Froukje • ProngsPotter


Korte samenvatting: Het landgoed van de La Portés wordt zwaar verwaarloosd sinds de dood van Guillaume, de eigenaar van het land en de beschermheer van de steden en dorpen die eraan grenzen. De jonge prins, die eigenlijk in zijn vaders voetsporen had moeten treden, maakt graag misbruik van zijn status en macht, maar negeert zijn verantwoordelijkheden die met zijn status meekomen.
      De plaatselijke Sidhe beginnen zich steeds meer aan zijn gedrag te ergeren, waarna ze besluiten dat er maatregelen genomen moeten worden. De prins moet veranderen. Het tij moet worden gekeerd.
      De laatste kans van de prins, brengt zich in een list. Een jonge, maar ervaren tovenares krijgt de opdracht de prins voor een laatste keer te testen. Vermomd als een oude bedelaarster gaat ze op een winteravond naar het kasteel. Ze biedt hem daar één enkele roos aan, in ruil voor onderdak tegen de bittere koude. Ze mag hem daar nog één keer waarschuwen en nog eens laten nadenken over zijn beslissing. Maar als hij wederom weigert, spreekt men nooit meer van Adam de la Porté. Men spreekt van het Beest.

Omschrijving van het fandom: Ik heb gekozen voor het sprookje Belle en het Beest, en het verhaal dat ik bedacht heb speelt zich af voordat het originele verhaal dat doet. Mijn verhaal gaat over de tovenares die de prins vervloekte en met welke redenen ze dat deed.
Ik verander het verhaal niet, maar ik ga het schrijven vanuit een ander oogpunt. Het einde van mijn Short is dus al bekend: het sprookje gaat vanaf daar gewoon verder. Het is dus een prequel, het speelt zich af voor het originele verhaal.
BADGES
concept badge
"THE BEGINNING"
finished badge
"OMFG YOU DID IT"


JURY COMMENTAAR
OPDRACHT ÉÉN
      Lisa — Ik vind dat je een mooie stukjes in je lay-out hebt zitten, maar het voelt nog wel een beetje onoverzichtelijk en als een chaos. Dit komt voornamelijk omdat je heel veel tekst hebt gebruikt. Ik denk zeker dat je je verhaal duidelijk kan maken met de helft van de tekst en dan zullen mensen sneller lezen waar je verhaal over gaat en niet meteen afhaken. Ik zou daar dus nog even naar kijken! Verder vind ik dat je een leuke insteek genomen hebt, je pakt het verhaal van het beest en niet van Belle. Ik vind vooral “Maar als hij wederom weigert, spreekt men nooit meer van Adam de la Porté. Men spreekt van het Beest.” heel erg sterk. Echter vraag ik mij nu wel af of dit is waar het gaat stoppen. Dit is namelijk waar het verhaal van Belle zo ongeveer begint, maar we weten dan al hoe het af gaat lopen. Ik zou er wel op letten dat het niet alleen maar een hervertelling wordt van het originele verhaal, maar dat je ook zelf wat van jouw fantasie in het verhaal brengt, want ik weet zeker dat je die genoeg hebt. Ik heb ook even je proloog wat verder ontleed en er commentaar op gegeven. Die kan je hier vinden. Succes!

OPDRACHT DRIE
      Savannah — Soms denk ik dat ik het doorheb. Vanuit wie je schrijft, waar we precies in het verhaal zitten, waar het om draait, maar dan schrijf je een nieuw stuk - en ben ik het kwijt. Soms gebeurt het me zelfs in dezelfde zin - jeweetwel, mijn ‘aha’ en mijn ‘’wacht nee’ moment. Dat is knap, heel knap, maar ik weet niet goed wat ik ermee aan moet, het maakt je verhaal mooi en gecompliceerd op hetzelfde moment. Kudo’s daarvoor.
      Voor zover ik kan zien maak je geen gebruik van Alinea’s, maar dit wordt gecompenseerd door je intensieve gebruik van enter na een gesproken zin, voor een gesproken zin, of eigenlijk gewoon altijd wanneer het nodig is. De gesproken tekst is trouwens ook wel veel in verhouding met het vorige hoofdstuk - niet dat het erg is, het valt gewoon op. Je hebt de juiste woorden gekozen en geeft niet teveel weg, niet in de gesproken tekst of de gedachten.
      Het verhaal gaat langzaam, heel langzaam voor mijn gevoel en ik ben benieuwd wat de komende hoofdstukken nog zullen brengen hierdoor, omdat ik dus geen idee heb waar je naar toe wil tot op het heden, ik denk persoonlijk dat je wel snel iets duidelijk moet gaan maken - om een beetje tempo en verrassing in het verhaal te houden.
      Verder heb ik niet veel feedback voor je, ook omdat ik je verhaal erg goed vind! Succes met het volgende hoofdstuk.

EINDBEOORDELING
      Britte — Het is zo leuk hoe je zo’n sterk verhaal kan maken als sequel van een Disney film, dat lukt niet veel mensen. Je werkt het Beest ook zo goed uit en maakt het zo begrijpelijk waarom hij vervloekt wordt. Van die laatste worden kreeg ik echt kippenvel. Wow, dat was echt intens.
      Demi — Allereerst, gefeliciteerd met het afmaken van je kort verhaal, ontzettend goed gedaan! Ook dit vind ik een ontzettend gaaf verhaal. Het duurde me welgeteld vier hoofdstukken voordat ik nu echt doorhad vanuit wiens standpunt ik aan het lezen was, maar toen ik dat eenmaal doorhad vond ik je verhaal eigenlijk alleen nog maar gaver. Je hebt een prettige schrijfstijl, dat heel makkelijk leest. Verder heb je interessante personages neergezet en vind ik jouw versie van Het Beest ook heel goed neergezet. Al met al vind ik het een heel mooi verhaal en mag je ook trots zijn erop. Je hebt een heel mooi verhaal afgerond!
      Rosanne — Ik ondervond een paar kleine probleempjes met alle moeilijke namen en begrippen die je in je verhaal gebruikte, maar verder: wauw! Je hebt de personages op een ontzettend krachtige manier aan mij als lezer getoond en ik denk dat ik jouw Beest (of gewoon Adam) niet snel zal vergeten. Eigenlijk ken ik het Beest alleen van de tekenfilm van Disney, maar jouw verhaal brengt veel meer. Sowieso heb ik het gevoel dat ik het (originele) verhaal veel beter begrijp. Daarnaast trok je me helemaal het verhaal in, met name toen het dienstertje veranderde in de oude bedelaarster en het zaadje in een roos veranderde. Man, wat heb ik nu zin om de tekenfilm te zien en om naar Beauty and the Beast met Emma Watson te gaan. Dit voorjaar in de bios. Ik zal aan je denken en ik zal dit verhaal niet vergeten!
      Lisa — Het duurde even voordat ik het verhaal begreep, maar uiteindelijk viel alles op zijn plaats. Wat een interessante invalshoek zeg. Ik vind dat je een erg fijne schrijfstijl hebt en ik word compleet meegesleept in de gedachten van het hoofdpersonage. Ik vond het interessant toen je op een gegeven moment haar twijfel aansneed over of dit wel echt juist was, daar had je wat mij betreft wat meer mee mogen doen. Misschien had je ook iets meer woorden kunnen besteden aan wie zij was, want hoewel het spannend is dat je in het begin niet weet wie ze is, moet je het ook wel weten om je in haar te kunnen inleven, anders ben je de rest van het verhaal bezig met wie zij is en niet met het verhaal zelf. Ik heb zo’n vermoeden dat dat namelijk niet is waar jij wil dat alle spanning om draait, als dit wel zo is, vergeet mijn opmerking dan. Je hebt een super mooi verhaal afgerond, goed gedaan!
      Savannah — Het moment dat ik me realiseerde over wie ik aan het lezen was en wanneer het verhaal plaatsvond was een moment dat ik niet snel vergeten zal - aangezien ik het een zeer origineel idee vind. Je schrijfstijl heeft iets magisch, iets Disney’s-achtigs zou ik bijna zeggen, wat heel mooi aansluit op je verhaal. Dit magische komt waarschijnlijk ook door het verhaal zelf - het mysterieuze gevoel dat om je verhaal heen hangt roept bepaalde gevoelens op denk ik. Wel kwam ik erg moeilijk door het hoofdstuk heen waar je al de termen begon te gebruiken en moeilijke woorden, waardoor ik op dat moment minder in het verhaal zat,, maar dat neemt niet weg dat het een prachtig verhaal was.

Reacties (1)

  • ProngsPotter

    Bedankt voor de beoordeling!

    Ik heb al meerdere keren te horen gekregen dat ze niet precies begrijpen waar mijn verhaal nou over gaat, dus dat ga ik wat aanpassen :3 Thanks!

    4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen