Foto bij To film or not to film? That's the question

Over de vraag of je wel of niet moet filmen op concerten (: Mochten jullie hier nog interessante gedachten over hebben, laat het me maar weten!
Over Hamletquotes gesproken (zie de titel van dit hoofdstuk): ik heb laatst een nieuwe story geactiveerd, Met alle liefde, waarvan ik een tijdje geleden in deze story een 'pilot' plaatste en een van de hoofdpersonen Hamlet heet. Ik heb besloten te proberen iets van het verhaal te maken, dus mochten jullie het leuk vinden: dan is hier de link! (:

Afgelopen dinsdag ben ik naar een concert van Ed Sheeran geweest in de Ziggo Dome in Amsterdam. Voor de mensen die het nog niet wisten: Ed Sheeran is al jaren mijn favoriete zanger. Natuurlijk wilde ik dan ook hoe dan ook bij een van zijn concerten in Amsterdam zijn en gelukkig kon ik kaartjes krijgen en heb ik dinsdag een geweldige avond gehad, waarbij ik Ed voor de tweede keer in mijn leven live heb zien en horen optreden.
Ik ga heel graag naar concerten en er zijn maar weinig dingen waar ik gelukkiger van word dan wanneer ik naar een van mijn favoriete artiesten sta te kijken en met hen kan meezingen en de muziek live kan horen, met alle emotie die daarin verborgen zit. Concerten zijn voor mij dat ultieme gevoel van opgaan in het moment en alleen maar genieten, alles in je opnemen, want het is zo weer voorbij en dan wil het gevoel hebben dat je er écht was.
Ed Sheeran creëert dit soort momenten prachtig voor mij. Er zit zoveel emotie in zijn muziek en hij is gewoon verschrikkelijk goed live, waarbij hij de hele zaal weet meenemen, ondanks dat hij er alleen maar in zijn eentje met een gitaar en een loop pedal staat. Daarnaast kan ik zowat al zijn liedjes woord voor woord meezingen. Zelfs de liedjes die ik normaal wat minder leuk vind om naar te luisteren, vond ik geweldig live.

Ik ben normaal altijd van mening dat om echt in het moment te zijn op zo'n concert, je eigenlijk nergens anders op moet focussen. Om die reden maakte ik meestal geen foto's en filmpjes tijdens concerten, op een enkele na, omdat ik het concert niet door een scherm wil bekijken en er gewoon in het moment zelf wil zijn in plaats van bezig zijn met het vastleggen.
Toch wil je eigenlijk ook die herinnering hebben voor later, zodat je terug kunt kijken naar filmpjes die je gemaakt hebt en kunt denken: ja, daar was ik bij en het was geweldig.

Een paar maanden geleden ben ik twintig geworden en van het geld wat ik voor mijn verjaardag heb gekregen heb ik een camera gekocht, omdat ik iets wilde hebben wat betere foto's zou kunnen maken dan mijn telefoon. Ik heb het er in deze story al vaker over gehad dat ik best wel bezig ben met herinneringen vastleggen en dat soort dingen en misschien dat ik ook daardoor wel zo graag foto's wilde maken. Sinds ik die camera heb ben ik meer bezig met fotografie dan daarvoor en het geeft een hoop voldoening als je dan op gegeven moment een foto maakt die écht goed gelukt is.

Dus toen ik afgelopen dinsdag naar het concert ging, had ik mijn camera bij me. Ik ben veel meer bezig geweest met foto's maken en filmen dan ik van tevoren had bedacht, maar ik heb dan ook echt een aantal foto's waar ik heel blij mee ben (zie de foto boven dit hoofdstuk) en filmpjes die een goede geluidskwaliteit hebben, die de sfeer van het concert weergeven en die laten zien wat er op de schermen van de concertzaal geprojecteerd werd. Ik heb zelfs mijn favoriete nummer helemaal gefilmd, al moest ik daarvoor zeven minuten lang mijn camera omhoog houden.
Heb ik het gevoel dat ik hierdoor minder van het concert genoten heb omdat ik veel bezig was met mijn camera? Nee, en daarmee verwerp ik eigenlijk mijn eigen theorie. Het was echter juist heel leuk om te proberen goede foto's te krijgen onder uitdagende omstandigheden (als in: je staat in een drukke ruimte met mensen om je heen en je probeert foto's te maken van iemand die steeds beweegt, in een ruimte die donker is, maar wel felle lampen en schermen aanstaan). Ik vind het heel leuk om bezig te zijn met foto's en filmpjes maken en de voldoening wanneer ze lukken is dan ook heel groot.
Was ik minder 'in het moment' dan wanneer ik niet met mijn camera bezig was geweest? Misschien. Maar voor dit moment voegde de camera misschien ook juist een extra element waar ik plezier aan beleefde toe. Wat dat betreft scheelt het misschien dat het de tweede keer was dat ik Ed Sheeran live zag: de druk om in het moment te zijn omdat het de eerste en misschien wel enige kans was die ik had om hem te zien, was er niet meer.

Ik heb in elk geval een leuke avond gehad om het concert, maar de vraag blijft bij mij een beetje: moet je nou wel of niet foto's maken en filmen op een concert?
Tsja, misschien hangt het er ook gewoon vanaf in wat voor bui je bent: heb je zin om meer te doen, of wil je alleen maar ik het moment zijn? Zolang je maar niet het hele concert door een scherm zit te bekijken terwijl het zich voor je neus in et echt afspeelt en je voor jezelf een beetje de juiste balans weet te vinden, zou ik zeggen: doe maar gewoon waar je zin in hebt. (:

Reacties (1)

  • Chasing1D

    Zolang je maar niet het hele concert door een scherm zit te bekijken terwijl het zich voor je neus in et echt afspeelt en je voor jezelf een beetje de juiste balans weet te vinden, zou ik zeggen: doe maar gewoon waar je zin in hebt. (:


    ben ik helemaal mee eens! Persoonlijk neem ik ook wel eens graag foto's, gewoon om het gevoel achteraf te kunnen hervoelen. Zo van 'ja daar was ik echt bij, wow, dat is echt gebeurd' omdat herinneringen toch echt vervagen hoe ouder je wordt en de herinnering weer heel mooi en levendig naar boven komt, gewoon verder foto's nemen zou ik zo zeggen!
    Fijn trouwens dat je zo van Ed genoten hebt, lijkt me één van de beste artiesten om een concert van bij te wonen (:

    4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen