Foto bij Hoofdstuk Vijfenvijftig - Documentary

Utrecht, Nederland, 1999

'Nee! Heeft ze dat echt gezegd?' siste Lisa naar Sophie, die voor haar in de klas zat. Sophie draaide zich om en knikte.
      'Niet te geloven, hè?' Lisa was het daarmee eens.
      'Ik hoop voor haar dat ze zich er snel uit weet te lullen.' Sophie grinnikte even, maar draaide zich na het horen van de stem van hun docent snel om.
      'Dames en heren, omdat het natuurlijk het einde van het jaar is, heeft niemand meer zin om opnieuw de stof over de Koude Oorlog door te nemen,' Iedereen zuchtte inderdaad hard, maar niet té hard, omdat ze al verblijd doorhadden waar Mevrouw van Dijk op doelde. 'Heb ik besloten om vandaag een documentaire met jullie te kijken.'
      'Yesss.' Een paar stille kreten gingen de klas door. Iedereen was compleet gaar door de toetsweek die ze vorige week hadden gehad, en iedereen was allang klaar voor de vakantie.
      'Wel een interessante, hoop ik?' vroeg Sophie gelijk.
      'Natuurlijk wel geschiedenis gerelateerd.' Sophie rolde even met haar ogen maar lachte. 'Maar alsnog van zeer recent.' ging Mevrouw van Dijk verder. 'VICE is een zeer nieuwe news-outlet, maar een van hun eerste documentaires die vorige week op TV werd uitgezonden leek mij perfect om met de klas te kijken.' Ze reed de TV naar het midden van de klas en haalde een videoband tevoorschijn die ze in de recorder stopte.
      'Waar gaat hij over?' vroeg Lisa.
      'Dat zien jullie wel.' Het beeld stond even op ruis, maar daarna was het VICE-logo te zien.

Er kwam een meisje in beeld, maar het duurde even voordat de camera scherp werd gesteld op haar gezicht. Ze leek naar iemand achter de camera te kijken.
      'Da?' Het werd ondertiteld: Ja?. Sophie vroeg zich af welke taal ze sprak. Russisch? Het meisje knikte, waarna ze in de camera keek. Alles wat ze zei werd ondertiteld. Ze sprak geen Russisch.
      'Mijn naam is Ana, ik ben 23 jaar oud en ik woon in Sarajevo in Bosnië-Herzegovina.' Ze had een brede glimlach op haar gezicht, terwijl een deuntje begon te spelen. Sophie herkende het nummer niet, maar vond het wel leuk klinken. Een compilatie van beelden van Sarajevo begon. Sophie had de stad nog nooit bezocht, maar het zag er gemoedelijk uit. De beelden van slechts Sarajevo veranderden van beelden van Ana in Sarajevo, terwijl een voice-over van haar stem doorging.
      'Ik woon boven Café Meta in een klein appartement samen met mijn zus Esma, mijn broer Andrej en mijn vriend Gabriël.' Het café kwam even in beeld, maar de compilatie was snel gemonteerd en het beeld van Ana die op een plein door een groep opvliegende duiven heen rende was veel vermakelijker. 'Ik studeer Internationaal Recht aan de Universiteit van Sarajevo, en ik werk in een heel lief klein koffie barretje.' Ze kwam in beeld terwijl ze vertelde, ze lachte erbij. 'In mijn vrije tijd doe ik soms dingen met muziek, maar... Niet heel veel.' Ze was even stil. 'Maar alles is pas laat begonnen... Voor mij dan. Ik ben al 23 maar zit pas in mijn eerste studiejaar.' De muziek galmde langzaam weg, op een manier die Sophie maar verontrustend aanklonk. Het beeld viel ook stil, gefocust op Ana. Ze zat ergens buiten op een bankje onder een boom, in een park waarschijnlijk. Eerst keek ze naar de grond, maar daarna in de camera. Dit keer sprak ze niet haar eigen taal, maar Engels.
      'My name is Ana, and I am a victim of the Bosnian civil war. This is my story.'

Hoi! (: Ik heb gekozen voor een soort aparte manier om verder te gaan met deze story (er komt wel een einde aan ja, maar nog even niet!). Om de nasleep van de oorlog te beschrijven heb ik gekozen om soms een hoofdstuk vanuit Ana of Esma te schrijven, en soms een hoofdstuk vanuit een documentaire die over Ana gemaakt zou zijn. Dit idee zit echt al ontiegelijk lang in mijn hoofd, en ik ben erg visueel ingesteld dus zo heb ik het ook proberen op te schrijven, hehe. Laat een reactie achter, daar word ik heel blij van (:


Reacties (5)

 • Fennec

  hehe, cheeky!

  4 jaar geleden
 • EvaSalvatore

  Hello hello! Na een helehoop dreigmelding van mijn zus (lees heronwhale) dat ik dit verhaal echt moest gaan lezen. Dat heb ik gedaan en nu ben ik verslaafd! Kan niet wachten op meer!!!!! X

  4 jaar geleden
 • xxJennyxx

  Gaaf idee

  4 jaar geleden
 • katl1

  Ik dacht echt al dat dit de epiloog was ofzo...
  MAAR SNEL VERDER PLEASE
  Ik ben echt benieuwd!

  4 jaar geleden
 • Heronwhale

  Omgomgomgomgomgomgomgomgomgomgomgomg ik was bang dat dit t einde zou zijn. Dit met die documentaire is wel echt heel mooi! Pleaspleasepleaaaaaaase snel verder! Ik ben benieuwd wat hun reactie is, ik zou namelijk keihard gaan huilen in de klasxD

  4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen