Richonne:

81/100

• Originaliteit 20/30

Ik vind je verhaal zeker prachtig, maar ik heb het gevoel dat ik iets mis. Ja, het is origineel, maar het is ook vrij veilig. Er springt niet iets uit waar ik nou echt heel enthousiast van wordt. Niet qua robots, maar ook niet in de rest van het verhaal. Het is natuurlijk meer vertellen over het verleden van de hoofdpersoon dan dat er daadwerkelijk actie is. Je robotkeuze is leuk, maar niet erg gewaagd. Wat ik wel leuk vind is dat het mode is om een robot onderdeel te hebben in plaats van noodzaak.

• Spelling en Grammatica 11/15

dus ze bungelde heen en weer --> Dit gaat over haar benen, dus bungelden, meervoud.
Daarna knapte de lampen --> Zelfde verhaal. Lampen zijn meervoud, dus knapten.
daarin tegen --> Daarentegen.
me aan hem herinnerd --> Herinnert.

• Het houden aan de opdracht 18/20

Robots? Check! Kleur? Check! Woorden? Check! De robots en je kleur zijn heel duidelijk en vind ik allebei goed gedaan. Ik hoefde niet na te denken welke kleur je gekozen had, maar het kwam ook niet overdreven of geforceerd over. Je woorden zijn nét voldoende en ik denk dat als je iets meer had geschreven je er ook wat meer sci-fi in had kunnen stoppen, maar het is natuurlijk gewoon voldoende.

• De opbouw van het verhaal 13/15

In principe is er niet echt wat mis met je opbouw en toch is het ook niet goed. Dat zit namelijk zo; in je verhaal werk je eigenlijk nergens naar toe. In het begin heb je wel in de gaten dat er iets met haar (of zijn :-)) vader is gebeurd, maar dat wordt al vrij snel duidelijk en dan eindigt je verhaal eigenlijk ook al. Dat hij of zij rondloopt en anderen met een robotdeel ziet is niet iets waar naartoe gewerkt kan worden, als je begrijpt wat ik bedoel. Nu was dat ook niet de opdracht, dus het niet per se fout, maar daardoor mis ik toch wel wat. En toch… je verhaal is wel volledig. Ja, nu vind je vast dat ik zit te bazelen, maar dit onderdeel vind ik bij jou dan ook echt een lastige. Ik mis de opbouw en tegelijkertijd is de opbouw goed. Dit is namelijk eigenlijk een soort stand-alone, met een prima einde. Als ik het zo bekijk is je opbouw naar dat einde prima. Maar als ik kijk naar wat er nu eigenlijk gaande is in je verhaal is er geen opbouw, want er gebeurd niets. Ik lees over de gedachtes en het verleden van het hoofdpersonage en meer ook niet. Ik mis wat en toch is het compleet.

• Sfeer die in het verhaal geschept wordt 4/5


Er hing echt een droevige sfeer in je verhaal. Ik voelde echt mee hoe de persoon na tien jaar nog steeds zijn of haar vader enorm mist en iedere nog altijd met hem geconfronteerd wordt. Dat vind ik erg goed gedaan, want ik leef heel graag mee met de hoofdpersoon. Wel mis ik wat sci-fi gevoel en zoals eerder genoemd had je qua woorden daar best nog wat mee had kunnen doen, om het nét even dat beetje extra te geven.

• Vlotheid 15/15

Hier heb ik niets op aan te merken. Keurig gedaan!


Plato:

Totaal: 75/100

x Originaliteit: 19/30

Robotlichaamsdelen... ik heb het al eens gezien. Een meisje die haar vader verliest en daar heel erg van afziet... ook niet meteen iets nieuws. Je hebt het heel mooi uitgewerkt en je geeft er vast en zeker een eigen draai aan, maar op vlak van originaliteit word ik niet echt omvergeblazen.

x Spelling en Grammatica: 10,5/15

Mijn benen kwamen nog niet bij de grond, dus ze bungelde heen en weer.

Bungelden. -1

Ik liet me van de tafel afglijden en wilde er naar toe lopen.

'Ernaar' moet aan elkaar vast. Als je de er kunt vervangen door het ding dat je vervangt, moet er aan het voorzetsel vast. Hier kun je 'naar het bolletje' zeggen, dus moet het aan elkaar vast. -0,5

Mijn vader daarin tegen heb ik de rest van mijn jeugd moeten missen.

Daarentegen. -1

Ik leef in een wereld waarin alles me aan hem herinnerd (...)

Je voelt de nattigheid al aankomen: dt-fout. Het moet 'herinnert' zijn. -2

x Het houden aan de opdracht: 20/20

Ik zag robots (iets minder expliciet dan ik voor ogen had, wat op zich wel leuk is), ik zie sci-fi, ik zie je kleur en ik zie dat je mooi binnen de limiet bent gebleven. Niets op aan te merken dus.

x De opbouw van het verhaal: 10/15

Ik mis een beetje de actie. Ik vind niet echt dat je ergens naar opbouwt, het blijft eerder beschrijvend. Als inleiding van een langer verhaal zie ik dit nog gebeuren, maar voor een kortverhaal zit er net te weinig actie in, helaas. De terugblik bevatte wel heel wat actie, maar omdat hij een beetje 'passief' verteld werd, vond ik die actie niet zo spannend overkomen.

x Sfeer die in het verhaal geschept wordt: 4,5/5

Je verhaal heeft echt een heel erg tragische, depressieve sfeer, die heel erg goed is neergezet. Niet alleen doordat je de gevoelens van het personage zo goed naar voren brengt, maar ook de manier waarop je het vertelt draagt bij aan die sfeer. Daarnaast gebruik je ook wat sfeerscheppende elementen: het is winter, het is koud, er ligt sneeuw, ze ziet mensen spelen, maar ze heeft zelf niemand - prachtig gedaan. Bovendien krijg ik bij de kleur blauw ook wel een beetje een verdrietig, koud gevoel, dus zelfs je kleur is goed gekozen.

x Vlotheid: 11/15


Het kan aan het feit liggen dat je in de tegenwoordige tijd schrijft, maar ik vind je verhaal op sommige momenten niet zo heel erg vlot lezen. Ik kan niet meteen zeggen waarom. Sommige zinnen lopen naar mijn gevoel gewoon niet helemaal lekker.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen