In my darkest hour
A place where there's no light
I'm trapped here in this nightmare
And there's no end in sight

Elles had het gevoel dat ze een déjà vu beleefde toen ze voor de sneaker store stonden. Ze had Sophie niet over haar droom verteld – die zou boos worden omdat ze blijkbaar dacht dat zij haar beste vriendin echt zoiets kon aandoen. Met haar verstand wist Elles heus wel dat het nergens op sloeg, maar die angst zat in haar lijf en ging op enkel bevel bij haar vandaan.
      Toch wilde ze die winkel niet in. Misschien raakte ze wel verstrikt in de herinneringen aan de nachtmerrie en draaide ze door. Ze wist alleen niet hoe ze haar angst onder woorden moest brengen. Ook niet toen Sophie vroeg of het wel goed met haar ging.
      ‘Ik droomde vannacht dat Nico achter me stond toen ik uit die winkel ging,’ gaf Elles toe. Ze hoefde Sophie niet te laten welke rol zij had gespeeld.
      ‘Hij doet z’n best maar.’ Sophie haalde haar schouders op. ‘Kom op, El. Ik ga niet ontkennen dat hij je een kutstreek heeft geleverd, maar ik herken je amper terug. Vroeger had je altijd een grote bek tegen hem en als hij plotseling achter je stond dan duwde je hem gewoon weg. Toen was je twáálf.’
      ‘Toen zag ik het echte gevaar nog niet in,’ mompelde Elles. Had Sophie gelijk? Was ze zo veranderd?’
      ‘Alles is nog precies hetzelfde. Toen uitte hij ook al loze dreigementen.’
      Elles dacht over haar woorden na. Ze wilde het graag geloven, maar het lukte niet.
      ‘Na die ene avond is alles veranderd, Soof. Mark heeft hem bijna vermoord. Denk je nou echt dat hij het risico neemt dat dat weer gebeurt als hij er niet zeker van is dat het de moeite waard is?’
      Sophie opende haar mond om te antwoorden, maar sloot hem daarna weer en zuchtte. ‘Hij spoort gewoon niet.’
      ‘Precies,’ beaamde Elles. ‘Vier jaar heeft hij op wraak gezonnen. Dat moet verder gaan dan één dreigement.’
      Sophie ging tegenover haar staan en keek haar recht aan. ‘Eerlijk, El? Ik denk dat dit genoeg voor hem is. Je bent jezelf aan het verliezen. Je ziet er afgetobd uit, gaat amper mee wat leuks doen en als je wel over straat gaat, kijk je alleen maar om je heen.’
      Elles kon Sophies blik niet verdragen en keek langs haar heen. ‘Dan speel ik zijn spelletje mee. Ik heb liever dat alles op deze manier blijft dan dat mijn nachtmerries werkelijkheid worden.’ Tranen prikten in haar ogen. Bibberend haalde ze adem. Nee, dit was niet de tijd om te gaan janken. Damn, ze miste haar twaalfjarige zelf. Toen had ze meer ballen gehad dan nu. Zonder morren was ze een slachtofferrol gaan spelen. Maar als Sophie gelijk heeft, dan kan hij nooit ver weg zijn. Anders kan hij er niet van genieten.
      ‘Kom.’ Sophie trok haar mee naar een koffietentje. ‘We gaan eerst wat warms drinken, met een flink stuk taart.’

Het was best een gezellige middag geweest. Toch was Elles blij dat ze weer op haar kamer was. De dingen die er gezegd waren bleven door haar hoofd spoken.
      Haar telefoon lichtte op. Ze pakte hem vast en opende het berichtje. Een onbekend nummer.


Hé. Kunnen we alsjeblieft praten? Ik weet dat je me haat, maar jij bent de enige die weet hoe ik me voel. Ik weet dat jij ook een bericht van hem hebt gekregen. Renate.

Elles slaakte een zucht. De gedachten aan haar voormalige vriendin bezorgde haar nog steeds buikpijn. Haar verraad had ervoor gezorgd dat ze iedere nieuwe vriend of vriendin wantrouwde en Elles wist dat dat de reden was dat ze sindsdien geen nieuwe mensen meer in haar leven had toegelaten. Maar nu haar eigen leven door haar angst werd beheerst, begreep ze voor het eerst hoe Renate zich al die tijd gevoeld moest hebben. Zij had destijds voor de makkelijkste weg gekozen. Elles had haar daarom gehaat. Nu voelde ze zich er misselijk door. Het voelde alsof ze Renate was geworden. En wie wist wat zij voor keuzes maakt als dit maandenlang voortsleepte? Misschien koos zij ook wel voor zichzelf. Voor rust in haar hoofd.

Goed. Ik kom eraan.

Reacties (3)

 • Duendes

  Ik ben heel benieuwd naar die Renate...

  3 jaar geleden
 • Vasya

  Meh, wat doet ze nu. Ik hoop maar dat het niet Nico is D:

  3 jaar geleden
 • SonOfGondor

  Wat is er toch precies gebeurd met Renate?

  3 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen