Luid communicerend reden de zeven novicen terug naar het trainingskampement.
      "Ceraro, heb ik het nou eigenlijk goed gehoord? Is Irilan echt vertrokken tijdens de oefening?" vroeg Dyenis. Cerice knikte.
      "Hij vond dat ik zijn moeder moest spelen. Ik moest jagen, want ik was er goed in, maar zelf iets voorstellen om te halen, zoals fruit, dat deed hij niet. Toen wilde hij de commandant vragen om een andere teamgenoot, maar hij kreeg zijn gelijk niet en is weggelopen. Ik heb geen idee waar hij nu is, en dat boeit me ook echt niet," vertelde Cerice.
      "Wat maakt het ook uit. We kunnen straks uitrusten en douchen, dat is het belangrijkst!" lachte Ulrich en de andere mannen in de wagen reageerden vrolijk.

      Cerice was blij geweest dat ze geen gezamelijke douches hadden, dan was haar identiteit gelijk onthuld geweest. Ze trok het korset af en ze voelde haar borsten weer terug op hun plek vallen. De pijn was moeilijk weg te denken, maar ze hadden weer even rust en vrijheid. Het warme water op haar vieze huid voelde goed.
      "Dit is een bericht van commandant Syras. De vier teams van Groep X3 dienen zich zo snel mogelijk te melden voor hun evaluatie. Als je er over twintig minuten niet bent, zak je automatisch. Ik herhaal, de vier teams van Groep X3 dienen zich zo snel mogelijk te melden voor hun evaluatie. Einde bericht," schalde Syras' stem door het omroepsysteem. Cerice begon zich te haasten. Ze zag alle modder, takjes en blaadjes door het putje spoelen en ze besloot dat ze die avond nog eens zou douchen om de rest weg te spoelen. Met hoge snelheid droogde ze zich af en probeerde ze haar korsetje weer aan te doen. Na veel gefrunnik had ze het weer strak getrokken en kon ze de rest van haar kleding aan doen. Ze sprintte naar het evaluatieveld en zag dat Dyenis, Ulrich, Tors, Wolhar en Irilan al klaar stonden. Aven en Beowyn kwamen vanuit hun bunker gesprint en voegden zich bij de groep.
      "Jullie vragen je vast af hoe wij jullie hebben kunnen evalueren als wij er niet eens waren. Wij hebben van de koning toestemming gekregen om in bepaalde stukken camera's te hangen en jullie dus te bekijken. We zullen jullie per tweetal evalueren. Dyenis en Ulrich, doe maar een stap naar voor," beval commandant Icor. "Jullie hebben je goed kunnen redden in de Wildernis, maar met een paar keer gaan jagen, water halen en slapen, komen jullie in een echte veldslag nergens. Er is nu geen vijand, maar wees altijd op jullie hoede. Ik ga jullie twaalf punten van de vijftien geven, want er moet nog wel wat gebeuren aan jullie aandacht en focus. Verlies nooit je focus, wees altijd klaar voor een aanval. Ga maar terug staan."
      "Dan wil ik nu Aven en Wolhar naar voren hebben," commandeerde Jiron. "Jullie hebben ook een goede prestatie neergezet, al was er bij jullie ook wel wat te doen aan de communicatie. Wolhar, probeer niet als eenling te werken. Aven, wees niet de intimiderend, je hebt de eigenschappen van een goed leider in je, maar probeer dat tijdens de opleiding nog even niet te laten zien. Goed werk, tien punten van de vijftien."
      "Ceraro en Irilan, stap naar voor," bulderde Syras. Bang stapte Irilan dichter naar de commandant toe. Cerice liep zelfverzekerd naar waar Syras haar wilde hebben en bleef staan.
      "Ik kan het uitleggen," piepte Irilan, maar Syras kapte hem af.
      "Jullie zijn een schande voor Groep X3, vooral jij, Irilan! Je liet je teamgenoot het werk opknappen en wilde hem vervangen toen hij niet deed wat jij vond dat hij moest doen. Je bent weggelopen van je training en van je verantwoordelijkheid als novice. Jij hoort hier niet thuis. Nul punten op vijftien is alles wat je gaat krijgen en je gaat het niet ver schoppen na de Academie," snauwde Syras kwaad. "Ceraro, jij hebt je bewezen. Ondanks dat je teamgenoot je in de steek liet, je wilde rondcommanderen, en vond dat jij verantwoordelijk was voor hem, heb jij jezelf weten te redden en niet toegegeven aan zijn idiote gedrag. Daarom krijg je dertien van de vijftien punten én een vrijstelling van de volgende evaluatie. Ongeacht hoe slecht je zal presteren, je krijg het volle aantal punten om te compenseren voor wat je deze oefening hebt moeten doorstaan. Het spijt de officieren van de Academie ook dat wij zo'n debiel toegelaten hebben en met zo'n goede novice hebben gezet."
      "Heel erg bedankt, commandant Syras," zei Cerice en ze salueerde snel. Syras salueerde terug en gebaarde dat ze terug mochten gaan staan.
      "Beowyn en Tors, jullie zijn de laatste die geëvalueerd zullen worden. Ik vond jullie niet echt uitblinken. Een tien op vijftien, jullie hebben wel een goede samenwerking getoond en de juiste overlevingsvaardigheden. Volgende keer meer trainen en beter opletten. Dat waren de evaluaties. Morgen na het middagmaal beginnen voor jullie de trainingen weer. Ingerukt!" De commandant van X3 verliet het veld en de acht novicen liepen terug naar de bunker. Irilan was luid aan het klagen over zijn punten en gaf Cerice de schuld van zijn slechte score.
      "Jij had je niet aan moeten stellen, als je gewoon eten voor ons beide had gezocht, had ik nu een betere evaluatie gehad," mopperde Irilan. Hij bleef dit herhalen tot Cerice het beu was. Ze haalde uit en sloeg hem vol op zijn neus. Het gekraak van haar knokkels die Irilans neus raakten, klonk als muziek in haar oren. Het daverende applaus van haar vrienden maakte haar humeur alleen maar beter. Het bloed dat uit Irilans neus droop, gemengd met de tranen van pijn, was adembenemend en ze voelde zich opgelucht. Irilan rende naar de ziekenboeg, een spoor van bloedspetters achter zich latende, en de rest liep terug naar de bunkers.
      "Mooie actie, Ceraro," complimenteerde Tors haar.
      "Die eikel heeft het zelf veroorzaakt," lachte Dyenis en hij gaf Cerice een amicale klap op haar schouder. "Mooie uithaal, geweldig."
      "Bedankt, die smeerlap verdiende het gewoon," grijnsde ze. "Mij de schuld lopen geven van zijn slechte punt, dacht het niet."
      "Zo zie ik het graag," lachte Ulrich en ze liepen verder naar hun slaapplekken om uit te rusten.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen