Foto bij Proloog

Als ik met nummer vier, bekijk de zonsopgang, was begonnen, in plaats van met nummer dertien, had mijn leven er nu ongetwijfeld anders uit gezien. Misschien had ik zelfs gewoon bij nummer een moeten beginnen, zoals ik me had voorgenomen toen ik met het lichtblauwe potlood de lijst had opgesteld. Later had ik het met donkerblauw moeten overtrekken, omdat de lichte kleur wegviel op het witte papier.

Toch koos ik er die maandagochtend voor om mijn vinger van boven naar onder over de lijst heen te laten glijden, met mijn ogen dicht. Vervolgens liet ik mijn vinger van onder naar boven glijden en keer op keer herhaalde ik deze bewegingen, totdat ik mijn ogen opende. Ik herinnerde me dat het tijd was om de restanten zuurstokroze nagellak van mijn nagels af te halen. Pas daarna zag ik waar ik met mijn vinger naar wees.

13. Ja zeggen tegen iets waar ik nee tegen wil zeggen.

Ik moet toegeven dat ik het liefst die lijst wilde verscheuren, verfrommelen of verbranden en al het onbekende uit de weg wilde gaan. Juist daarom had ik de lijst opgesteld en dapper besloot ik naar buiten te gaan, omdat de buitenwereld me vast en zeker genoeg aan kon bieden waar ik heel hard nee tegen wilde schreeuwen.
Met die keuze had ik eigenlijk het doel al bereikt, want alles in mij schreeuwde dat ik wilde opgeven, nog voordat ik was begonnen. Ik raapte mijn moed bij elkaar en stapte mijn veilige huisje uit, op weg naar een zomer vol uitdagingen die ik mezelf had opgelegd.

Reacties (5)

 • aarsvogel

  Je schrijft echt heel cool!

  3 jaar geleden
 • Abduction

  Oeeeeeh, ben benieuwd!!

  4 jaar geleden
 • Lerwick

  Ziet er tof uit. En daarbij heb ik dringend wat vers leesvoer nodig. (:

  4 jaar geleden
 • Long

  Oooh jaaa ik kijk zo uit naar de rest!

  4 jaar geleden
 • IonaBrann

  klinkt leuk(H)

  4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen