Het resultaat van hun gebundelde kookkunsten beviel hen erg goed en ze aten er zoveel van als ze op konden. Na alles opgeruimd te hebben, gingen ze weer terug naar Lucas’ kamer. Gideon liet zich op zijn bank vallen en wreef tevreden over zijn buik. ‘Die toevoeging van jou was een erg goed idee, zeg!’ prees hij Lucas, die meer van kruiden leek te weten dan hij op het eerste gezicht had laten blijken. ‘Het smaakte anders dan ik gewend was, maar het gaf het gerecht wel een erg aangename twist.’
‘Dank je wel,’ zei Lucas blozend, die het nog best spannend vond om complimentjes van Gideon te krijgen. Hij kon er sowieso nooit zo goed mee overweg, laat staan dat ze gegeven werden door de jongen die hij leuk vond.
Ze kletsten nog over vanalles en nog wat, toen plots de deurbel ging. Op dat moment besefte Lucas zich dat hij compleet vergeten was Gideon te vragen of hij het goed vond dat zijn beste vriend ook nog even langs kwam.
‘Oh, ja, shit, Stefan wilde je ook nog graag leren kennen en hij heeft zichzelf dus uitgenodigd. Ik hoop dat je het niet erg vindt?’ Om de gene wat te verminderen, liet hij het iets meer aan Stefan hangen dan het eigenlijk was. Ondanks dat hij zelf gevraagd had of hij langs mocht komen, had Lucas hem daartoe wel de toestemming gegeven.
‘Geen probleem hoor!’ zei Gideon tot Lucas’ geruststelling en zover hij het van hem af kon lezen, leek Gideon het daadwerkelijk niet erg te vinden en was het geen voorwendsel.
Gauw liep hij naar de voordeur zodat Stefan niet te lang hoefde te wachten. Als het in ieder geval Stefan was en niet een huisgenoot zonder sleutel of een ander persoon. Gelukkig stond inderdaad zijn blonde vriend voor de deur en hij kwam gauw binnengestapt.
‘Wat een rotweer is het. Waarom ben ik gaan fietsen?’ mopperde hij, maar zijn gezicht stond verder wel redelijk vrolijk. Zijn zin om Gideon te ontmoeten overheerste blijkbaar zijn haat aan regen.
‘Ik heb daadwerkelijk geen idee. Normaal ga jij regen uit te weg.’ Zelf maakte Lucas zich er meestal niet zo druk om. Als het regende en hij had geen paraplu of iets bij, dan werd hij maar nat. Vooral als hij dan op weg naar huis was, maakte het hem maar weinig uit. Daar kon hij zich toch weer opfrissen en droge kleding aantrekken.
‘Klopt, maar het leek erop dat het droog zou blijven. Tot het halverwege plots begon te regenen. Tja, toen moest ik door tot ik bij jou was.’
‘Ah, gosh, als je wilt heb ik wat droogs voor je.’ Het was vrij normaal dat de twee vrienden elkaar kleding leenden als één van hen nat bij de ander was aangekomen. Ze waren ongeveer even groot en ondanks dat de kleding van de ander soms net wat te strak of te los zat, ging het wel tot hun eigen kleding droog was.
Tot zijn verbazing sloeg Stefan het aanbod af. ‘Zolang ik mijn jas maar ergens kan drogen, is het in orde.’ Verbaasd trok Lucas een wenkbrauw op en Stefan kwam dichterbij staan zodat hij in zijn oor kon fluisteren.
‘Lijkt me een beetje ongemakkelijk met Gideon erbij,’ zei hij zachtjes, wetend dat je vanuit Lucas’ kamer de mensen kon verstaan, als je in de gang te hard praatte. Al helemaal met de deur open.
‘Oh, ja, je hebt misschien gelijk,’ antwoordde hij nog zachtjes, om vervolgens de jas van zijn vriend over te nemen en zijn kamer binnen te lopen.
‘Gideon, dit is Stefan, mijn beste vriend,’ stelde hij hem voor en Gideon kwam overeind om hem een hand te geven. Ondertussen hing Lucas de jas over zijn bureaustoel.
‘Leuk je te ontmoeten,’ zei Gideon erop en gaf Stefan een hand.
‘Dat is wederzijds,’ antwoordde Stefan daarop en hij grijnsde. ‘Al vanaf het moment dat Lucas vertelde dat hij een date had, was ik zeer nieuwsgierig.’
‘Oh, waarschuwing, hij is een stalker,’ zei Lucas en Stefan keek hem verontwaardigd aan.
‘Waar was dat nu weer voor nodig!?’ riep hij uit, semi-boos, maar Lucas wist dat hij ook deels toneel zat te spelen.
‘Gideon waarschuwen voor het geval jij opeens opduikt, als we afspreken,’ zei Lucas droogjes, maar ondertussen moest hij wel zijn best doen om zijn gezicht in de plooi te houden.
Even blikte hij naar Gideon, zich afvragend wat hij dacht van de hele vertoning tussen hem en Stefan. Hij zat relaxed achteruit geleund, grijnzend te kijken naar hoe de twee beste vrienden zaten te kibbelen.
‘Dan ben ik nu inderdaad voorbereid voor het geval dat gebeurt,’ zei hij er uiteindelijk op, een spoor van een glimlach nog steeds aanwezig.
‘Ik zweer hierbij dat ik jullie niet ongewild kom stalken,’ zei Stefan plechtig met zijn hand op zijn hart. Lucas kon zich niet meer inhouden en barstte in lachen uit. Ook Gideon lachte en voor één ieder die op dat moment was binnengekomen, had het op een gezellige boel geleken.
‘Ik hou je daaraan, Stefan!’ wist Lucas uiteindelijk uit te brengen. De lachbui was nog wel sluimerend aanwezig en zou elk moment kunnen terugkomen als daar de gelegenheid toe gegeven zou worden.
‘Ik ben benieuwd naar wat je zou doen als ik mijn woord breek,’ merkte Stefan op. Lucas vermoedde dat hij een poging deed tot hem uitdagen om een gevat, maar gek antwoord te geven. Alleen wilde hij juist proberen de rust weer een beetje terug te laten keren. Keten met Stefan was heerlijk om te doen, maar hij deed dat liever als hij alleen met hem was. Gideon moest een niet al te rare indruk van hen twee samen krijgen.
‘Ik heb nu nog geen idee. Maar geloof me als ik zeg dat mijn wraak zoet zal zijn.’ Hij hoopte dat Stefan er nu mee zou stoppen, ondanks dat er ergens wel een uitdaging in zat. Hij had pech.
‘Nu maak je me toch wel erg nieuwsgierig.’ Maar Lucas had er geen zin meer in en probeerde hem subtiel af te kappen.
‘Nee, gewoon niet proberen.’ Stefan keek beteuterd, maar begreep de hint wel, dus stopte hij met Lucas verder uitdagen.
‘Stefan, wat voor studie doe jij eigenlijk?’ vroeg Gideon om de stilte die er gevallen was te doorbreken.
‘Economics and business economics, oftewel gewoon economie. Maar ze houden er nog wel eens van om het een wat chiquer klinkende naam te geven. Hoewel, het is een engelse studie.’
‘Aah, dus jij zal waarschijnlijk later de baas van een groot bedrijf worden?’ vroeg Gideon hem en stootte Lucas zachtjes aan, terwijl hij grijnsde. ‘Altijd handig als je beste vriend rijk is.’ Gezamenlijk lachten ze, maar Stefan relativeerde het daarna wel.
‘Die kans is aanwezig, maar wie weet ga ik er compleet wat anders mee doen. Als je deze studie volgt, betekent dat niet dat je automatisch rijk zal worden hoor!’
‘Oh, okay dan. Mij werd altijd verteld dat dat wel zo was. Maar geen van hen had economie gestudeerd.’
‘Dat zal dan wel de reden zijn!’ Stefan klonk vrolijk en Lucas vermoedde dat dat zo was, omdat Stefan weer een vooroordeel uit de weg gewerkt had. ‘Wat voor werk zou jij eigenlijk na je studie willen doen? Van Lucas weet ik dat hij het liefst het onderzoek in gaat, maar hij heeft me verteld dat je met jullie studie zoveel meer kan doen.’
Lucas grijnsde wat voor zich uit, vanwege wat Stefan verteld had. Hoewel onderzoek echt hetgeen was wat hij wilde en hij zichzelf ook niet zag eindigen met een kantoorbaan, had hij wel het idee dat het wat nerdy kon overkomen.
‘Ik weet het nog niet precies, maar ik denk het liefst in een raadgevende positie of ook in het onderzoek. Hangt er een beetje vanaf wat me aangeboden wordt. Krijg ik een aanbod van de universiteit, dan zou ik ja zeggen. Maar werken bij een waterschap lijkt me ook wel erg interessant.’
‘Hmmm, een waterschap,’ begon Stefan, zijn hand onder zijn kin. ‘dus je hebt niets met geologie?’ Gideon protesteerde.
‘Oh, geologie vind ik zeker wel interessant, maar mijn interesse ligt nu eenmaal meer bij de oppervlakte processen. Rivieren en dergelijke. Maar Lucas kan je wel vertellen dat we sinds we elkaar kennen, ook heus wel over geologische onderwerpen hebben gesproken. Al merkte ik toen wel dat hij er meer over weet dan ik, wat ook ergens wel logisch is.’ Lucas knikte bevestigend.
‘We krijgen een zekere basiskennis aangeleerd in het eerste jaar. Genoeg om de meeste processen oppervlakkig te kunnen beschrijven en begrijpen. Ik ben de afgelopen twee jaar wat dieper in mijn eigen interesses gedoken en Gideon in de zijne.’
‘Dat is het leuke van zo’n brede studie,’ voegde Gideon eraan toe. ‘Je kan zoveel richtingen op zonder direct bij het begin van een studie te hoeven kiezen.’
‘Dat klinkt inderdaad erg fijn in de oren! Al is economie ook redelijk gevarieerd hoor. Je kan verschillende richtingen op gaan. Zo neig ik zelf toch wat meer naar de wiskunde achter economie. Net zoals jullie bezit ik over een ruime basiskennis, maar heb mogelijkheid om me te specialiseren!’
‘Ah, gelukkig, de bèta in jou is niet volledig verdwenen,’ zei Lucas vrolijk, al wist hij dit eigenlijk al wel even. Toch kon hij het niet laten om daar in het bijzijn van anderen soms zijn tevredenheid over te uiten. De twee vrienden hadden op het middelbaar beiden een bètaprofiel gevolgd en hadden dan ook veel dezelfde vakken gehad. Alleen in de vrije keuze waren ze beiden andere richtingen op gegaan. Waar Stefan voor economie en een derde vreemde taal had gekozen, was Lucas voor aardrijkskunde en geschiedenis gegaan.
De jongens bleven nog even doorkletsen, tot Lucas Stefan subtiel begon duidelijk te maken dat het misschien weer eens tijd was om te vertrekken. De vorige avond had Stefan dan wel gegrapt dat Lucas Gideon zoveel mogelijk voor zichzelf wilde hebben, toch was dit eigenlijk wel waar. Hij vond het hartstikke gezellig met zijn beste vriend erbij, maar hij wilde ook nog graag tijd alleen met Gideon. Voor slechts kletsen, of ook kussen en knuffelen wist hij nog niet precies. Zolang hij maar alleen samen met hem was en ze van elkaar konden genieten.
Stefan begreep de hint en nam afscheid van de twee.
‘Leuk je ontmoet te hebben, Gideon!’ zei hij vrolijk tegen de jongeman en deze glimlachte terug.
‘Ik vond het ook leuk om Lucas’ beste vriend ontmoet te hebben.’
‘Win win situatie voor ons beiden,’ grinnikte Stefan en gaf Gideon nog een stevige handdruk. ‘Als het nog wat gaat worden tussen jullie, zal ik je vast nog wel eens vaker zien.’
‘We zullen zien,’ zei Gideon en hij wiebelde even met zijn wenkbrauwen. Lucas zag dit en glimlachte. Het leek oprecht leuk te zijn tussen de twee jongemannen en dat maakte hem blij.
‘Stefan, ik zie je wel weer een keer!’ zei Lucas nog terwijl hij zijn beste vriend uitzwaaide.
Hij sloot uiteindelijk de deur en keek grijnzend naar Gideon.
‘En nu kunnen we doen wat we maar willen.’ Een grote glimlach was op zijn gezicht verschenen en net zoals de vorige avond voelde hij zich hartstikke gelukkig.
Ze brachten de rest van de avond door met het kijken van een film, al was hun aandacht daar niet altijd op gericht. Vaak genoeg werden ze even afgeleid door elkaar en raakten ze verwikkeld in een passionele kus of een stevige knuffel. Het voelde hartstikke goed voor Lucas en wilde niet dat Gideon weg zou moeten gaan op een gegeven moment.

Reacties (2)

  • SonOfGondor

    Zo blij dat ze elkaar ontmoet hebben!

    4 jaar geleden
  • Long

    Dit zijn gewoon zulke normale gesprekken en dat maakt het extra leuk, dat kom je eigenlijk niet zo vaak voor in een verhaal op Q. :3

    4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen