En we gaan verder!

Nu iedereen even pauze heeft kunnen nemen, gaan we verder.
Dus het was een raar schooljaar, maar het schooljaar daarop zou de dingen nog eens doen veranderen.
Noah werd van school gehaald door zijn moeder, hij was eigenlijk een jaar te oud, en bij ons op school mocht je geen jaar overslaan.
Dus toen waren Loeke en ik alleen, en dat is het jaar dat Loeke mijn beste vriend werd.
Ook werd ik vrienden met iemand die ook tegelijk met Loeke op school was gekomen.
Dat was ook het jaar dat ik me niet meer voordeed als iemand anders, en liet zien dat ik kon denken.
En vanaf dan wisten ze het ook.
Als iemand een vraag had over iets, al was het historisch, over taal, over wiskunde, ze gingen naar mij, eerder dan de leerkracht.
ineens werden mensen een stuk aardiger, het was niet alleen ik die iets volwassener werd.
Het jaar daarna ging heel smooth, totdat Noah terugkwam, midden in het jaar, maar een jaar hoger, hij zat nu in het 6e leerjaar (groep 8).
Eeeeen, dat pakte niet goed voor hem uit.
Ineens zat hij met mensen in de klas die altijd een jaar hoger hadden gezeten, en dat accepteerde zij niet.
Nu was hij degene die gepest werd.
Hij was klein, ging om met kinderen van een jaar lager, droeg een bril en zat altijd in de boeken.
Maar helaas wisten zij een ding niet.
Noah deed al jaren Jiujutsu, en pikte het gepest niet.
Noah, Loeke en ik hadden compleet andere manieren tegen gepest of ruzie.
Loeke die haalde volwassenen er bij, als hij al ruzie kreeg.
Ik probeerde het uit te praten, zij het met zalvende woorden, zij het met dreigementen.
En Noah.
Noah die vocht.
dat zegt genoeg denk ik.
Maar ik denk dat dit Noah ook enigszins goed heeft gedaan, nu waren het Loeke en ik waar hij op terug kon vallen, en ondanks dat hij eerder gepest werd, had hij nu mensen achter zich, ironisch genoeg had hij met een van hen talloze ruzies gehad, en de ander had hij gepest, ookal dacht hij altijd dat het plagen was.
Toen Loeke en ik naar de 6e gingen, ging Noah naar de middelbare school.
Gek genoeg weet ik nog steeds niet hoe het gaat met hem daar, ondanks dat we elkaar nog vaak gesproken hebben.
Wel weet ik dat, hij was veranderd.
Ik had hem een maanden niet gesproken, en zodra ik weer eens bij hem kwam logeren, was hij erg veranderd, op een goeie manier.
Zijn slechtste eigenschap was altijd zijn ego geweest, en hij gaf nooit toe als hij fout zat, en ontkende dat hij slechte eigenschappen heeft.
Nu zei hij dat zelf.
Hij kan nog steeds wel eens voor de grap grappen maken over zijn ego, en geeft toe dat hij vaak ongeduldig en snel boos is.
En daardoor werd hij een veel verdraagzamer persoon.
Dus nu is het uiteindelijk heel goed tussen ons drie, en nu stel ik jullie een vraag:

Kan een vriendschap die eerst ontstaan is uit noodzaak, veranderen in een echte vriendschap?

en de antwoorden!
Iedereen blijkt het er over eens te zijn dat dat niet altijd of nooit nodig is.

@Shireen
Je moet het inderdaad zien als een daadwerkelijke muur, dat maakt het veel duidelijker.
Maar hangt er van af wat voor muur het is, wacht laat het me duidelijk maken:
Niet iedereen maakt een muur op dezelfde manier, sommigen blijven afstandelijk, terwijl anderen zoals ik vroeger een andere persoonlijkheid lieten zien, die niet de echte is.
Als iemand in het laatste geval volhoud dat dat zijn echte persoonlijkheid is, en zelfs zichzelf voor de gek weet te houden, denk ik dat enkel het midden weghalen niet genoeg is, automatisch zullen ze dan dat gaan herbouwen, terwijl als je alles onderuit haalt ze net zo goed hun echte ik kunnen laten zien, nu dat even veel moeite is als hun oude fake identiteit weer opbouwen.
Terwijl inderdaad bij het afstandelijk gedoe wel niet alles onderuit moet halen.

@Histoire
ten eerste vind ik het grappig hoe je me eerst jij noemt en daarna (waarschijnlijk per ongeluk) zijn gebruiktxD
Maar verder vind ik dat je een heel goed punt hebt, muren beschermen meestal tegen afwijzing, en vaak moet je maar zien of iemand (zoals ik ooit heb gedaan) ze zelf weg haalt, door vertrouwen in de ander te hebben.
Maar ik denk dat je dan wel via een subtiele manier moet laten zien dat je het niet erg vind als de ander zijn ware ik laat zien, want anders kan ik me voorstellen dat mensen het niet durven, aangezien ze denken dat de ander dan op hen zal afknappen.

@ZeroHorizon459
Een bij beroep is inderdaad waar ik ook voor ga, maar het is goed om dromen/ ambitie te hebben toch?
Nee ik denk ook niet zo veel succes te hebben, maar dat dacht J.K. Rowling zelf ook niet, dus wie weet?
En ik ben het helemaal met je eens, muren moeten vanzelf verdwijnen, dat zei ik ook al hierboven bij Histoire.

@ItachiUchiha
...

@Groningen
Fijn om te weten dat ik lotgenoten hebxD.
Precies dit, ookal moet je wel uitkijken met sarcasme.
En ik denk dat zelfspot belangrijk is, mensen die zichzelf verstoppen achter muren denken vaak dat anderen volmaakter zijn, dus om te laten zien dat zij niet de enigen zijn die slechte eigenschappen hebben is belangrijk, en op een humoristische manier gaat dat het best.

En nu is het al avond en heb ik nog steeds niks gedaan behalve dit schrijven.
bye!

Reacties (4)

 • SelenaGomez1

  Als antwoord op de vraag:
  Ja, dat kan! Kijk naar jou en Noah, het was ook een vriendschap uit noodzaak. Jullie wisten vrijwel weinig over elkaar toen jullie - zo goed als gedwongen - vriendschap sloten. En naarmate jullie elkaar beter leerden kennen beseften jullie dat het niet echt uit noodzaak was, maar meer het lot. (Ja, ik geloof in het lot.) Het lot dat ervoor zorgde dat jullie vrienden werden, en niet het feit dat jullie ertoe gedwongen werden (:

  3 jaar geleden
 • ZeroHorizon459

  Natuuuuuurlijk kan dat! Dat spreekt toch voor zich? Noodzakelijke vriendschap kan echt worden, dat is ook gewoon logisch. Zelf heb ik eerder voorgehad dat vriendschap uit noodzaak eindigde in een vriendschapsbreuk met een persoon, maar daar ben ik ook al weer bovenop.:P

  3 jaar geleden
 • Histoire

  Oei, ja dat was een misverstandje. (:
  Ik denk dat het altijd aan de persoon zelf is, om de muur af te breken en de ander toe te laten, niemand kan dat voor jou doen. Ik denk alleen met muren dat je ze stap voor stap een laagje moet afbreken. Ik heb geen probleem met mijn ware ik te laten zien, maar ik heb wel moeite om gevoelens voor jongens nog toe te laten. Ik kom altijd hetzelfde tegen. Ze vinden mij tof en aantrekkelijk en dan slaan hun hormonen op hol en beginnen ze te flirten en een band op te bouwen, omdat ze het niet kunnen laten, tot ze ineens merken dat ze teveel zijn beginnen voelen, omdat er al die tijd nog een ander meisje op de achtergrond was. Een vriendin, of bijna vriendin. Dan negeren ze me ineens uit het niets en laten ze mij heel gekwetst, hopeloos en verward achter (in gevallen dat ik niet wist dat er al die tijd nog een ander was). Keer op keer, op keer, op keer kom ik dat tegen. Mijn eerste reactie is dus paniekeren als een jongen signalen begint af te geven dat hij me leuk vindt en op mijn gevoelens begint in te spelen. Ik laat ze liever niet toe en ben blij met die muur. Het is goed om je hart niet zomaar open te gooien, zonder dat je genoeg van iemand af weet. Een muur houdt pijn buiten en het is aan jouw om die zelf af te breken inderdaad, bij een persoon die genoeg bewezen heeft dat hij te vertrouwen is. Van mensen het voordeel van de twijfel geven, ben ik echter geen fan meer. Zodra ik een vertrouwde rode vlag zie tegenwoordig, zorg ik dat ik zo snel mogelijk wegren om de tumult te voorkomen ipv te genezen.

  Qua vriendschap uit noodzaak in echte vriendschap. Zeer zeker. Ik heb mensen waarmee ik nu bevriend ben, waarmee ik meteen een super goede klik had en we al bevriend waren na gesprek twee. Ik heb ook mensen waar het eerst totaal niet mee klikte, maar veel tijd samen door te brengen en veel samen mee te maken, schept ook een diepe band.

  3 jaar geleden
 • Samanthablaze

  Kan een vriendschap die eerst ontstaan is uit noodzaak, veranderen in een echte vriendschap?

  Ja, natuurlijk kan dat! Dat komt vaak genoeg voor, ook bij mij. Je gaat immers vanzelf meer en meer om elkaar geven, voor je het weet is een echte vriendschap ontstaan. Het is natuurlijk wel afhankelijk van wat jij in een vriendschap zoekt...

  3 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen