Dazai:

Totaal: 93/100


x Originaliteit: 20/20

Ik vind dit echt het beste verhaal tot nu toe. Het was gewoon geweldig. Romi out.

Oké, nee, ik zal mijn best doen om uit te leggen waarom ik het geweldig vond, want dat verdien je wel. Eerst en vooral... God, ik vind het zo goed dat ik niet eens wat er goed aan is. Oké, focus, Romi, originaliteit. Het was origineel (beste uitleg ever). Vooral dat einde. Ik zie vaak dat schrijver kost wat kost een goed einde willen, ook al is dat onmogelijk (want no way dat Florance gaat ontsnappen als ze misschien het enige mens op de planeet is). Jij hebt het heel realistisch aangepakt door haar toch terug in de handen van haar onderdrukker te laten belanden, en dat maakt het ook meteen origineel. Wat ik nog origineel vond, was dat ik het gewoon niet zag aankomen. Ik heb de hele tijd in de waan geleefd dat Laurance haar gemene stiefbroer was ofzo die haar continu pest, en dan blijkt Laurance gewoon een alien te zijn die haar heeft ontvoerd. Ik vind het altijd geweldig als ik op het verkeerde been word gezet, dus bedankt daarvoor. Daarnaast is het ook ontzettend origineel hoe je alle beschrijvingen hebt omgezet in functie van de alien. Iedere 'typische' beschrijving kreeg een alienachtig randje, geweldig! De namen zijn ook leuk verzonnen en de aliens ook, en dat was zowat alles wat ik wilde zeggen.

(Ik geeft eigenlijk nooit een 20 op originaliteit, maar ik kon het niet laten.)

x Spelling en grammatica: 13/15

Een koude windvlaag glijd langs mijn benen.

Dt-fout. Ik vind steeds minder dt-fouten in je inzendingen, dus goed bezig c: -2

(En je hebt geluk, want ik zat te veel in het verhaal om naar fouten te vissen en dit is de enige die er echt uit sprong.)

x Het houden aan de opdracht: 15/15

BAM. Dit was wat ik wilde! Je hebt goed veel aandacht besteed aan je wereld zonder het te forceren en voor de rest is ook alles perfect. You go (;

x De opbouw van het verhaal: 18/20

Mooi inleiding, die mooi overgaat in het effectieve verhaal! Ik weet nog dat ik de vorige keer heb aangehaald dat je niet echt naar iets opbouwde en dat er daardoor weinig actie/spanning in je verhaaltje zat. Ik vind het altijd heel leuk als mensen mijn advies opvolgen, want dit keer gebeurde er wel iets en had je een duidelijke climax. Dit is echt een mooi, op zich staand verhaal, dat mooi afgerond is. Het enige puntje van kritiek is dat ik haar keuze om te ontsnappen een beetje te 'plots' vond. Je had in principe nog 90 woorden om te besteden aan verklaren waarom ze net op dat moment besloot te ontsnappen, want ze was er al veel langer en volgens mij werd ze ook al vaker misbruikt. Dat deel kon dus net iets beter, en de inleiding misschien ook een tikkeltje korter, maar voor de rest was het echt prima!

x Geloofwaardigheid: 18/20

Je hebt heel veel aandacht besteed aan de wereld en de aliens die erin leven en ik vind dat het heel erg bijdroeg aan de geloofwaardigheid. Ik kon alles voor me zien en ik had ook geen vragen meer op het eind (behalve hoe het verder zou gaan met Florance, dus moest je ooit een vervolg maken, je weet me te vinden). Het enige wat me hier een beetje dwarszat, was dat Florance niet bang was op het moment dat de aliens hout kwamen halen. Je zei wel dat het kwam door Laurance' uiterlijk, maar ik denk toch dat een kind aan wordt gestoken door de angst van zijn/haar ouders en dat een normaal kind in die situatie gewoon in de kast was gebleven. Ik weet natuurlijk niet hoe oud Florance op dat moment was, dus het kan zijn dat ze net op die leeftijd was wanneer kinderen denken dat ze alles kunnen, maar ja, dat vond ik dus een beetje vreemd.

x Spanning: 9/10

De inleiding had iets compacter gekund, maar zodra Laurance in beeld kwam, werd het echt geweldig. Ik kon gewoon niet meer stoppen met lezen en ik was bijna op het eind en besefte toen opeens: 'Shit, ik had ook op grammaticale en spellingfouten moeten letten!' Ik denk dat dat meer dan genoeg zegt over hoe spannend je verhaal was, haha (;


Richonne:

Totaal aantal punten: 92/100


Originaliteit 19/20

Dat was eens wat anders! Erg leuk gedaan, met de nieuwe planeet en het nieuwe ras. Ook de relatie die zij hebben met mensen heb je zeker leuk gedaan. Ik zie al helemaal voor me hoe Laurance eruit ziet en eerlijk gezegd krijg ik daar wel een beetje de kriebels van. Die tong, ieuw! Sowieso is alles aan Laurance ieuw. Het is gewoon een viespeuk, maar wel goed neergezet.

Spelling en Grammatica 14/15

ouderwets service tevoorschijn – Ik denk dat je hier ‘servies’ bedoelt. Deze fout kom daarna nog een keer terug.

Het houden aan de opdracht 15/15

Niets op aan te merken. Je omschrijft je wereld heel goed en legt het er niet te dik bovenop. Het is veel informatie zonder dat het té is. Het past perfect in het thema en met het woordenaantal zit je natuurlijk ook goed.

De opbouw van het verhaal 18/20

Het eerste deel van je verhaal begint ietwat traag. Het is zeker goed geschreven, maar net iets korter had misschien wat beter geweest. Zodra er wat meer tempo in komt gaat het ook hard en dan niet in de negatieve zin. Het tempo zit er lekker in en je bouwt heel goed op naar het einde. Ik vond het erg spannend dat ze weg liep maar eigenlijk nog leuker dat het haar op het einde niet lukte. Daarmee heb je namelijk nog een cliché ontweken. Super gedaan!

Geloofwaardigheid 18/20

Omdat je met aliens en een nieuwe planeet werkt is het natuurlijk extra lastig om alles geloofwaardig over te laten komen. Toch heb je dit heel goed gedaan. Er kwamen namelijk niet echt dingen in voor die totaal niet zouden kunnen of toch echt een uitleg nodig hebben. Dat jouw alien paars is met drie ogen kan prima, want dat is nu eenmaal zo op die planeet. Dat is ook het voordeel van het creëren van een nieuwe planeet. Op aarde zou ik daar alweer veel meer moeite mee hebben, bijvoorbeeld. Dat brengt mij op het volgende: jouw mens, Florance. Is de planeet van Laurance zo gelijk aan de aarde? Kan zij daar zomaar overleven? Qua zuurstof, voedsel, water en al die basisdingen? Misschien ben ik zo’n type die op die details let, maar dat vroeg ik me toch wel af.

Spanning 8/10

Ja, goed gedaan! Op je ietwat trage start na zat er lekker veel spanning in! Top!

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen