Foto bij 02. De achtergrond (1/2)

Tom was een statige leeuw, groot, gespierd met donkere manen. Over het algemeen deed hij niet veel overdag. In de zomers zat hij meestal bij het waterbassin, in de winters zat hij binnen, meestal te slapen. Het enige ongebruikelijke aan Tom was dat hij een symbool op zijn rug had, als een tatoeage, of een brandmerk. Het was een cirkel met een ster erin. Tom had het symbool al zolang hij het zich kon herinneren. Alleen niet waar het vandaan kwam. Soms droomde hij wel, over woeste bossen, droge woestijnen, uitgestreken meren. Soms zag hij schaduwen, die riepen hem, dat hij terug moest komen. Met de jaren werd het geroep dwingender, zelfs wanhopig. Tom wilde de schaduwen zo graag helpen. Hij wist alleen niet hoe, als hij ze maar kon bereiken.

Tom wist dat Nail een voorliefde had voor toverkunst, niet dat het ooit werkte. Maar stiekem hoopte hij dat Nail ooit een manier zou vinden om hem te helpen. Tom had echter nog nog nooit durven vertellen over de dromen. Maar, de zomer van 2017 veranderde alles.

Het was tegen de avond toen Tom de oppassers hoorde praten.
'Het werkt gewoon niet. Hij schijnt geen enkele interesse te hebben.'
'Zou hij homo zijn? Dat bestaat.'
'Ik weet het niet. Maar leeuwen worden steeds zeldzamer, en als we geen nieuwe welpen krijgen zullen ze uitsterven. Als hij wilde week nog niet gedekt heeft moeten we hem wegdoen.'
Tom hoefde niet te raden over wie ze het hadden. Hij had nooit geprobeerd een van de leeuwinnen te dekken, uit respect. Ook omdat hij er echt geen interesse in had. Hij voelde dat hij ergens anders thuis hoorde, en hij had de juiste persoon nog niet ontmoet. Zijn gevoelens waren ingewikkeld.

De oppassers liepen weg en even later hoorde hij de struiken ritselen. Even later zag hij het hoofd van Nail door de tralies. Hij ging meteen recht staan. Nail pakte het blok en schoof de tralies open. De andere leeuwen keken loom hoe Tom de kooi verliet. De tralies schoven weer dicht en Nail sprong op de rug van Tom. Tom was sterk genoeg om Nail te dragen. Terwijl ze door de dierentuin liepen vertelde Nail enthousiast over het Take That concert waar hij naar toe was geweest. Tegen de tijd dat ze langs de zebra's kwamen merkte dat Nail dat er iets was. Hij streek door de manen van Tom.
'What's bothering you?': zei hij.
Tom begon te vertellen wat de oppassers hadden gezegd.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen