Foto bij 30. Iemand helpen met spullen dragen

Als ik met Mica’s tassen in mijn handen naar mijn voordeur loop, vraag ik me af of Finn geen gelijk had. Plotseling lijkt het een zinloos plan om mijn broer te redden van iets wat hij nodig heeft om te overleven. Het is gek, omdat iedereen drankmisbruik als gevaarlijk en onnodig vindt, maar ik weet dat Mica de verdoving nodig heeft om rustig te kunnen blijven. Het wordt een flinke uitdaging, maar daarvoor heb ik in mijn hele leven nog niet geweken.
‘Spullen voor iemand dragen stond toch ook op je lijst?’ Mica zet zijn spullen naast de bank neer.
Ik knik.
‘Dan doe ik toch nog iets goeds voor je.’ Hij klemt zijn kiezen op elkaar en laat zich houterig op de bank zakken. Het is een teken dat hij zijn spieren overmatig heeft aangespannen, zoals altijd als hij gefrustreerd is.
‘Mica, je moet je echt niet schuldig voelen. Ik heb het zelf aangeboden. Wil je me alleen één ding beloven?’ Ik ga naast mijn broertje zitten en kijk hem aan. ‘Wees eerlijk tegen me. Ook als je hebt gedronken. Misschien juist als je hebt gedronken.’
Mica knikt.
Voor het eerst in lange tijd zie ik iets van die vrolijke jongen die zin heeft in de toekomst. Alsof hij hoop heeft dat het goed zal komen.
‘Ik ben blij dat je er bent.’ Ik sla mijn armen om hem heen.
‘Dank je Sky.’ Hij fluistert het zo zacht dat ik me afvraag of ik het wel goed heb gehoord, maar mijn broertje kennende zei hij het echt. Mica duwt me weg. ‘Heb je drank in huis?’
Ik knik aarzelend.
‘Kun je ervoor zorgen dat ik er niet bij kan? Anders haal ik alles overhoop.’
‘Is goed.’ Ik sta op. ‘Vind je het goed als ik vanmiddag weg ga?’
‘Natuurlijk. Je moet doen wat je wilt, Sky. Ik wil je niet in de weg zitten.’

‘Mag ik je iets vragen?’ Ik zit naast Casper op het bankje in het park en durf hem niet aan te kijken.
‘Altijd.’
Ik voel dat hij naar me kijkt. ‘Jij drinkt wel alcohol toch?’
‘Ja.’
Mijn mond wordt droog en ik schraap mijn keel. Ik weet dat het niet gaat lukken om erover te praten. Het is alsof mijn tong verdoofd wordt.
‘Wat is er, Sky? Geen vraag is te gek voor me.’ Hij legt zijn hand op mijn bovenbeen en automatisch trek ik mijn been weg.
‘Mica, mijn broertje, woont tijdelijk bij me. Ik heb wat drank in huis wat weg moet en ik vroeg me af of jij het wilde hebben.’ Nog steeds kijk ik Casper niet aan. Mijn hartslag is torenhoog, zoals altijd als ik me kwetsbaar opstel. Het voelt nog naakter als ik het over mijn familie heb, in plaats van over mezelf. ‘Het is niet veel,’ mompel ik.
‘Geen probleem. Schaam je je?’ Casper pakt mijn hand vast en streelt met zijn duim over mijn handrug.
Ik span al mijn spieren in mijn hand aan, maar kan blijven zitten en dat verbaast me. ‘Ik ben 21 en ik durf niet eens wat drank te drinken, omdat ik bang ben. Daar schaam ik me wel voor, ja.’ Ik kijk opzij, maar juist niet naar Casper.
‘Ik heb een gek voorstel, waarvoor je mij zou moeten vertrouwen, maar je kunt het best eens proberen als ik er bij ben.’ Casper laat mijn hand los en draait zich verder naar me toe. ‘Je gaat elke uitdaging aan, Sky, als jij maar degene bent die er de controle over heeft. Dat is geen verwijt, slechts iets wat me opvalt.’
Moeizaam draai ik me naar hem toe. ‘Dat is het gekste voorstel dat iemand me ooit heeft gedaan.’
‘Heb je nooit ongepaste, onbehoorlijke voorstellen gehad?’ Casper lijkt verbaasd, door zijn grijns heen.
Ik schud mijn hoofd. ‘Je weet hoe bot ik kan zijn.’
‘Dat zal ik niet ontkennen.’ Casper grijnst breed. ‘Al verbaasd het me dan nog steeds dat er geen tientallen jongens achter je aan lopen.’
Ik sla mijn ogen neer. ‘Heb jij eigenlijk een vriendin?’
‘Nee. Ik heb drie jaar een relatie gehad op de middelbare school, maar daarna zijn we letterlijk en figuurlijk een andere weg ingeslagen. Nu zou ik nooit meer iets met haar kunnen hebben. En jij?’
Ik schud mijn hoofd. ‘Ik ben al aan het kijken om katten te kopen, zodat ik niet helemaal eenzaam achterblijf.’ Flauw glimlach ik.
‘Doe normaal, je bent een fantastische meid.’ Casper schiet plotseling in de lach. ‘Nu zal je het wel helemaal eng vinden dat ik samen met je ga drinken.’
‘Dan weet ik dat mijn angst gegrond is,’ mompel ik.
Casper schudt zijn hoofd. ‘Ik doe je niets, dat weet je toch?’
‘Dat geloof ik.’

Het is belachelijk. Waarom doe ik dit? Ik sleep de tas met een sixpack bier, een fles wijn en een flesje goudgele likeur mee naar het park en ik ben blij dat ik een dikke trui aan heb getrokken, omdat de wind gemeen door alles heen snijdt.
Casper ligt languit in het gras, met zijn ogen dicht en ik merk dat ik glimlach zodra ik hem zie. Het voelt comfortabel om bij hem te zijn en het is lang geleden dat ik dat heb gehad bij iemand die niet bij mijn directe familie hoorde.
‘Hey.’ Ik laat me in het gras zakken en zet de plastic tas naast me neer.
‘Sky.’ Hij glimlacht en komt overeind. ‘Wat zei je broertje?’
Ik rol met mijn ogen. ‘Dat ik moest genieten van mijn date. Ik heb het verhaal over de drank achterwege gelaten, omdat hij er dan sowieso nog veel meer rare dingen van zou denken.’
‘Een date met mij is best leuk hoor.’ Casper grijnst. ‘Maar ik zal je niet bang maken.’ Hij buigt over me heen en haalt de tas naar zich toe. ‘Dit komt wel op. Ik breng je wel thuis. Ik kan toch niet mee naar binnen, want dan krijg ik vast met je broertje te maken.’ Zijn grijns wordt breder.
‘Een week geleden wilde ik niet eens met je praten, weet je nog?’ Ik schud mijn hoofd. ‘Sorry voor dat.’
‘Geen probleem. Ik ben al lang blij dat je dat nu wel wilt.’ Casper maakt een flesje bier open met een aansteker en ik kijk hem verbaasd aan.
‘Rook je?’ Ik frons.
Casper schudt zijn hoofd. ‘Eén van mijn huisgenoten. Ik dacht dat je vast geen opener mee zou nemen.’
Ik kleur waarschijnlijk dieprood.
Casper draait de fles wijn open en schenkt een bekertje vol met wijn. ‘Hier. Je schaamte verdwijnt vanzelf wel.’
Ik pak het bekertje aan en zodra ik de geur ruik, voelt het alsof mijn maag omdraait. Dapper zet ik het bekertje aan mijn lippen en ik sla het achterover.
Casper kijkt me ongelovig aan. ‘Wat doe je?’
‘Een begin maken. Laat me alsjeblieft even.’ Ik schrik van mijn eigen heftige reactie en ik krimp ineen. ‘Sorry.’ De tranen springen van onmacht in mijn ogen. Snel schenk ik mijn bekertje opnieuw vol en ik neem een klein slokje. Ik adem diep uit en kijk Casper schuldbewust aan.
‘Ik haat het je zo te zien vechten.’ Hij schudt zijn hoofd en zet het flesje bier aan zijn lippen. Hij neemt een flinke slok. ‘Want dat wil je altijd alleen doen. Mag ik je tot nog iets uitdagen?’
‘Dat ligt eraan wat het is, maar ik zeg waarschijnlijk toch ja.’ Ik neem opnieuw een slok. Mijn lichaam verkrampt niet meer.
‘Samen een uitdaging van je lijst uitvoeren.’
‘Alleen als ik die mag kiezen.’
‘Natuurlijk. Ik ken de lijst sowieso niet.’
Gelukkig niet. ‘Oké.’ Waarom vervagen al mijn grenzen als ik met Casper ben en heb ik vertrouwen in de toekomst? Het was hetzelfde als wat ik vanochtend bij mijn broertje zag: hoop.

Reacties (3)

 • tubbietoost

  Omg ze zijn zooooo leuk samen ^^
  ik zou alleen niet weten hoe ik ze moet shippen =p

  3 jaar geleden
 • Long

  Jaaa ze zijn echt otp! Casper is zo aardig voor haar!

  3 jaar geleden
  • xTrueStoryx

   Jaa!! Dankjewel voor je reactie!

   3 jaar geleden
 • NicoleStyles

  Ahw.. ik vind dit echt een leuk verhaal!
  Casper + Sky(H);)

  Snel verder
  xxx

  3 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen