2009Hoofdstuk 1.5

Angstig ging ik op het bed zitten. De man, waarvan ik uitging dat het mijn ontvoerder was, kwam met sluikse langzame passen op mij afgestapt. Mijn hart voelde ik met de seconde sneller te beginnen slaan, mijn ademhaling voelde ik raspend door mijn keel glijden. Bang sloot ik mijn ogen, probeerde ik het trillen van mijn lichaam tegen te gaan. Het instinkt in mij riep dat ik moest vluchten, moest rennen. Maar alles diep in mijn lichaam was geblokkeerd, de man, was nooit eerder zo aardig voor mij geweest. Had mij nooit eerder uit die vreselijke kelder gehaald.
Ik wilde dit moment niet verpesten. Niet mijn angst toe laten nemen. Wetende dat de man verschrikkelijke dingen met mij kan gaan uithalen.
'Ik heb een lekkere avondmaal gemaakt' begon de man, een vreemde vriendelijke glimlach sierde zijn lippen. Ergens was ik bang, dat zijn glimlach, vals bedoelt was, maar al snel drukte ik die gedachte naar achter. 'Wees braaf' sprak de man, mijn hand voorzichtig beet nemend.
Trok hij mij recht, 'je ruikt lekker' complimenteerde hij, mij, een blos voelde ik op mijn wangen komen. 'Ga zitten' sprak hij mij op een stoel drukkend, stapte hij door naar het aanrecht, pakte er een grote dampende pan vanaf, zette het voor mij neus op tafel. De tafel was gedekt voor twee. De man begon eten op zijn bord te scheppen, en na enkele minuten begon hij het met een vork naar binnen te werken.
'Vertel, hoe is Zita' hij fronste zijn wenkbrauwen.
Ik keek de man vragend aan, haalde kort mijn schouders op.
'Stil, net zoals anders' kwam er krakend hees over mijn lippen. Mijn hand reikte naar het glas water, met een teug nam ik enkele slokken en zette het lege glas, terug op het tafelblad. 'Dorst' fronste de man, waarop ik, verlegen, beschaamd knikte. 'Ja, ja, meneer' stamelde. Hij mijn glas opnieuw met water vulde. 'Eet' hij schepte wat op mijn bord en wees naar de vork. Trillerig pakte ik het stuk ijzer vast en met een beweging lepelde ik het voedsel naar mijn mond. Het smaakte heerlijk, over heerlijk, maar ik wilde mijn ontvoerder het niet laten merken.

'Je bent anders. Izzy' de man legde zijn bestek neer. Hij krulde zijn handen in elkaar.
Verbaasd trok ik mijn wenkbrauw op, al de tijd dat ik bij hem aan tafel zat, was ik netjes, beleefd geweest. Stil, weliswaar, maar dat was mijn aard. Ik sprak wel graag, maar niet met vreemde, niet zomaar over koetjes en kalfjes. Nee het had vaak een doel, reden. 'Rosá en Zita, zijn soms brutaal, lastig' hij boog zich meer naar het blad van de tafel. Liet zijn hand naar zijn glas water glijden en nam er enkele slokken van.
'Ze zijn koppig. Devon is in goede handen, maar zolang Zita niet doet wat ik zeg/wil, krijgt zij haar zoon niet te zien' knikte hij streng, zijn grijze ogen vernauwde wat. Waarop ik hem verwonderend aankeek, 'Devon hoort bij zijn moeder' knikte ik stilletjes. Ik voelde mijn lichaam opnieuw beginnen trillen, ik wist hoeveel hij het haatte als je hem tegen sprak. Of iets deed wat hij niet wilde.
'In zekere zin, ja' mompelde de man, brommend.
'Waarom mag Zita dan niet zelf voor Devon zorgen' mijn vraag was er al sneller uit dan gedacht. Geschrokken sloeg ik mijn handen voor mijn mond, en voelde ik mijn ogen ook weer waterig worden. De vorige keer dat ik zo'n soort vraag stelde kon ik weken niets zien, weken niets vast eten. Hoofdpijn, misselijk, duizeligheid, zijn vaak de extra bijkomende complicaties, wat het nog ondraaglijker deed maken.
'Kan jij voor een baby in een kelder zorgen' zijn vraag was ruw, grof. Met gerezen wenkbrauwen, schudde ik mijn hoofd.
'Nee' stamelde ik stilletjes.
'Daar is je antwoordt. Als je - je blijft gedragen, gaan we straks samen een filmpje kijken' knikte de man wijzend naar de televisie. Hij pakte de vuile vaat van tafel en begon het in een of andere machine te stoppen. Na wat knoppen ingedrukt te hebben, drukte de man mij naar de bank.
'Zit' bromde hij wijzend.

Reacties (2)

 • Sarouratjex

  Omg zo heftig verhaal ik kan niet stopppen met lezen

  4 jaar geleden
 • Pusheen_The_Cat

  een filmpje kijken, over ??
  zeker een 18+ film zeker:@
  eens wordt je betrapt en kan je boete voor al deze shit wat je nu veroorzaakt !!!

  4 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen