niet zoveel mis mee. Je verhaal leest prima. Ik mis hier en daar soms wel wat, vooral bij het allerlaatste stukje, maar verder is het prima.


Opdracht 2: Code Zwart
Door: Bry
Totaal aantal punten: 94


• Originaliteit 28/30

Op het eind van je verhaal zeg je blij te zijn met het resultaat. Dat vind ik erg terecht, want het is zeker heel goed geworden. Dit is geen wereld waarin robots de mensheid hebben overgenomen of samenwerken met ze. Nee, er zijn gewoon helemaal geen mensen meer en voor de robots is dat heel normaal. Die weten niet beter. Geen machtsstrijd, gewoon een nieuwe wereld. Ja, ik heb zeker genoten van dit verhaal. Robots die langzamerhand gevoel ontwikkelen of ontdekken is iets minder origineel, maar je hebt het wel goed uitgewerkt.

• Spelling en Grammatica 13/15

volgende fel en --> Het gaat hier over een vel papier en moet dus vel zijn en niet fel.
Toen ik bij het laatste vel in de versnipperaar had gestopt --> Het woordje ‘bij’ hoort niet in deze zin thuis.

• Het houden aan de opdracht 20/20

Ik vind je robots echt heel erg leuk. Toen je het had over wieltjes en een lens moest ik heel erg denken aan die maffe robots van Doctor Who en dat maakte het eigenlijk nog leuker. Qua woorden zit je ook goed en ik ben het ook met je eens dat het jammer is dat het maar een kort verhaal is. Als je het zou uitwerken of het langer zou maken dan zou ik dat zeker lezen. De sci-fi komt ook goed naar voren. Maar… die kleur. Dat is zwart, maar… is zwart een kleur? Technisch is zwart alle kleuren bij elkaar. Zo kun je het ook spelen, natuurlijk ;-)
Nee, ik keur zwart goed. Wel een twijfelgeval.

• De opbouw van het verhaal 15/15

Echt heel goed. Meestal ben ik zo van intro’s waarin er nog niet zoveel gebeurd in een kort verhaal, maar hier loopt het erg goed. Vooral omdat vanaf het begin al duidelijk is dat het om een robot gaat en dat zeker mijn interesse wekt. Ineens is het lezen van papier spannend, want hoe doet een robot dat? Hoe verwerkt hij of zij informatie?
Ik ben niet zeker of het aan je schrijfstijl ligt of aan wát je schrijft, maar je verhaal leest zo lekker. De opbouw is goed en ik heb in één keer doorgelezen, zonder afleiding. Er gebeurd niet iets dramatisch en toch, en toch. Het werkt, het klopt. Je doet het eigenlijk precies goed.

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 5/5

Ook hier kan ik niets anders dan je de volledige punten geven. Het had echt een sci-fi sfeertje. Top!

• Vlotheid 13/15

Ook dit is goed. Je schrijfstijl is echt heel fijn. Ik ben wel iemand die graag emotie ziet en dat miste ik in jouw verhaal wel. Maar – dit zijn dan ook robots zonder emotie, dus het is heel logisch. Dat was echter wel even wennen voor me. Misschien zou je dit kunnen vervangen door iets meer te beschrijven? Zo ben ik heel benieuwd hoe Sarah eruit ziet en hoe je hoofdpersoon de wereld ziet.


Opdracht 2: En toen kwam de robot
Door: Meruul
Totaal aantal punten: 83,5


• Originaliteit 27/30

Applausje voor je einde. Ik vond het echt even heel zielig voor de robot. En, hoe raar dat ook klinkt, ik voelde me zelf een beetje schuldig. Alsof ik hem persoonlijk geschopt had. Stom, hè? Wel een goed teken voor jou, want dat laat weer zien wat een verhaal met een mens kan doen. Het idee van een regering die de controle heeft over de mensheid en die niet helemaal zuiver is is natuurlijk niet heel origineel. Nu moet ik er wel bij zeggen dat er bij mij nog een hoop onduidelijk is over de ‘Rezzies’. Je einde vond ik wel goed en origineel.

• Spelling en Grammatica 13/15

Na drie puntjes hoeft geen hoofdletter, toch komt dit meerdere keren terug in je verhaal.
dertien ben en de pubertijd --> Tussen ‘en’ en ‘de’ mis ik volgens mij nog het woordje ‘in’.

• Het houden aan de opdracht 18/20

Je robot zit erin. Je kleur… dit had ik bij een vorige opdracht ook. Ik vind zwart wat twijfelachtig, maar keur het wel goed. Je zit ook mooi onder het limiet. Qua sci-fi ben ik echter niet helemaal tevreden. Daar had je best iets meer mee mogen doen.

• De opbouw van het verhaal 10/15

Ik vond je opbouw wat traag. In eerste instantie gebeurd er ook niet zoveel, maar ik begrijp er eerlijk gezegd ook niet zoveel van. Het voelt een beetje alsof je snel naar dat moment toe wilt waarin de robot komt en daardoor het begin afraffelt, ook al klinkt dat vreemd. Ik had best meer willen lezen over de Restám en over de andere robots in deze robots. Ik lees een hoop over de gedachtes en gevoelens van je hoofdpersoon, maar het mag best breder.
Je kleine plottwist maakt echter wel een hoop goed. Hij zou alleen nóg beter zijn geweest als ik meer achtergrondinformatie had.

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 3,5/5

Het voelde allemaal heel erg aan als een dystopie. Dat was positief geweest bij de vorige opdracht, maar hier vind ik het toch niet helemaal passen. In het begin lijkt je persoon angstig, maar ik begrijp niet zo goed waarom. Blijkbaar is er een gesprek geweest wat haar zo angstig heeft gemaakt, maar dat komt niet echt terug. Dat levert wat verwarring op.
Zodra de robot aangevallen wordt vind ik de sfeer trouwens heel sterk, wat ik in het begin ook al noemde. Het voelde even heel echt en dat vond ik knap gedaan.

• Vlotheid 12/15

Doordat er wat onduidelijkheden zijn loopt je verhaal niet zo lekker als ik zou willen. Je schrijfstijl is fijn, maar bij jou heb ik iets wat ik meestal net andersom heb. Bij veel inzendingen mis ik het gevoel van de hoofdpersoon. Ik wil graag over zijn of haar gedachtes en gevoelens lezen. Bij jou heb ik echter het gevoel dat daar teveel van is. Hier wil ik juist meer van de buitenwereld weten en iets minder van je hoofdpersoon. Dat neemt toch wat van de vlotheid weg.


Opdracht 2: Niet te redden
Door: Kanda
Totaal aantal punten: 81


• Originaliteit 26/30

Ja, dit vind ik leuk. Dit is wel een beetje mijn ding. Dat is niet helemaal positief, want er zitten ook best een aantal clichés in. En soms, zoals nu, houd ik daar wel van, maar dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling van deze opdracht.
Doktoren die knutselen met robots en mensen die in robots veranderen. Dat is niet nieuw. Echter, een parasiet die een mens overneemt waardoor ze een wanhopige poging doen om haar te redden door haar tijdelijk in een robotvorm te plaatsen om haar menselijke lichaam te redden? Dát vind ik wel erg leuk gevonden en ook goed uitgewerkt. Beetje jammer voor Milaya dat het niet werkt.

• Spelling en Grammatica 12/15

Zr glimlachte --> Ze glimlachte.
De hand voelde zacht aan, maar zeker niet vrouwelijk, wat ongewoon was, maar een duw tegen mijn long zorgde ervoor dat ik er niet langer bij kon stilstaan. --> Deze zin loopt niet lekker. Het voelt als twee zinnen in één gepropt en ik heb hem ook even opnieuw moeten lezen. Ik zou deze dan ook splitsen en er echt twee zinnen van maken in plaats van één.
wist niet op ik dit --> Wist niet of ik dit

• Het houden aan je opdracht 12/20

Ik vind dat je de robot er op een heel leuke manier in hebt verwerkt. Ook zit je netjes aan je limiet. Het sci-fi is niet heel duidelijk en dat is jammer, maar… ik mis je kleur. Twee keer komt ‘wit’ voorbij, maar ik weet niet zeker of dat nu je kleur is of dat het gewoon toeval is omdat doktersjassen nu eenmaal wit zijn en ziekenhuizen ook. Mocht dit je kleur zijn, waar ik niet zeker van ben, vind ik dat je hem best wat meer had mogen uitwerken. Dit is natuurlijk een heel veilige optie en dat is zonde, want je bent zeker creatief. In de opdracht staat ook dat het duidelijk moet zijn welke kleur je hebt gekozen. Jammer!

• De opbouw van het verhaal 14/15

Dit vind ik goed gedaan. Vanaf het begin heb je me eigenlijk te pakken. Ik wil dan ook meteen weten wat voor document ze moet ondertekenen en waarom ze zoveel pijn heeft. Hierdoor lees ik ook meteen door. Het is heel belangrijk om je lezers meteen vanaf het begin te boeien en dat lukt je zeker. Daarna is het belangrijk dat je niet verslapt en ook dat lukt je heel goed. Ik vond het vooral goed dat je tot het einde gewacht hebt met vertellen wat er nu precies met haar aan de hand was dan aan het begin. Dan was het namelijk al gauw klaar geweest. Goed gedaan dus!

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 4/5

In het begin voel ik een zekere spanning van de hoofdpersoon. Een soort nervositeit. Als ze later wakker wordt op de operatietafel merk ik dat ik nog steeds nerveus ben. Het is gelukt, maar wat is eigenlijk gelukt? En hoe dan? En hoe gaat ze nu verder? Het nodigt uit om door te lezen, want het maakt je ontzettend nieuwsgierig. Het fijne is dan ook dat deze vragen (gedeeltelijk) beantwoord worden. Op het einde leef ik ook echt mee met het hoofdpersonage. Stiekem ben ik ook heel benieuwd hoe ze zich nu gaat aanpassen aan haar nieuwe leven!

• Vlotheid 13/15

Ik vind je schrijfstijl heel erg prettig. Mooie afwisseling tussen lange en korte zinnen, beschrijvingen en emoties. Je opmaak leest fijn en eigenlijk klopt alles. Het voelt een beetje veilig, maar dat is niet per se fout.


Opdracht 2: De Bronzen Stad
Door: Chlorisse
Totaal aantal punten: 74,5


• Originaliteit 22/30
Een verlaten stad die mogelijk wel of niet bestaat is niet heel origineel. Dit zie je toch best vaak terugkomen. Wat ook jammer is is dat het dan altijd gaat om een stad die iets bijzonders heeft. Geen standaard dorp, maar met iets unieks. Ik snap wel waarom je hiervoor gekozen hebt, want het is natuurlijk heel interessant en je kunt best een hoop met zo'n stad of dorp doen. Toch is het niet het meest denderende idee. Ik moest ook heel erg denken aan de Dwemer van Skyrim, maar dat zal wel helemaal aan mij liggen, haha. Het idee met de sleutel, de robot en de keuze die je hoofdpersoon moet maken vind ik wel leuk gedaan. De uitwerking van de stad ook, van wit naar brons.

• Spelling en Grammatica 13/15
lichaam verdragen kan --> kon in plaats van kan. Deze hele zin staat in verleden tijd en het woordje 'kan' past daar ook niet goed bij.
zand te lucht in --> zand de lucht in.

• Het houden aan de opdracht 18/20
Alle onderdelen zitten er in, goed gedaan. Ik zou alleen graag meer sci-fi zien.

• De opbouw van het verhaal 9/15
Je start echt heel sterk, ondanks dat er best een aantal clichés inzitten. Ik vind het alleen jammer dat het daarna een beetje ongeloofwaardig lijkt te worden, wat toch een hoop spanning eruit haalt. Zo vind hij 'ineens' de stad, die toevallig onthuld is door een zandstorm. Dat is ook precies op de plek waar blijkbaar een opening zit zodat hij erin kan én waar ook nog eens de robot staat van de wetenschapper die de sleutels heeft. Het is allemaal heel erg toevallig en het gaat ook heel erg snel. Zes jaar zoeken en ineens zit alles mee. Hierdoor merkte ik dat mijn interesse wat wegzakte. Dit had je toch best makkelijk kunnen vermijden. Door bijvoorbeeld in één zin te omschrijven hoe Rali dagenlang door de bronzen muur dwaalt en bijna omkomt van de honger voordat hij plotseling de robot vind. Dat maakt het al iets geloofwaardiger. Nu komt het over alsof hij in een kwartiertje alles geregeld heeft, van zandstorm tot robot.
Gelukkig maakt je einde een hele hoop goed en trekt dat me weer terug naar het verhaal. Het maakt me toch heel nieuwsgierig naar welke sleutel Rali gaat kiezen en wat er dan gaat gebeuren. Dat heb je goed gedaan!

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 2,5/5
Het eerste en laatste deel stralen absoluut een soort mysterie uit. We weten eigenlijk vrijwel niets over de Bronzen Stad zoals hij nu is en die stukjes roepen toch zeker wel vraagtekens op. Als lezer zijnde wil ik absoluut meer weten over de stad en over wat Rali gaat doen op het einde. In het midden raak je deze sfeer een beetje kwijt, door wat ik hierboven ook heb genoemd. Ik moet wel zeggen dat ik heel erg meeleefde met Rali toen hij de stad had gevonden. Zijn vreugde was heel duidelijk en ik merkte dat ik zelf ook zat te glimlachen. Dat vond ik top gedaan.
Jammer dus van je middenstuk, maar je begin en einde zijn sterk.

• Vlotheid 10/15
Je schrijfstijl zelf is in principe best netjes. Het is duidelijk, beschrijvend en je brengt emotie goed over. Het enige minpuntje vind ik dat het niet allemaal even goed in verhouding is. Zo heb je in het eerste stuk véél beschrijving en weinig emotie. Op zich is dat stuk dus prima, maar als je dan verder leest naar het midden heb je daar veel actie, maar minder emotie en beschrijving. Terwijl juist daar meer emotie en beschrijving nodig is. Wat je schrijft is dus goed, maar probeer goed te bedenken hoe je een bepaald stuk het beste kunt overbrengen als je wilt dat de lezer meeleeft en zich erin verplaatst. Teveel van één is natuurlijk nooit goed, maar hier verwijs ik opnieuw naar je eerste en laatste stuk, die beide erg goed zijn. Misschien is dat omdat het daar meer draait om één ding, in plaats van een hele hoop tegelijk?Reacties (5)

 • Duendes

  maar als je dan verder leest naar het midden heb je daar veel actie, maar minder emotie en beschrijving. Terwijl juist daar meer emotie en beschrijving nodig is.

  Daar heb je wel een goed punt, net als dat het in het midden ineens te snel gaat. Dat van de minder emotie en beschrijven kwam ook door het woordenlimiet en doordat ik ondanks mijn uitstel nog steeds tijd te kort had :')
  Bedankt!

  3 jaar geleden
 • Incidium

  Het lijkt meer een kijkje in het leven van een zeer intelligent meisje dan een sci-fi verhaal met actie.


  Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik mijn hoofdpersonage als een jongen zag, maar het expres nergens heb gezegd XD. Grappig dat jij het dan anders opvat^^

  3 jaar geleden
 • Virtues

  Whatwhatwhat ik heb het hoogste aantal punten?!

  3 jaar geleden
 • Square

  Bedankt voor de beoordeling! Ik kan die vijf punten aftrek voor vlotheid begrijpen, haha, maar daar kon ik helaas niet echt iets aan doen met dit format. Dat risico heb ik echter bewust genomen, dus ik zal niet klagen, vooral omdat ik absoluut niets anders dan blij kan zijn met de andere punten. Het is fijn om te horen dat het verder wel goed werkte zo! *O*

  3 jaar geleden
 • Florets

  Dankjee, haha. Ik vind t zo leuk om te horen dat je die spanning in het verhaal miste, maar dat mijn vlotheid en stuff sterk vooruit zijn gegaan ten opzichte van opdracht 1. Dan is mijn doel eigenlijk hele erg bereikt die ik wilde halen met deze opdracht, omdat het bij de vorige juist andersom was. Op naar opdracht 3 om ze te kunnen combineren:D

  3 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen