De toekomst is altijd één groot vraagteken geweest, en dat maakt het akelig, maar wat het nog akeliger maakt, is dat jij dat vraagteken deels in de hand hebt, en dat jij ongeveer kunt bepalen waar jouw grote vragen stranden. Zo werkt het altijd, je maakt keuzes en die keuzes leiden tot een bepaald resultaat. Sommige keuzes zijn groter dan anderen – zo is je reisbestemming voor deze vakantie net iets belangrijker dan welke outfit je vandaag zal aandoen om eens lekker heel de dag binnen te zitten. En je hebt ook Keuzes – Keuzes met een hoofdletter. Keuzes die je leven bepalen. Keuzes zoals je studiekeuze.

Als leerling in het laatste middelbaar sta ik op het punt om te beslissen waar ik met mijn leven naartoe wil. Wat ga ik studeren? Voor sommigen lijkt de vraag misschien simpel of voor de hand liggend, maar hoe meer je erover nadenkt, hoe moeilijker het wordt. Je studiekeuze bepaalt je job, een job die je misschien wel vijfenveertig jaar moet uitoefenen. Het is niet meer dan logisch dat het een keuze is die je goed in overweging neemt.

Maar dan nog. Hoe lang ik erover nadenk, hoe meer twijfels er komen. De grootste twijfel van allemaal: is dit wel iets voor mij? De angst dat ik zal eindigen met een studie die me geen geluk zal brengen wordt met de dag groter. Dat grote vraagteken dat zich de toekomst noemt… ik zou willen dat ik het kon ontleden tot in de kleinste details, zodat ik mezelf zou kunnen behoeden voor een foute keuze.

Helaas kunnen we geen blik werpen in de toekomst, en kan ik alleen maar hopen dat ik de juiste weg uitvaar met de keuzes die ik maak. Er ligt een hele weg voor mij open – een heel nieuw leven. En ik ben vastberaden om er het beste van te maken.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen