Dazai:

Totaal: 47,5/100


x Originaliteit (zombie(s)): 10/20

En de prijs voor de origineelste manier voor het ontwijken van de setting gaat naar... :') Echt serieus, een 10/10 voor hoe jij de zombies hebt ontweken. Eigenlijk vind ik het wel geniaal dat je het durft, maar ik moet natuurlijk wel streng blijven. Ik zei dat de opvatting van de zombies vrij was, maar dat wel duidelijk moest zijn dat het over zombies ging. Langs de ene kant vind ik het zeer origineel hoe je de zombies hebt weten te ontwijken (maar toch niet helemaal), maar langs de andere kant heb ik ook zoiets van: waar zijn mijn zombies? Ik weet het niet helemaal. Ook omdat Mev technisch gezien wel door kan gaan als een figuurlijke zombie (omdat hij heel mager is en zo). Je maakt het me echt heel moeilijk, hoor, want in feite is het wel origineel, maar het steekt toch dat het niet echt zombies zijn (dus ik hoop dat je mijn score kunt begrijpen).

x Originaliteit (verhaallijn): 5/10


Goh, en dan de verhaallijn... Ik vind het vrij moeilijk, want langs de ene kant zie ik wel een paar clichés terugkomen, maar het feit dat je zelf de moeite hebt genomen een organisatie en hun motieven te verzinnen, dat is wel weer leuk. Toch mis ik die 'wow'-factor. Ik had in het verhaal op geen enkel moment het gevoel dat het iets was wat ik nog nooit eerder had gezien. Een organisatie die rebelleert tegen een andere organisatie en daarvoor het hoofdpersonage nodig heeft? Het is niet echt een verfrissend idee, en dat is best jammer.

x Personages: 9/15


Je personage is een jongen, maar toch had ik het gevoel dat het een meisje was, dat is al één ding dat niet echt klopt. Ook kon ik me je personages niet echt voorstellen, ze waren niet echt beter uitgewerkt dan de personages uit je vorige opdrachten. In feite vond ik je personages uit je vorige opdracht zelfs beter uitgewerkt, en dat vind ik toch ontzettend jammer. Je personages missen vooral diepgang, en daarnaast ook iets wat 'eigen' is aan het personage, iets waardoor je denkt: 'Ja, dit is nu eens echt typisch personage x.' Roran vond ik nog wel oké uitgewerkt, omdat je wist wat je van hem kon verwachten, maar het is een makkelijk type: de jongen die je hoofdpersonage altijd afsnauwt. Warren vond ik er te weinig in voorkomen om echt een idee te krijgen van zijn persoonlijkheid, het enige wat je over hem te weten komt, is dat hij TNG wil bestrijden, maar... hoe is hij? Je hoofdpersonage, geschreven in de ik-vorm, kwam het meest voor in het verhaal, maar ook bij hem had ik niet echt het gevoel dat ik hem op het einde kende. Ik denk dat je meer punten had kunnen scoren als je iets dieper was ingegaan op de gevoelens van je hoofdpersonage, en als je iets meer had gefocust op het gedrag van de andere personages - of tenminste op hoe je hoofdpersonages hun gedrag interpreteert.

x Spelling en grammatica: 0,5/10

Waarom ik ja heb gezegd. Dat weet ik ook niet.

Ik zou hier een komma zetten, want die 'waarom ik ja heb gezegd' is geen zin op zich. Je kunt het ook aanpakken door er bijvoorbeeld een vraagteken te zetten, dan gaat het wel. -0,5

'Mev liggen!' Schreeuwt Roran ineens.

Komma + kleine letter. -1

'Het is gevaarlijk om te dag dromen in deze tijden, Mev.'

Dagdromen is aan elkaar vast. -0,5

Op de zijkant staat ik grote witte letters: THG.

Waren ze fan van The Hunger Games? :') Ik denk dat het TNG moet zijn, haha. -1

'The Next Generation.' fluister ik.

--> 'The Next Generation,' fluister ik. -1

'Wat the f..' mompel ik.

Dit is echt een minuscuul foutje, maar er moeten drie puntjes. -0,5

'Waar zijn we.' Fluister ik.

--> 'Waar zijn we?' fluister ik.
Voor een foute directe reden trek ik maar één keer een punt af, maar je vergeet hier ook een vraagteken, dus -1

Roran schut zijn hoofd.

Schudt*
Au, mijn ogen :') -2

Ik weet niet hoelang we lopen, waarschijnlijk amper 5 minuten ik ben slecht met tijd, maar op een gegeven moment schijnt licht ons tegemoet.

Er zijn een aantal dingen mis met deze zin, ik zou ervan maken:
Ik weet niet hoelang we lopen, waarschijnlijk amper vijf minuten - ik ben slecht met tijd -, maar op een gegeven moment schijnt er een licht op ons. (tegemoet schijnen vind ik een vreemde uitdrukking) -1

Jij mijn jongen. Jij bent bijzonder.

--> Jij, mijn jongen, jij bent bijzonder. -1

x Opbouw van het verhaal: 6/10

Ik heb het gevoel dat het allemaal heel goed uitgedacht is in je hoofd, maar in het verhaal zelf vind ik het een beetje te warrig overkomen, waardoor er soms wat gaten zitten. Jouw grootste valkuil is (en ik denk dat je je die vraag zelf ook wel hebt gesteld): 'Waarom Mev?' Waarom is Mev nu in hemelsnaam nodig? Ja, Warren denkt dat hij dapper is, maar er zullen wel meer dappere mensen zijn, zeker? Daarnaast: Waarom was Mev TNG aan het bespieden? Hoe is Warren te weten gekomen dat Mev die stelling heeft omgegooid? Waarom werd precies Roran erop uitgestuurd om Mev op te halen (of had dat geen reden?), en wat was zijn hele rol in het gebeuren? Daarnaast (en dit heb ik bij een van je vorige opdrachten ook al gezegd) gebeurde er niet veel in je verhaal. Opnieuw was er weinig tot geen spanning/actie aanwezig. Ja, ze waren continu in gevaar, maar ik voelde het gevaar niet. Je bouwde wel op naar het moment waar ze Warren zouden zien, maar je had beter opgebouwd naar iets... spannender, denk ik.

x Het houden aan de opdracht: 8/20

Ik denk wel dat je het voelde aankomen...
x Sci-fi: Ja
x Binnen het woordenaantal: Ja
x Zombies: Helaas, nee
x Personages: Ondermaats
x Tragedie: Ja
x Kluns: Ja (hier wel m'n complimenten voor)

Toch lag er bij deze opdracht heel veel nadruk op de personages, en ja, we mogen niet vergeten dat je de kern van de opdracht (zombies) in feite een beetje hebt genegeerd.

x Spanning: 9/15


Ja, zoals ik al zei: de spanning mist een beetje. Dit komt vooral omdat het gevaar uitblijft. Ik voel de angst van je hoofdpersonage niet (misschien omdat ie zo'n kluns is). Maar dan nog... In tegenstelling tot je vorige inzending voel ik niet de drang om verder te lezen, en dat is jammer, want ik heb gezien dat je het kunt. Misschien verwacht ik wel een beetje te veel, maar ik weet bijna zeker dat je dit eigenlijk veel beter had gekund. Je zei wel dat zombies niet jouw dada waren, maar aangezien je ze toch professioneel hebt ontweken... :')


Tilikum:

Totaal aantal punten: 49/100


Originaliteit (zombies) 8/20

Ik heb heel erg het gevoel alsof er iets is misgegaan in de communicatie. Ik mis zombies! Waar zijn ze? Op het eind blijkt dat het een groepsnaam is? Maar… dan gaat het dus niet over werkelijke zombies maar gewoon een titel. En het staat ook niet centraal in je verhaal. Dat was ook niet helemaal de opdracht, maar toch moest het over zombies gaan. En ze zitten er ook wel in… maar… jeetje, je maakt het me hier wel lastig, hoor. Uiteindelijk kan ik je toch niet al te veel punten geven, omdat dit geen zombies zijn, maar het gewoon een titel is.

Originaliteit (verhaallijn) 5/10

Het is leuk, maar daar is eigenlijk ook alles mee gezegd. Er springt niets uit, het voelt redelijk veilig en vaag origineel. Ik denk dat dit het soort verhaal is wat je wel graag leest in je vrije tijd maar ook zonder moeite weg kan leggen als je iets anders moet doen. Het is dus heel gemiddeld. Niet bijzonder nieuw, maar ook niet vreselijk cliché.

Personages 8/15


Ook hier ben ik niet helemaal tevreden. Er zijn drie personages, dat wel. Maar de bedoeling was om echt te focussen op de inhoud van de personages en dat mis ik. Ik vind Mev, als hoofdpersoon, nog erg magertjes. Roran is iets beter, maar omdat Mev hem eigenlijk niet kent, leren wij hem ook niet kennen. Er wordt veel gepraat, maar niet ingegaan op wie ze nu eigenlijk zijn. En Warren zit er jammer genoeg te kort in om echt indruk te maken.

Spelling en Grammatica 3/10

Waarom ik ja heb gezegd. Dat weet ik ook niet. -> Tussen deze twee zinnen hoort een komma, geen punt.
Nou Fuck die volgende generatie! -> Hier hoort een komma tussen ‘nou’ en ‘fuck’ en ‘fuck’ is met een kleine letter.
'Mev liggen!' Schreeuwt Roran ineens -> Eigenlijk weer hetzelfde verhaal. Tussen ‘Mev’ en ‘liggen’ hoort weer een komma. Lees je verhaal goed na! Het helpt om het hardop te lezen, dan hoor je eigenlijk bijna vanzelf of er wel of geen komma hoort.
THG -> Als het gaat om The Next Generation dan moet dit TNG zijn en niet THG.
staat ik grote -> staat in grote
Je maakt eigenlijk heel vaak dezelfde fouten als het gaat om komma’s. Vergeet niet je verhaal goed door te lezen!

Opbouw van het verhaal 5/10

Je verhaal loopt verder wel goed. Er zit tempo in en er is actie en interactie. Toch zijn er nog een heleboel losse eindjes. Dat je in een inzending van max. 1500 woorden losse eindjes hebt is natuurlijk niet vreemd, maar nu is er eigenlijk nog niet veel duidelijk. Mev gaat het verzet in en daar werk je naartoe. Maar dan…? In mijn ogen begint het verhaal dan pas net.

Het houden aan de opdracht 9/20

Het belangrijkste onderdeel van deze opdracht miste en dat kost je een hoop punten. Ik ben gewoon niet tevreden over de zombies. Ik denk dat het beter was geweest als je vanaf het begin al had gesproken van een de rebellen genaamd de Zombies. Als je ze meer had benoemd waren ze veel meer een onderdeel geweest van het verhaal. Nu is het een kleine bijzaak en nog twijfelachtig ook. Je personages zelf zijn ook niet echt voldoende uitgewerkt. Voor de rest doe je het wel goed, maar dit zijn gewoon belangrijke punten.

Spanning 11/15


Er zat zeker wel spanning in je verhaal, maar het was misschien niet helemaal goed verdeeld. Je had een hele mooie kans om midden in de actie te starten, maar die kans pak je net niet. De spanning komt later wel weer terug, maar ik zit niet op het puntje van m’n stoel.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen