Foto bij IV. The Sister of...

***


‘Houd je dat aan?’ Jill keek me vragend aan. Ik wierp een blik op mijn kleding. Ik droeg een skinny jeans en een donkergroen T-shirt met de tekst: Today has been cancelled. Go back to bed.
‘Ja, hoezo?’ Ze zuchtte diep, greep mijn hand vast en trok me mee naar haar kamer.
‘Trek je shirt uit!’ Met een diepe zucht trok ik mijn shirt over mijn hoofd. Jill was haar kast ingedoken en pakte er vervolgens een donkerrood hemdje uit. Zie hield het voor mijn bovenlichaam, maar hing het vervolgens weer terug. Vervolgens pakte ze een grijs met wit gestreept cold-shoulder shirt.
‘Trek dit eens aan?’ Ik pakte het shirt van haar over en trok het over mijn hoofd aan. ‘Bijna klaar,’ mompelde Jill tegen zichzelf. Ze trok een la open die vol met sieraden lag. Na even rommelen pakte ze een ketting die ze bij me omhing.
‘Zo, nu zijn we klaar om te gaan,’ zei ze tevreden.
We liepen samen de trap af naar beneden, de woonkamer in. Onze ouders zaten op de bank voor de televisie.
‘Oh, kijk hoe prachtig mijn meiden eruitzien,’ glimlachte mijn moeder.
‘Vergeet niet, jullie gaan samen en jullie komen samen terug,’ herhaalde mijn vader nogmaals. Ik moest per se met Jill mee naar dit feest omdat we anders thuis moesten blijven. Het was of beide uit, of beide thuis. Vraag me niet waar mijn ouders deze belachelijke regels vandaan hadden. We waren 18 en gingen na de zomervakantie studeren, samen op kamers. Dan hadden ze helemaal geen zeggenschap meer op ons en kon Jill lekker alle feestjes af terwijl ik andere dingen deed.
‘Let’s go!’


***


‘Veel plezier,’ riep pappa ons nog na voor hij wegreed. We hadden geld gekregen voor een taxi naar huis, maar pappa had erop gestaan om ‘zijn meisjes’ naar het feest te brengen.
De muziek dreunde naar buiten en het stond vol met verschillende auto’s en fietsen. We liepen naar de voordeur en Jill duwde deze open. De muziek werd meteen nog harder.
‘Ik zie je wel weer als het feest ten einde loop. En hou anders je telefoon in de gaten,’ gilde Jill over de muziek heen. Vervolgens zag ze een vriendin van school en verdween de menigte in. Verdwaasd bleef ik achter. Wat moest ik hier nu op zo’n feestje. Ik kende helemaal niemand.
Voorzichtig baande ik me een weg tussen de mensen door en kwam uiteindelijk in de keuken uit, waar het hele aanrechtblad bezaaid stond met flessen drank en de keukentafel gebruikt werd voor een potje bierpong.
Ik pakte een plastic beker en vulde deze met water. Niemand leek mij te zien, dus liep ik snel verder. Overal was het druk, dus besloot ik naar boven te lopen. Er waren verschillende deuren. Om de klink van een deur zat een sok, dus deze liep ik snel voorbij. Ik bleef even luisteren voor de volgende deur voor ik deze opende. Het was een studeerkamer, met een enorme boekenkast. Vol bewondering liep ik de kamer binnen en bekeek de verschillende auteurs. Wat een collectie! Nadat ik boekenkast had bekeken nam ik plaats op de riante fauteuil en pakte het boek uit mijn tas. Met een tevreden glimlach sloeg ik het open en ging verder waar ik gebleven was.
Ik schrok op toen ik mijn telefoon hoorde afgaan. Ik haalde hem uit mijn broekzak en zag dat Jill me belde. Snel nam ik op.
‘Britt! Je moet nu naar beneden komen. Liam en Harry geloven niet dat ik een tweelingzus heb,’ gilde Jill door de telefoon.
‘Oké, ik kom eraan. Waar ben je?’
‘Wat?’ riep Jill terug. Ze kon me natuurlijk niet horen door de muziek beneden. Met een zucht hing ik op, voor ik de studeerkamer achter me liet en de trap afliep.
Eenmaal in de woonkamer ging ik op mijn tenen staan, maar ik zag nergens het blonde hoofd van Jill. Ik had geluk dat Jill wat groter was dan ik en vandaag op hakken liep, anders had ik haar nooit kunnen vinden. In de keuken had ik geluk, want ze stond tegen het aanrecht aan, met een biertje in haar hand. Een jongen had een arm om haar middel en de andere stond ook dicht tegen haar aan.
‘Brittie!’ riep Jill blij toen ze me in het oog kreeg. ‘Vertel ze even dat jij mijn tweelingzus bent,’ Ze keek me onschuldig aan met haar grote blauwe ogen.
‘Maar jullie lijken helemaal niet op elkaar,’ zei een van de jongens. Hij had gelijk. Jill had blond haar, blauwe ogen en meer het gezicht van mamma, terwijl ik met mijn bruine haren en groene ogen meer op pappa leek. Maar toch hadden we beide dezelfde neus en witte rij rechte tanden.
‘We zijn twee-eiig,’ probeerde ik uit te leggen.
‘Dat shirtje wat Britt nu aanheeft, heeft ze van mij geleend. Dat herken je toch wel?’
‘Ja, maar je kan dat ook aan een vriendin uitlenen en ons nu ontzettend in de zeik nemen,’ merkte een van de jongens op.
Ik zuchtte onhoorbaar. Ze zouden ons waarschijnlijk nooit geloven omdat ze mij simpelweg nog nooit hadden gezien.
‘Britt!’ Jill keek me met stralende ogen aan. ‘Heb je je identiteitskaart bij je?’ Ik glimlachte en viste het kaartje uit mijn broekzak. Jill deed hetzelfde met de hare.
Met een tevreden glimlach liet ik mijn kaart aan de jongens zien.
‘Dezelfde achternaam, geboorteplaats en verjaardag,’ grijnsde Jill triomfantelijk.
‘Damn it, je had je knappe zus best eerder mee mogen nemen,’ grijnsde een van de jongens en ik voelde hoe mijn wangen warm werden.
‘Harry, dat is mijn zus, als je haar iets aandoet…’ zei ze dreigend, en ergens was het fijn om te horen dat ze toch nog zo beschermend over me was.
‘Wil je een biertje?’ vroeg de jongen die Harry heette me.
Ondanks dat ik mijn hoofd schudde, drukte hij een biertje in mijn handen. De andere jongen en Jill waren ondertussen alweer in een knus onderonsje verzeild geraakt. Ongemakkelijk haalde ik een hand door mijn haren.
‘Ik ga even naar de wc,’ mompelde ik tegen niemand in het bijzonder, voor ik snel de keuken verliet. Ik hoefde absoluut niet te zien wat mijn zus allemaal met die jongen ging uitspoken. Het onaangetaste biertje liet ik ergens op een kastje achter. Ik duwde een deur open en stond in de achtertuin, waar het verrassend rustig was. Er stond een warmtelamp op het terras en ik nam plaats op het bankje. Ik trok de fleecedeken over mijn benen en glimlachte. Hier kon ik het wel een hele avond volhouden. Ik haalde opnieuw mijn boek tevoorschijn en ging verder waar ik gebleven was.


***


‘Daar ben je!’ Verbaasd keek ik op en zag Harry met een plastic beker in zijn hand staan. Ik keek om me heen, maar ik was de enige in de buurt.
‘Mag ik bij je komen zitten?’ Nog steeds wat verbaasd knikte ik. Harry nam naast me plaats en bekeek het boek dat ik in mijn handen had.
‘Wat lees je?’ vroeg hij nieuwsgierig.
‘Safe Haven van Nicolas Sparks,’ antwoordde ik. Ik deed mijn boek dicht, zodat ik hem de kaft kon laten zien.
‘Wil je niet binnen met de rest zitten?’ vroeg hij me vervolgens.
‘Nee, dat is niet echt mijn ding.’ Ik keek hem onderzoekend aan. ‘Waarom ben jij niet binnen met de rest?’
‘Ik had behoefte aan wat frisse lucht. En Jill en Liam waren samen naar boven verdwenen, dus…’
‘Oh, dat hoefde ik echt niet te weten,’ kreunde ik.
‘Oeps, sorry,’ grijnsde Harry onschuldig, wat een glimlach op mijn gezicht toverde.
‘Zit je ook bij ons op school?’ vroeg hij me toen. Ik knikte.
‘Jill en ik zitten niet bij elkaar in de klas, maar ik zit wel bij jullie op school. Ik ben alleen niet zo bekend in het populaire wereldje,’ zei ik schouderophalend.
‘Zonde, je zou er volgens mij prima inpassen,’ zei Harry, en ik probeerde de achterliggende gedachte van zijn opmerking te vinden. Tevergeefs. De jongen was niet te lezen.
‘Mag ik vragen waarom je eigenlijk bent gekomen als je hier een boek aan het lezen bent?’
‘Jill mocht alleen gaan als ik ook ging, dus werd ik meegesleurd,’ legde ik uit.
‘Waarom ga je niet met mij mee naar binnen, dan laat ik je zien wat er nu zo leuk is aan deze feestjes,’ stelde hij voor.
‘Ik denk dat ik liever gewoon hier blijf lezen, maar dankjewel voor het aanbod.’
‘Wauw, jij bent echt compleet het tegenovergestelde van Jill,’ grijnsde Harry. ‘Ik vind het leuk.’
‘Hoezo?’ vroeg ik verbaasd.
‘Jill is…’ Harry zocht duidelijk naar de juiste woorden. ‘Makkelijk in de omgang, spontaan, een flapuit. Jij bent juist een beetje mysterieus. Dat is sexy.’ Voor de tweede keer deze avond zorgde Harry voor rode wangen.
‘Sexy en schattig,’ verbeterde hij zichzelf toen hij mijn gekleurde gezicht zag. Opnieuw lag die grijns op zijn gezicht.
‘Vertel eens iets over jezelf.’ Harry keek me nieuwsgierig aan.
‘Er is niet zo veel te vertellen,’ zei ik schouderophalend. Nog steeds begreep ik niet wat Harry hierbuiten met mij deed, terwijl al zijn vrienden binnen stonden.
‘Natuurlijk wel. Wat is je grootste hobby, je passie?’
‘Dansen, ballet,’ antwoordde ik.
‘Wauw, dat had ik echt niet achter je gezocht. Dans je dan ook op spitzen?’ Ik knikte.
‘Wauw,’ was het enige dat Harry zei. Ik werd er bijna verlegen van.
‘Treed je ook op?’ ging hij geïnteresseerd door. Opnieuw knikte ik bevestigend. ‘Over een paar weken hebben we weer een uitvoering.’
‘En Jill?’
‘Vroeger deden we samen ballet, maar ze is overgestapt op streetdance.’
‘Hey pik!’ Een voor mij onbekende jongen stond in de deuropening. ‘We zijn eindelijk aan de beurt voor bierpong.’
‘Ik kom eraan,’ beloofde Harry de jongen, die vervolgens weer naar binnen verdween.
‘Weet je zeker dat je niet mee naar binnen wil?’ vroeg Harry me nogmaals.
‘Nee, ik blijf lekker hier zitten,’ verzekerde ik hem.
‘Nou, dan ga ik een potje bierpong winnen.’
‘Succes,’ glimlachte ik. Ik keek hoe Harry weer naar binnen liep en opende vervolgens mijn boek weer.


***


‘Britt!’ Ik keek op en zag Jill samen met de jongen, Liam, staan.
‘Ik ga met Liam mee naar huis, dus hier is het geld voor de taxi,’ zei ze terwijl ze me het geld overhandigde.
‘En pappa dan?’ vroeg ik verbaasd. ‘Dat is een probleem van morgen,’ wuifde ze het weg. Ik knikte langzaam, want ik wist dat ik haar nu toch niet tegen kon houden.
‘Dan zie ik je morgen.’
‘Tot morgen Brittie,’ glimlachte ze, voor ze samen met Liam het huis weer in verdween. Ik stond op en stopte mijn boek terug in mijn tas. Ik liep het huis weer in en zag dat het een stuk rustiger was dan eerder op de avond.
‘Britt!’ Ik draaide me om bij het horen van mijn naam. Harry zat op de bank in de woonkamer, een biertje in zijn hand.
‘Ga je naar huis?’
‘Ja, Jill en samen met Liam naar huis, dus ik kan nu ook gaan.’
‘Zullen we een taxi delen?’
Ik haalde mijn schouders op. Het maakte me niet echt uit. ‘Als je wilt. Alleen kom ik ook wel thuis.’
‘Ja, waarom blijf je niet nog gewoon even,’ bemoeide een van de andere jongens zich ermee.
‘Nee, ik ga naar huis. Fijn weekend jongens!’ Harry stond op en dronk het laatste beetje bier op. Vervolgens liep hij samen met mij naar buiten. Er stond al een taxi klaar. Ik trok de deur open en ging zitten. Harry kroop naast me op de achterbank.
Ik gaf mijn adres door aan de taxichauffeur en vervolgens vertelde Harry wat de eindbestemming was. De chauffeur zette de teller aan en vertrok.
‘Heb je je boek uit?’
‘Bijna,’ glimlachte ik.
Ik keek uit het raam en vroeg me opnieuw af waar de interesse in mij vandaan kwam. Waarom wilde hij een taxi met me delen? Ik was er zo aan gewend dat Jill de interessante zus was, de populaire. Zij werd nagekeken op straat, ik niet. Ik leerde, las boeken en stortte me op het ballet in plaats van op jongens.
‘Jij weet vast al wat je gaat studeren komend jaar,’ probeerde Harry het gesprek gaande te houden.
‘Medicijnen,’ antwoordde ik. ‘Jij?’
‘Ik weet het nog niet. Misschien rechten, maar fysiotherapie lijkt me ook erg leuk.’ Hij haalde zijn schouders op. Ik was verbaasd over deze keuzes, omdat ik hem toch niet zo slim in had geschat als hij was. Ik schaamde me voor deze gedachte.
‘Je hebt niet meer zo lang hè,’ zei ik met een glimlach.
‘Ik weet het,’ verzuchtte Harry. ‘Maar ik kom er wel uit,’ verzekerde hij me.
Opnieuw richtte ik mijn blik naar buiten, ook al viel er niet zo veel te zien in het donker.
‘Als ik je op een date vraag, zeg je dan ja?’ De vraag van Harry overviel me compleet.
‘Waarom zou je mij mee op een date vragen?’ vroeg ik oprecht verbaasd. Toch vleide de vraag me. Harry was een van de knapste jongens die ik kende en ondanks dat hij in het populaire wereldje zat, had ik hem nog nooit onaardig horen doen tegen anderen. Maar toch had ik het gevoel dat het nooit echt kon zijn. Dit gebeurde alleen in films, en het leven was nu eenmaal geen film.
‘Omdat je knap bent, slim, mysterieus en ook nog eens een combinatie van schattig en sexy. Ik zou bijna zeggen dat je de perfecte vrouw bent.’ Ik kon niet voorkomen dat ik in de lach schoot.
‘Werkt dit bij alle vrouwen die je probeert te versieren?’
‘Meestal wel ja,’ gaf hij voorzichtig toe, wat me opnieuw liet lachen.
‘Als jij er morgen, als je nuchter bent, nog steeds zo over denkt mag je het opnieuw vragen,’ beloofde ik hem, omdat ik ervan uitging dat hij dit morgen waarschijnlijk toch vergeten was. En als dat niet zo was... Misschien moest ik hem gewoon een kans geven en met hem op date gaan. Zo erg kon het toch niet zijn?
‘Mag ik dan in ieder geval je nummer?’
‘Zullen we dat ook voor morgen bewaren,’ glimlachte ik. Ik zag gelukkig dat we bijna thuis waren.
‘Hard to get, dat maakt je alleen maar leuker,’ grijnsde Harry. ‘Ik ga mijn best voor je doen, Britt, wacht maar af,’ beloofde hij me. Ik schudde lachend mijn hoofd. ‘Ik verwacht niet anders van je.’
De taxi stopte voor mijn huis en ik betaalde de taxichauffeur mijn deel van de rit.
‘Welterusten Harry,’ zei ik, voor ik de deur opende.
‘Slaap lekker Britt. Ik spreek je morgen!’


Ik post hoogstwaarschijnlijk zondag nog een shot en dan is de vakantie ten einde en kan ik niet beloven hoe snel er weer een nieuw hoofdstuk komt. Maar daarom heb ik ook voor losse verhalen gekozen, dan is het wachten hopelijk minder moeilijk! X

Reacties (1)

  • Niallerslove

    Ah hier zou ik zoooo graag een vervolg op lezen o:

    5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen