Matthieu wierp haar een zenuwachtige blik toe. Een zweetdruppel gleed over zijn slaap naar beneden.
      ‘Uh, vind je… vind je het goed als ik hier vanavond even op mijn gemak naar kijk?’
      Lolita aarzelde. Het boekje betekende veel voor haar. Ze geloofde niet dat deze jongen iets kwaads in de zin had, maar toch vond ze het moeilijk om zoiets waardevols uit handen te geven. De expressie in zijn ogen was er haast een van wanhoop. Hij voelt zich totaal niet op zijn gemak bij mij.
      ‘Goed,’ gaf Lolita toe. Waarschijnlijk kon hij zich beter concentreren als hij niet in de buurt was. ‘Het is een dagboek van mijn vader. Hij… hij is een paar jaar geleden verdwenen. Doe er alsjeblieft voorzichtig mee.’
      Matthieus mond zakte een eindje open. Zijn wenkbrauwen kropen iets dichter bij elkaar. Zijn hele lijf vertolkte de gedachten in zijn hoofd. Ze probeert me niet in de zeik te nemen. Dit is echt belangrijk.
      ‘Ik kom morgen voor schooltijd langs, goed?’
      De jongen mompelde iets wat Lolita maar als toestemming beschouwde.
      Ze begreep dat ze beter kon gaan. Ze zei hem zachtjes gedag en verliet de kamer. Hij volgde haar niet toen ze de trap afging, niemand zag haar vertrekken.
      Nee, dat was niet helemaal waar. Toen ze de deur achter zich dichttrok, hoorde ze een verbaasde kreet.
      ‘Lola? Wat doe jij hier?’
      Lolita draaide zich om, al wist ze meteen wie haar riep. Bella was de enige die haar stug Lola bleef noemen, ongeacht alle keren dat Lolita haar had gevraagd dat niet te doen.
      Ze liep het tuinpad uit. Lola was net uit de auto gestapt, de portier bij de achterbank stond nog open. Het meisje vergat de deur dicht te doen en stak de straat over. ‘Wat doe jij hier?’ herhaalde ze, een achterdochtige blik op het huis werpend.
      ‘Ik liep vast met mijn huiswerk.’
      De leugen was eruit voordat ze erg in had. Haar wangen kleurden rood toen ze dat besefte. Was het makkelijker om te liegen tegen iemand die daar zelf geen enkele moeite mee had?
      Bella trok afkeurend haar wenkbrauwen op. ‘Hij heeft een heel ander vakkenpakket dan jij.’
      ‘Nou… dat betekent toch niet dat hij me niet kan helpen?’ Het kwam er allesbehalve overtuigend uit. Ze haalde diep adem. ‘Oké, het was geen huiswerk. Ik kan het je gewoon nog niet vertellen, oké? Het is een… verrassing.’
      Over drie weken was Bella jarig. Als ze ergens dol op was, dan waren het verrassingen. Haar ogen begonnen dan ook te glimmen en ze klapte verrukt in haar handen.
      Dat zou wel anders zijn als ze de waarheid wist. Bella was in een hoop dingen goed, maar dingen voor zichzelf houden als haar dat nadrukkelijk gevraagd was, was daar niet een van. Als ze haar vriendin vertelde over haar vondst, wist de hele school er morgen van af.
      ‘Ik was maar even binnen. Hij, eh, voelde zich niet erg op zijn gemak, maar hij kan me helpen. Met… datgene.’ Ze glimlachte scheef. ‘Maar waar ben jij geweest?’
      ‘Bij mijn oma.’ Bella’s blik werd somber. ‘Maar het ging niet zo goed met haar. Ze was erg in de war en deed vooral heel kribbig.’
      Lolita legde een hand op haar schouder. ‘Wat rot. Heb je soms zin om een film te kijken?’
      ‘Ja!’ Meer hoefde er niet gezegd te worden. Bella pakte haar hand vast en trok haar de straat over. Een kwartier later zaten ze samen op Bella’s bed, met een bult kussens in hun rug.

De film liep bijna op zijn einde toen ze door sirenes en zwaailichten werden opgeschrikt. In eerste instantie besteedden beide meiden er niet zo veel aandacht aan, totdat het geloei bleef aanhouden en het blauw door de gordijnen heen knipperden. Ze stonden beiden op om door het raam te kijken.
      Er stonden een politiewagen en een ambulance voor de stoep. Alle zuurstof werd uit de kamer weggezogen toen Lolita zag dat de voordeur waar ze aan het begin van de avond voor had gestaan, openstond.



Reacties (3)

 • Grace

  oh nee oh nee oh nee!
  Laat het niet té ernstig zijn, al betwijfel ik dat een beetje met die zwaailichten ):

  4 jaar geleden
 • Vasya

  Misschien was die arme jongen zo van slag dat hij er spontaan hartfalen van kreeg :')
  Ik ben wel benieuwd wat er aan de hand is c:

  4 jaar geleden
 • SonOfGondor

  Nee neee neeee, als Matthieu nu dood is, dan...

  Ik heb geen goede bedreigingen hier

  4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen